Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Aλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ζητά ο Π.Πικραμμένος

Την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σηματοδοτώντας, με τον τρόπο αυτό, την αναγκαία ανάπτυξη για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. 


Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση επίσης στους επιχειρηματίες να στηρίξουν την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας τις επενδύσεις τους στην χώρα: «Ανάπτυξη σήμερα σημαίνει, πολύ απλά, αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας που παράγει το ΑΕΠ της χώρας. Σημαίνει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγές στις πολιτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στροφή σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το εθνικό εισόδημα, όπως π.χ. οι εξαγωγές και η καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι το νόημα της ανάπτυξης σήμερα «δεν μπορεί να σημαίνει εκ νέου αύξηση του ΑΕΠ μέσω της κατανάλωσης και της διόγκωσης των εσωστρεφών κλάδων της οικονομίας».
Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε αφενός τις αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη ύφεση, αφετέρου τόνισε τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια. «Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με απότομες ανατροπές» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «ο παραμορφωτικός καθρέφτης που για χρόνια κοιταζόμασταν έσπασε σε κομμάτια. Η πραγματική εικόνα για τις δικές μας αδυναμίες, στρεβλώσεις και ελλείψεις, ως πολιτεία και κοινωνία αλλά και για την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, μας προσγείωσε απότομα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «μέσα από την κρίση η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα στην ιστορία της. Το πώς θα απαντήσουμε στην κρίση σήμερα, εμείς οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα επηρεάσει γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων στο μέλλον. Δεν πρόκειται απλώς για μια κρίση δημοσιονομική. Ούτε μόνο για μια κρίση ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για μια δοκιμασία πολιτική, κοινωνική, θεσμική, πολιτισμική, για μια πολυμέτωπη προσπάθεια που ζητά υπερβάσεις και τομές από όλους μας».
Ο κ. Πικραμμένος κάλεσε την Ευρωζώνη να δείξει αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και συνέπεια στο ευρωπαϊκό όραμα κάνοντας τα θαρραλέα βήματα, όπως είπε, προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση, θέτοντας σε πρώτο πλάνο, μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα, και την ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο να καταβάλει «προσπάθεια και μόχθο που ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου. Όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στις οικογένειές μας, στους ανθρώπους μας, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας. Θέλω να σας απευθύνω μια διπλή έκκληση: Ως επιχειρηματίες, προστατεύστε τις θέσεις εργασίας, αποτελέστε το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας. Και ως διακεκριμένοι συντελεστές του οικονομικού βίου της χώρας, λειτουργήστε ως δύναμη σταθερότητας και ευθύνης. Κρατήστε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας στη χώρα, δείξτε εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι θα βγούμε έτσι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι».
Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στήριξη του τουρισμού, λέγοντας ότι «είναι χρέος όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πραγματική Ελλάδα δεν είναι αυτή που μεταφέρεται ως εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ. Να δώσουμε το μήνυμα ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για τουρισμό στην Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου