Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αναζητούν κι άλλους στο κύκλωμα της μίζας



Καταγωγή από τα Χανιά έχει ο 58χρονος υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα και κατηγορείται ότι ζητούσε και έπαιρνε μίζα από τον
Ηρακλειώτη ξενοδόχο, Νίκο Χαλκιαδάκη, προκειμένου να προωθήσει -μαζί με την 56χρονη συνεργό του η οποία επίσης συνελήφθη- την κοινοτική οικονομική ενίσχυση που είχε ζητήσει ο κ. Χαλκιαδάκης και εκκρεμούσε από το 2009.

Στο κύκλωμα των επίορκων υπαλλήλων διερευνάται με πολλή προσοχή η εμπλοκή ακόμη 10 ατόμων περίπου, για τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να συλληφθούν.
Το βέβαιο είναι ότι είναι πολύ πιθανό, έκτος από τον ξενοδόχο κ. Χαλκιαδάκη, θύματα του κυκλώματος αυτού να έχουν πέσει κι άλλοι Ηρακλειώτες και γενικότερα Κρητικοί επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να ξεμπλοκάρουν οι υποθέσεις τους κι έκαναν το λάθος να απευθυνθούν στα μέλη της σπείρας των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

1 σχόλιο:

  1. "Όχι" δικαστών σε δημοσιοποίηση "πόθεν έσχες"
    ΑΘΗΝΑ 17/04/2012

    Έξι δικαστικές Ενώσεις, με επιστολές τους στον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής Ευάγγελο Αργύρη και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Πέτρο Χριστόφορο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που διατρέχει η ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστών και εισαγγελέων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4065/2012 (άρθρο 3) θα αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" των δικαστών, εισαγγελέων, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των νομαρχών, δημάρχων, διοικητών οργανισμών, προέδρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δημοσιογράφων, διοικητών Τραπεζών κ.λπ.
    Όπως είναι γνωστό, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνουν λεπτομερειακά περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων να υποβάλλουν τις επίμαχες δηλώσεις, όπως και όλων των συγγενών τους.

    Οι έξι Ενώσεις στην επιστολή τους προς τον κ. Αργύρη υπογραμμίζουν ότι η έκθεση σε "δημόσια θέα" των ονομάτων των συγγενικών τους προσώπων, των διευθύνσεων κατοικίας τους, των αυτοκινήτων τους (προσδιορίζεται η μάρκα και ο αριθμός κυκλοφορίας) των τραπεζικών τους λογαριασμών κ.λπ., πέραν του ζητήματος συμβατότητας της επίμαχης νέας νομοθετικής ρύθμισης με τις συνταγματικές διατάξεις περί λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για την "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", "δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ασφάλειας για εμάς και τις οικογένειες μας, αλλά και ευκαιρίες τέλεσης ποινικών αδικημάτων σε κάθε κακόβουλο τρίτο".

    Οι Ενώσεις ζητούν από τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου της Βουλής να καθορίσει (όπως προβλέπει ο νόμος 4065/2012) τον τρόπο ανάρτησης των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έτσι ώστε να μην αποκαλύπτονται τα επίμαχα κρίσιμα στοιχεία.

    Δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η δημοσιοποίηση, έστω και για μια φορά, των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις "πόθεν έσχες" θα προκαλέσει κινδύνους για τους δικαστές και "δεν θα είναι εφικτή μετά από αυτό οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση".

    Παράλληλα, οι Ενώσεις με άλλη, δεύτερη, επιστολή τους προς τον κ. Χριστόφορο αυτήν τη φορά, ζητούν να εξετάσει την "συμβατότητα" της νέας ρύθμισης που προβλέπει την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο διαδίκτυο, με τις διατάξεις του νόμου 2479/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
    Δηλαδή, ζητούν να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης νέας διάταξης για την ανάρτηση των δηλώσεων "πόθεν έσχες" στο διαδίκτυο.

    Τις επιστολές υπογράφουν οι πρόεδροι:

    1) Χαρ. Αθανασίου (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων),

    2) Χρήστος Παπανικολάου (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας), 3 3) 3) Γεώργιος Φαλτσέτος (Ένωση Διοικητικών Δικαστών),

    4) Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης (Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος),

    5)Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου)

    6) Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης (Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή