Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Δημοσιεύτηκε η απόφαση που ακυρώνει τις διακοπές ρεύματος λόγω χαρατσιού



Άκυρες οι διακοπές ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στου καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» στα ακίνητα, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε σήμερα. 
Η απόφαση ακυρώνει μεν την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με
την οποία προβλέπεται διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση μη καταβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά δέχεται ως συνταγματικό το μέτρο. 

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 67 σελίδες του σκεπτικού της κρίνει ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενεων δομημένων επιφανειών δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ, θεωρώντας ότι αποτελεί φόρο προσωρινού χαρακτήρα. Η διάρκειά του, σύμφωνα με την απόφαση είναι διετής και στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια όπως εμβαδόν, τιμή ζώνης κ.λπ..

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποδίδουν την επιβολή του στην «αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης σοβαρού δημοσίου κινδύνου» που συνδέεται με την ανάγκη «να καλυφθεί άμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα σε περιβάλλον οικονομικής υφέσεως». Αν και δέχονται ότι συμπεριλαμβανόμενων και των άλλων φορολογικών μέτρων το ειδικό τέλος «συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών», αναφέρουν ωστόσο ότι «το γεγονός αυτό δεν το καθιστά μη ανεκτό περιορισμό της περιουσίας ενόψει των σοβαρών και επειγόντων δημοσιονομικών λόγων για τους οποίους επιβλήθηκε». Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασαν 12 σύμβουλοι Επικρατείας που επεσήμαναν ότι το μέτρο είναι αντίθετο σε συνταγματικές διατάξεις και στην ΕΣΔΑ αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

Όσον αφορά το θέμα της διακοπής της ηλεκτροδότησης, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του». Υπήρξαν και σύμβουλοι Επικρατείας πάντως που είπαν ότι «η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου