Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ο Moody΄s υποβάθμισε τη Γαλλία


Τα όργανα για τις χώρες του νότου της Ε.Ε. έχουν αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα ήλθε η σειρά της Γαλλίας και μάλιστα παραμονή της συνεδρίασης του Eurogrup. 'Ηδη είχε προαναγγελθεί το χτύπημα κατά της χώρας του Ολάντ. Ένα χτύπημα με "αγγλική ακρίβεια" που σαφώς αποδυναμώνει την διαπραγματευτική ισχύ της Γαλλίας προς όφελος, φυσικά, της Γερμανίας.Μόλις προχθές ήλθε το χτύπημα από ένα δημοσιογραφικό όργανο που δύσκολα μπορεί να πείσει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση χρηματοοικονομικά κέντρα: «Ξεχάστε Ελλάδα-Ισπανία-Ιταλία: Το μεγάλο πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η Γαλλία». Με αυτό ως πρωτοσέλιδο-και ένα κύριο άρθρο- που αν μη τι άλλο αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση κυκλοφορεί ο «Economist». Το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι τα προβλήματα Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας είναι σταγόνα στον ωκεανό για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης μπροστά στην «ωρολογιακή βόμβα», όπως τη χαρακτηρίζει, της Γαλλίας.
 «Η κρίση του ευρώ», όπως υποστηρίζει ο «Economist», «ξεσκέπασε τις αδυναμίες» μιας χώρας η οποία «ήταν πάντα στην καρδιά της ευρωζώνης». Και τα στοιχεία προς επίρρωσιν αυτής της διαπίστωσης δεν είναι λίγα. «Εδώ και χρόνια η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας υποχωρεί συνεχώς έναντι της Γερμανίας, με την τελευταία να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της». Ακολούθησε το επόμενο χτύπημα για την γαλλική οικονομία που είναι πιο καίριο:
Έπειτα από την Standard & Poor's στις αρχές του έτους, ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε με τη σειρά του χθες το βράδυ την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από AAA σε AA1, με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή και περαιτέρω υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα, όπως προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αξιολόγησης, που απειλούσε από τις 13 Φεβρουαρίου με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, αναφέρεται τις "μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που επηρεάζονται κατά αρνητικό τρόπο από πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα", όπως "η σταδιακή αλλά συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών".

Ο Moody's αναφέρεται επίσης "στις αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών".
Σύμφωνα με τον οίκο, η ικανότητα αντίστασης της Γαλλίας σε ενδεχόμενα νέα μελλοντικά σοκ της ευρωζώνης μειώνεται, και αυτό τη στιγμή που η έκθεση της χώρας σε ευάλωτες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, μέσω των εμπορικών ή τραπεζικών δεσμών , είναι "πολύ σημαντική ".

Στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ απέδωσε την υποβάθμιση στην αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί να εισαγάγει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τη νύκτα ότι η υποβάθμιση αποτελεί κύρωση κατά της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος και ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν την καλύτερη αξιολόγηση στους κόλπους της ευρωζώνης, επεσήμανε.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση ακολουθεί τις αρνητικές προοπτικές -του οίκου- για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου στις 23 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου