Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ανοχή στις επεμβάσεις θέλει ο Πούτιν από τις ΗΠΑ



Στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά καμία ανοχή σε επεμβάσεις στα ζητήματα που αφορούν την Ρωσία επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν στο πρώτο διάταγμα που υπέγραψε σήμερα μετά την ορκωμοσία του.
Θέτοντας τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η τρίτη, εξαετής αυτή τη φορά θητεία του στην προεδρία της χώρας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι θα ζητήσει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ δεν θα στοχεύει τη Ρωσία και δεν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η Μόσχα επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η ασπίδα δεν αποσκοπεί στην προστασία από χώρες όπως το Ιράν ή την Βόρειο Κορέα αλλά την Ρωσία. Έχει δε δηλώσει ότι θα αμυνθεί με κάθε τρόπο και έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στις δυτικές της επαρχίες.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, πρόσθεση της Ρωσίας είναι να φέρουν το επίπεδο συνεργασίας σε ένα «πραγματικά στρατηγικό επίπεδο», ωστόσο οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται «στην ισότητα, την μη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και το σεβασμό των συμφερόντων της άλλης πλευράς», όπως και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Εν τω μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν πρότεινε στο Κοινοβούλιο τον προκάτοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίτσκιν
Μετά την έκτακτη σύνοδο της Δούμας, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 15:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), ο Μεντβέντεφ αναμένεται να ανακηρυχθεί χωρίς προβλήματα πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου