Με δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και κάθειρξη 6 ετών καταδικάστηκαν τρεις «επίορκοι» εφοριακοί υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης από το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Δικαστήριο Εφετών.
Πρόκειται για τον πρώην προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ, κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, τον επόπτη, κ. Θεόδωρο Τεξακαλίδη, και την προϊσταμένη του τμήματος Φ.Π.Α., κυρία Μαρία Στογιάννου. Στα συγκεκριμένα ονόματα είχε «σκοντάψει» και η δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr, η οποία αποκάλυψε τη λίστα των «επίορκων» της φορολογικής διοίκησης.
Οι καταδικασμένοι, πλέον, σε πρώτο βαθμό, υπάλληλοι εμπλέκονται, όπως αποδείχθηκε, στην υπόθεση της εταιρείας-φάντασμα V.G.I., η οποία για τρία χρόνια εισέπραττε -παράνομα- δυσθεώρητα ποσά μέσω των επιστροφών Φ.Π.Α..
Η «αμαρτωλή» Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης
Οι τρεις υπάλληλοι υπηρετούσαν στη Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το διάστημα 1999-2001, όταν από τα κρατικά ταμεία εκταμιεύθηκαν 1.379.366.691 δραχμές, που δόθηκαν στην εταιρεία-φάντασμα V.G.I. «Ιnternational Φωτογραφικά Α.Ε.», την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Γιώργος Οικονομίδης. Για την ιστορία, ο κ. Οικονομίδης σήμερα φυγοδικεί στη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Χαραλαμπίδης και οι δύο συνάδελφοί του προσυπέγραψαν 27 αποφάσεις επιστροφής Φ.Π.Α., γνωρίζοντας ότι «οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις που αφορούσαν ήταν εικονικές».
Το νεοελληνικό παράδοξο είναι ότι άπαντες οι υπάλληλοι παραμένουν στον κρατικό μηχανισμό, πλην της κυρίας Στογιάννου, η οποία πρόλαβε και συνταξιοδοτήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Στογιάννου έχει πρωτόδικη καταδίκη 15 ετών για ανάμειξή της στην υπόθεση της ΝΗΜΑ Α.Ε., η οποία διαπιστώθηκε ότι σε 27 περιπτώσεις, κατά τη χρήση 1997, προέβη στην αποδοχή και λήψη εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 189.246.575 δραχμών, με αναλογούντα Φ.Π.Α. 34.064.383 δραχμές.
Η… κομπίνα
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος στησίματος του «σκανδάλου» της VGI. Για κάθε υποτιθέμενη εξαγωγή προϊόντων που δηλωνόταν, η Δ.Ο.Υ. επέστρεφε αρχικά το 90% του συνολικού ποσού του Φ.Π.Α., ενώ στο τέλος του έτους κατέβαλλε το υπόλοιπο 10%.
Η εν λόγω εταιρεία όμως, η οποία δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στο λιανικό εμπόριο φωτογραφικών μηχανών άμεσης εκτύπωσης και εμφάνισης, ποτέ δεν εξήγαγε προϊόντα.
Αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα και βεβαιώσεις τελωνιακών ότι τα φωτογραφικά είδη έφταναν στη Βουλγαρία. Απίστευτο, αλλά ελληνικό. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε επί τρία χρόνια. Πόσοι πλούτισαν; Πολλοί. Ποιος ζημιώθηκε; Το ελληνικό Δημόσιο.
Ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε.
Ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, εν αντιθέσει με τις περισσότερες περιπτώσεις, το Σ.Δ.Ο.Ε. προέβη σε έρευνα της υπόθεσης, όπου διαπίστωσε ότι η εταιρεία ήταν εικονική. Ο τελωνιακός υπάλληλος, συνταξιούχος πλέον, κ. Δημήτρης Ψαθάς, μετέβη στη Βουλγαρία και έλαβε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία αποδείκνυαν ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είχε πραγματοποιήσει ούτε μία εξαγωγή. Στη συνέχεια, βέβαια, απομακρύνθηκε από την υπόθεση.
Το τραγελαφικό ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ η έκθεση του Σ.Δ.Ο.Ε., η οποία δείχνει ότι η «V.G.I. INTERNATIONAL A.E.» ήταν λήπτης εικονικών τιμολογίων, στοιχειοθετήθηκε το 2001, ο έλεγχος έγινε το 2005, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης αυτής, Γιώργος Οικονομίδης, να έχει «μετακομίσει» μόνιμα στη Νότιο Αφρική...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου