Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Πλήρες αδιέξοδο για κυβέρνηση



Σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά να επιρρίπτουν την ευθύνη στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στον δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος  θα υποδεχθεί σήμερα, στις 7.30 μ.μ. τον Πάνο Καμμένο και θα ακολουθήσουν η Αλέκα Παπαρήγα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Φώτης Κουβέλης (22:30). 
Μετά από μιάμιση ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς επίσημες δηλώσεις.  



Πρώτος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ωστόσο κατά την ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι παρά το αδιέξοδο της σύσκεψης, διατηρεί την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Tέλος, επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.

Σαμαράς: δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ


Στα μέχρι στιγμής δεδομένα των διαβουλεύσεων, αναφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του λαού, δεν δέχεται να στηρίξει κυβέρνηση και δεν δίνει ούτε την ανοχή του για να ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση για το Μνημόνιο, ειλικρινά δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

"Παράλογο" λέει ο Τσίπρας

Παράλογο και πρωτοφανές» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συμμετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. «Ζητούν να δώσουμε ψευδή αίσθηση νομιμοποίησης», είπε, συμπληρώνοντας: «Μετά τη σημερινή συνάντηση είναι σαφές δεν ζητούν συμμετοχή, ούτε καν ανοχή. Ζητούν συνενοχή. Στο όνομα της πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορούμε να την παρέχουμε».

ΔΗΜΑΡ: Πολιτική αθλιότητα  

Άμεση ήταν η απάντηση στης ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ότι έχει υπάρξει προγραμματική συμφωνία της ΔΗΜΑΡ με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι: «Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας δηλώνοντας ότι έχουμε συμφωνήσει σε κυβέρνηση υποστήριξης του μνημονίου. Πρόκειται για πολιτική ανηθικότητα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου