Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία Ρουμανίας-ΔΝΤ για «χαλάρωση» της λιτότητας

Χαλαρώνει η λιτότητα στη Ρουμανία. Εμείς; 



Η Ρουμανία σφράγισε την συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της για την αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει πως η Ρουμανία διαθέτει περιθώριο να απαλύνει τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσα στα οποία ήταν και η μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010. Έκτοτε, κάποιοι μισθοί έχουν αποκατασταθεί.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας καταψηφίστηκε τον Απρίλιο στο Kοινοβούλιο και τη Δευτέρα η νέα αριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία» τόνισε ο Φλορίν Γκεοργκέσκου, υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του Ταμείου.

Τον Απρίλιο του 2011, η Ρουμανία και το ΔΝΤ υπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε συνέχεια το προγράμματος διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που διήρκεσε από το 2009 έως το 2011. Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ και περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου