Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τα σκυλιά του Παυλόφ πέθαναν



Του Πάρη Πέτρα
Ο ελληνικός λαός, αρκετά ώριμος, απεφάνθη την Κυριακή:  γερό κούρεμα του διπολικού συστήματος και όλων όσοι συνέπραξαν στην επιβολή των Μνημονίων. Και έδωσε αρκετή δύναμη στα αντιμνημονιακά κόμματα. Με επιφυλάξεις όμως. Δηλαδή, δεν τους έδωσε την απόλυτη κυριαρχία του πολιτικού παιχνιδιού διότι, προφανώς, έχει πάθει και έχει μάθει! Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκόποι έπαιξαν από τα πιο βρωμερά παιχνίδια προεκλογικά, εν τούτοις «ο λαός δεν μάσησε»!

Την πιο βαριά τιμωρία υπέστη το  κόμμα που έφερε την Ελλάδα στην νέα Κατοχή: το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου από το οποίο «πρωτοκλασάτα στελέχη» έμειναν εκτός Βουλής. Επιτέλους! Αυτοί οι επαγγελματίες πολιτικοί που με διάφορους τρόπους εκπαίδευαν σκυλιά, όπως στο πείραμα Παυλόφ, για να τους ψηφίζουν. Κομματικά σκυλιά που τα τάιζαν με κόκκαλα που έπαιρναν από το Δημόσιο Ταμείο. Το αυτό υπέστη και η Νέα Δημοκρατία, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, πλήρωσε τις παλινδρομήσεις και τις επιστολές που επέβαλαν στον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά οι διεθνείς τοκογλύφοι.  Επίσης, δεν κατάφερε να πείσει ότι παραμένοντας στο γήπεδο του Μνημονίου και εφαρμόζοντας πολιτική με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση με στόχο «την ανάπτυξη» θα ανασάνει ο λαός που στενάζει κάτω από τη νέα Κατοχή.  
Το κόμμα του Καρατζαφέρη για όσους γνώριζαν τον πολιτικό άνδρα και τη συνεκτική ουσία που είχε επιβάλει στο ΛΑΟΣ, είχε ημερομηνία λήξης. Απλώς η σύμπραξη στα Μνημόνια και στην επιβεβλημένη έξωθεν «κυβέρνηση Παπαδήμου» επιτάχυνε τις διαδικασίες αποδόμησής του.
Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έπεισε ότι, επιτέλους ένα αριστερό κόμμα διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα. Όμως ο ελληνικός λαός και με αυτό το κόμμα, παρά τα ποσοστά που το έδωσε, εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός. Η σοβαρότητα με την οποία θα αντιμετωπίσει τις δεκάδες παγίδες που του στήνουν μετεκλογικά, θα είναι αυτή που θα καθορίσει αν και κατά πόσον θα κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη μεγαλύτερο ποσοστού εκλογέων.  Είδομεν. ..
Αυτό που δεν προκαλεί εντύπωση είναι το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Παρά το γεγονός ότι δεν μετράει παρά ένα μήνα ζωής, εν τούτοις έπεισε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελλήνων ότι, εκτός των άλλων, μπορεί να επιβάλει δικαιοσύνη και να στείλει στη φυλακή όσους έκλεψαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει. Το μέλλον του κόμματος αυτού εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία θα εργαστεί. Επίσης, απαιτείται προσοχή στη συγκέντρωση στελεχών. Να μην γίνει το δοχείο που συσσωρεύει τα απόβλητα των άλλων…   
Απορία προκαλεί η μικρή άνοδος του ΚΚΕ. Υπό τις παρούσες συνθήκες για το ΚΚΕ, θεωρητικά, ήταν η μεγάλη ευκαιρία να παίξει με διψήφιο νούμερο. Παρά ταύτα αυτό δεν συνέβη λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής και ρητορικής του κόμματος που μοιάζει να έρχεται από τον περασμένο αιώνα. Η συνέπεια λόγου, για την οποία το επαινούν οι πάντες στα κανάλια, σε ψύχραιμη πολιτική ανάλυση είναι αρνητική παρά θετική. Ο κόσμος αλλάζει και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάζουν οι θέσεις και οι στόχοι ενός κόμματος εάν αυτό θέλει να γίνει κυβερνητική δύναμη και όχι παράγοντας που έχει ως μόνο στόχο τη διατήρηση «του μαγαζιού».
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, δεν ήταν έκπληξη. Στους καιρούς αυτούς, όπου το κράτος υπάρχει μόνο σε επίπεδο είσπραξης φόρων και γενικώς ξεζουμίσματος των πολιτών του, όπου η δημόσια τάξη και ασφάλεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όπου οι λαθρομετανάστες αλωνίζουν στο ξέφραγο αμπέλι, η έμπρακτη στήριξη σε κοινωνικές ομάδες που επέδειξε το κόμμα αυτό μέτρησε. Όσο και αν ανησυχούν τα κανάλια και οι εφημερίδες η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και την ευθύνη την φέρουν αποκλειστικά τα κόμματα τα οποία στήριζαν και στηρίζονταν. Κυρίως τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα: ΠαΣοΚ και Ν.Δ.
Μετεκλογικά σενάρια…
Και τώρα; Τα πάντα είναι ανοιχτά. Οι πιέσεις από τους «εταίρους» που εκπροσωπούν τους διεθνείς τοκογλύφους (για παράδειγμα: το χρέος της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν κουρεύτηκε!), αρχίζουν να γίνονται ασφυκτικές.  Έτσι, αυτές τις ώρες με πρόσχημα «να σεβαστεί η Ελλάδα τις υπογραφές της» (κανείς δεν λέει ότι η ψήφιση των μνημονίων δεν έχει συνταγματική νομιμοποίηση) και με γνώμονα «την παραμονή στη ζώνη του ευρώ», ετοιμάζονται εκπλήξεις που θυμίζουν το 1965!
Πιο απλά ετοιμάζουν κυβέρνηση που θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, με κάποια ελαφρά χαλάρωση των μέτρων. Ήδη ο κ. Κουβέλης μίλησε για «απαγκίστρωση» από το Μνημόνιο και όχι για καταγγελία του, όπως και του χρέους μέγα μέρος του οποίου είναι απεχθές. Έτσι όμως ο Ελληνικός λαός καταδικάζεται σε μαρασμό τουλάχιστον 40 ετών και η χώρα θα συνεχίσει να ξεπουλιέται. Τώρα θα δείξει ποιοι πολιτικοί, εν αγνοία των ψηφοφόρων τους, είναι ενταγμένοι σε διεθνή κλαμπ , ποιοι έχουν πάρει μίζες και τους εκβιάζουν, ποιοι δεν είναι καθαροί…
Εδώ τίθεται το ερώτημα για τη στάση του ΚΚΕ, η οποία μπορεί να ήταν ξεκάθαρη «και συνεπής» χρόνια τώρα, δεν παύει όμως να εγείρει ερωτήματα: γιατί δεν συμπράττει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με σαφές πρόγραμμα; Να καταγγελθεί το μνημόνιο, το μέρος του χρέους που είναι απεχθές (ακόμη και στο Ιράκ το έπραξαν οι ΗΠΑ μετά την εισβολή!)  και να αρχίσει πολιτική διαπραγμάτευση με άλλους όρους με την Ε.Ε.; Τι σημαίνει πρακτικά και για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός η στείρα άρνηση και η μη συμμετοχή;                                                                                               Η χώρα και οι πολίτες της καίγονται. Δεν πρέπει να σπεύσει να ρίξει έναν κουβά νερό έστω;  Προτιμά δηλαδή να συγκροτηθεί -όπως σχεδιάζουν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα και οι τοκογλύφοι- μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου με κάποια ελαφρά παρέκκλιση από το να την αλλάξουμε δια παντός; Επειδή δηλαδή το ΚΚΕ θέλει «λαϊκή δημοκρατία» και έξοδο από την Ευρώπη, δεν μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα να βοηθήσει να βγούμε τώρα από το Μνημόνιο;   
Ό,τι κι αν εξυφαίνεται όμως, και επειδή είδα τα κόμματα να μην έχουν πάρει το αληθές μήνυμα της κάλπης, ας γνωρίζουν ότι τα σκυλιά του Παυλόφ πέθαναν. Τα άφησαν ατάιστα για πολύ καιρό και έτσι τελείωσαν. Ακόμη κι αν τους βάλουν φαΐ στη συγκεκριμένη κομματική τρύπα δεν θα σπεύσουν. Ελπίζω για πάντα!
Για περισσότερες πληροφορίες στους επαγγελματίες «σωτήρες» μας: Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Ρέππα, Κουτρουμάνη, και λοιπούς… συγγενείς       
 ΥΓ. Το ΠαΣοΚ ήλθε τρίτο και καταϊδρωμένο. Κι όμως, η έπαρση σε πολλούς «πρωτοκλασάτους» με πρώτον και καλύτερο τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο, εξακολουθεί να είναι κραυγαλέα. Είναι προφανές ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα! 

1 σχόλιο: