Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Απίθανο» το ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά η Fitch



Η τρομοκρατία που εφαρμόζεται στους Έλληνες λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές είναι εκ των ουκ άνευ. Από τη μια οι Ευρωπαίοι "ηγέτες" και τα διάφορα οικονομικά - δημοσιογραφικά κέντρα που ούτε λίγο ούτε πολύ φέρνουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και από την
άλλη διάφορα άλλα κέντρα που υποστηρίζουν το αντίθετο. Στους ίδιους ρυθμούς παίζουν (και με την ηρεμία μας) τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που έχουν χωριστεί σε δυο κομμάτια: από τη μια αυτά που υποστηρίζουν ότι "μας βγάζουν" και από την άλλη αυτά που τονίζουν πως "δεν μπορούν".  Κανένας δεν μπορεί με σαφήνεια και νηφαλιότητα να πείσει ότι "έτσι έχουν τα πράγματα" και, το σοβαρότερο, κανένας δεν μιλά σοβαρά παρουσιάζοντας εθνικό σχέδιο όχι μόνο για να ξεφύγει από την κρίση η Ελλάδα αλλά να αντιμετωπιστούν και τα λοιπά προβλήματα που είναι εξ ίσου σημαντικά. Έτσι υπάρχει ο φόβος να λυθεί ένα και να να χαθούν δέκα εθνικά ζητήματα. Αυτή τη φορά έρχεται ένας άλλος "αξιολογητής και εκτιμά τα εντελώς αντίθετα από αυτά που διαχέουν η κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, ο κ. Σόιμπλέ και άλλοι Ευρωπαίοι επιφανείς.
Έτσι λοιπόν, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου, Τζον Όλερτ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση (δηλαδή υποβαθμίσεις) στις αξιολογήσεις άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση (σ.σ.: για υποβάθμιση)», δήλωσε ο κ. Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.
Ο ίδιος, τόνισε ότι η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.
«Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Fitch προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Βρετανίας (αλλαγή των προοπτικών από σταθερές σε αρνητικές) και διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές για τη Γαλλία.
«Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο κ. Όλερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου