Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Εισαγωγή σκουπιδιών από τη Σουηδία για παραγωγή ενέργειας!

Στην Ελλάδα η πολιτική εξουσία αποδείχθηκε ανίκανη για στοιχειώδη διαχείριση 

Ούτε την (αυτονόητη) λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών δεν κατάφερε να λύσει όλες τις περασμένες δεκαετίες το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αυτή η κλεπτοκρατία που έφερε τη χώρα στο πεδίο της καταστροφής. Παρά το γεγονός ότι έλαβε πακτωλό χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι κάθε τρεις και λίγο έφθαναν στην Αθήνα ντιρεκτίβες της Ε.Ε. με απειλές και τελικά γερά πρόστιμα, οι κυβερνήσεις και οι βραχίονές τους (λέγε με Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αντίθετα κατάφεραν και το έκαναν... πανάκριβο.
Δηλαδή, η αποκομιδή ενός κιλού οικιακών απορριμμάτων κοστίζει (αναλογικά) πολλά περισσότερα χρήματα σήμερα αλλά η χώρα είναι περισσότερο βρώμικη! Και όλα αυτά ενώ έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην... οικολογική μας ευαισθητοποίηση και στις διαφημίσεις των... ευαισθητοποιήσεων!!!


Στις άλλες χώρες της Ευρώπης όμως το πρόβλημα των απορριμμάτων όχι μόνο είναι λυμένο σε πολύ σοβαρή βάση αλλά είναι και κερδοφόρα επιχείρηση παραγωγής ενέργειας. Μάλιστα ορισμένες από αυτές πρωτοπορούν σε αντίθεση με την Ελλάδα που συζητά τα πάντα εκτός από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. 

Έτσι λοιπόν, ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά θα δοθεί από τα σκουπίδια στην Σουηδία. 

Το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια είναι επιτυχημένο αλλά, όπως φαίνεται, όχι όσο θα μπορούσε γιατί λείπει κάτι βασικό: ακόμα περισσότερα σκουπίδια για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας.

Σε μια χώρα όπου μόνο το 4% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές, όπως γράφει το NPR (προφανώς το υπόλοιπο αξιοποιείται με διάφορους τρόπους), οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα σκουπίδια.

Ήδη εισάγουν από τη Νορβηγία, η οποία καταβάλλει και το σχετικό αντίτιμο, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισάγουν από την Ιταλία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χώρες που εξαρτώνται από χωματερές.
Με την καύση και την παραγωγή ενέργειας έχουν σήμερα ρεύμα 250.000 νοικοκυριά ενώ καλύπτεται το 20% των αναγκών του κεντρικού συστήματος θέρμανσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου