Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Der Spiegel: «Πώς ζει το 1% των Ελλήνων»


Καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος οι Έλληνες Κροίσοι; Όχι βέβαια. Αντιθέτως, οχυρωμένοι στις επαύλεις τους στα περίχωρα των Αθηνών, οι δισεκατομμυριούχοι Έλληνες ούτε επενδύουν, ούτε συμβάλλουν με τη φιλανθρωπία τους στην εκτόνωση της κατάστασης και κυρίως, επιμένουν να φοροδιαφεύγουν.
Όχι, στα παραπάνω συμπεράσματα δεν καταλήγει κάποιο στέλεχος του ΚΚΕ ή ένας νεοφώτιστος του ΣΥΡΙΖΑ. Το καταδικαστικό πόρισμα που κάνει «ρόμπα» τους Έλληνες πλούσιους ανήκει στο γνωστό γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» το οποίο δημοσιεύει μία ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Πώς ζει το 1% των Ελλήνων».

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό από την έκθεση έργων τέχνης του πάμπλουτου εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αυτός αλίμονο, έως την παραλία της Μυκόνου όπου η κληρονόμος της εφοπλιστικής οικογενείας Πατέρα συμμετέχει στη γευσιγνωσία σαμπάνιας, το άνοιγμα ενός μπουκαλιού της οποίας κοστίζει… 120.000 ευρώ. Στο μεταξύ, το δημοσιογραφικό βλέμμα έχει πλανηθεί, αλλά ευτυχώς δεν αποπλανήθηκε, ταξιδεύοντας στο μποστάνι του Πέτρου Κόκκαλη ο οποίος με τη γνωστή ΜΚΟ του καλλιεργεί (;) με την παρέα του φρέσκα βιολογικά λαχανικά κάπου κοντά στα Ν. Λιόσια, εκεί στο Πάρκο Τρίτση, ο οποίος και ομολογεί με αφοπλιστική αφέλεια ότι «η κρίση του άνοιξε τα μάτια», αλλά παραδέχεται σε μία αποστροφή του λόγου του, απαντώντας στο ερώτημα «Εσείς βγάλατε έξω τα λεφτά σας;»: «Όχι πάντως όλα... σίγουρα». Κυνισμός, μαύρο χιούμορ, αμηχανία, γιατί πιάστηκε στα πράσα, τα οποία και καλλιεργεί, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Η ανταπόκριση του Der Spiegel είναι γερμανικών προδιαγραφών. Αιφνιδιάζει με τη γερμανική αφέλεια του συντάκτη. Θυμίζει τόσο πολύ τον αιφνιδιασμό του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ όταν προ ετών ταξίδεψε με το αεροπλάνο του Θόδωρου Πάγκαλου (όχι το προσωπικό βέβαια, διότι ο κ. Πάγκαλος δεν διαθέτει ιδιωτικό αεροσκάφος, αλλά το κρατικό προφανώς). Ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών δεν είχε πού να πάει και ο Θόδωρος Πάγκαλος τον φιλοξένησε για ένα βράδυ στην Αττική. Συγκεκριμένα, στην εξοχική κατοικία της συζύγου του, εκεί στο Λαγονήσι. Ο Γερμανός πολιτικός, ξυπνώντας το πρωί διερωτήθηκε μεγαλοφώνως το πώς είναι δυνατόν να διαθέτει κανείς μία κατοικία σε έναν τέτοιο παράδεισο, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον για έναν μέσο Γερμανό πολιτικό. Ο Πάγκαλος απλά χαμογέλασε και του εξήγησε. Ο κ. Γκένσερ ενδεχομένως τότε να κατάλαβε για το πού θα καταλήξει αυτή η ελληνική περιπέτεια.

Τι είδε ο Γερμανός


«Οι πιο πλούσιοι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει κρίση. Πολλοί δεν πληρώνουν καθόλου φόρους και κάποιοι προτιμούν να φοροδιαφεύγουν», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Ο εφοπλιστής, Γιώργος Οικονόμου
Ο εφοπλιστής, Γιώργος Οικονόμου
«Ευχαρίστως να συζητήσει μαζί σας για τέχνη», λέει η εκπρόσωπος του μεγαλύτερου Έλληνα εφοπλιστή, στην είσοδο της βίλας του στο Μαρούσι. «Ίσως μας πει τις σκέψεις του για τη συλλογή του, και το έργο του Μποτέρο που αγόρασε προσφάτως με 330.000 ευρώ», διερωτάται η ρεπόρτερ του γερμανικού περιοδικού.

«Αλλά ο δισεκατομμυριούχος Γιώργος Οικονόμου θα προτιμούσε να μην συζητήσει καθόλου για την πατρίδα του. Εξηγεί, τσιμπώντας κάτι από τον μπουφέ στα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης με τη συλλογή του, ότι βλέπει την τέχνη σαν κάτι περισσότερο από επένδυση. Το μικρό κομμάτι στον παράδεισο του Οικονόμου προστατεύεται καλά, από πύλη ασφαλείας, φρουρά και ένα μηχάνημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μέσα στη Mercedes της, η κόρη του Αλεξάνδρα λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο ασφαλής, όσο παλιά. Φοβάται ότι μπορεί να πέσει θύμα απαγωγής. Ναι, ακόμη και οι πλούσιοι στην Ελλάδα, έχουν τα βάσανά τους», προσθέτει η δημοσιογράφος. 

Και ποιος δεν καταλαβαίνει τα «βάσανα» της θυγατέρας Αλεξάνδρας, η οποία προφανώς και υποφέρει. Το σχόλιο δεν είναι του Der Spiegel αλλά δικό μας. 
Η συντάκτης πάντως προχωρεί στο οδοιπορικό της και κρατά σημειώσεις: 

Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους. Εκτιμάται ότι Έλληνες έχουν μέχρι και 170 δισ. ευρώ σε τράπεζες στην Ελβετία. Και η φιλανθρωπία, αν και ελληνική λέξη, δεν είναι διαδεδομένη στην πράξη. 

«Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τους φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας. Διάφορες φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, 57 μόνο για τους εφοπλιστές, φορτώνουν άλλο ένα βάρος στις πλάτες των φτωχών».

Ο προκλητικός κ. Πατίτσας

«Ο Λέων Πατίτσας, 38χρονος κληρονόμος εφοπλιστικής εταιρείας, είναι ένας από τους κερδισμένους από αυτές τις απαλλαγές. Είναι επικεφαλής της Atlas Maritime, με έξι τάνκερ και ένα έβδομο υπό κατασκευή στη Σαγκάη. “Ο στόλος της εμπορικής ναυτιλίας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο”, λέει ο Πατίτσας. Πιστεύει ότι οι φοροαπαλλαγές για τη βιομηχανία αυτή είναι μάλλον αναγκαιότητα, παρά προνόμιο. “Η ναυτιλία εξασφαλίζει 400.000 θέσεις εργασίας σε ελληνικά ναυπηγεία, που θα μπορούσαν να πάνε αλλού ανά πάσα στιγμή. Το κράτος δεν παρέχει καμία προστασία στους επενδυτές, τους επιχειρηματίες ή στον ίδιον. Ο κόσμος στην Ελλάδα, λέει, πιστεύει ότι για όλα φταίει το κεφάλαιο, όχι τα ισχυρά συνδικάτα που καταστρέφουν θέσεις εργασίας με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις τους”, λέει ο Πατίτσας.

«Η οικογένεια Πατίτσα κατάγεται από τις Οινούσσες, όπως πολλές εφοπλιστικές οικογένειες, ανάμεσά τους η οικογένεια της Έλλης Πατέρα. Είναι ανάμεσα στους Έλληνες που τα έχουν όλα, και πάντα τα είχαν. Πριν από δέκα χρόνια, η Πατέρα άνοιξε τη δική της κτηματομεσιτική εταιρεία, επειδή είχε βαρεθεί να είναι απλώς μια κληρονόμος. Η 47χρονη μάς μιλάει από τη Μύκονο, ένα νησί που δεν το άγγιξε ποτέ η κρίση. Στο μπαρ Nammos στην παραλία της Ψαρούς ένα μπουκάλι σαμπάνια Armand de Brignac ανοίγει για τον πελάτη έναντι 120.000 ευρώ», επισημαίνει χαιρέκακα η ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού.

Η αμήχανη ομολογία

Ο Πέτρος Κόκκαλης
Ο Πέτρος Κόκκαλης
Η χαριστική βολή της ανταπόκρισης έλαχε στον γιο του πολυσυζητημένου Έλληνα επιχειρηματία και αυτό όχι μόνον λόγω Ολυμπιακού. Ο Πέτρος Κόκκαλης φέρει το όνομα του παππού του, του γιατρού, που αν και αστός και εξαιρετικός επιστήμονας, αποφάσισε να πάρει τα βουνά με τους κομμουνιστές αντάρτες. Πολέμησε και στο τέλος βρέθηκε εξόριστος για να καταλήξει κάποια στιγμή στο Ανατολικό Βερολίνο. Το ίχνος του πέρα από τα βιβλία της ιστορίας μπορεί κανείς να το ανακαλύψει στο κέντρο της πόλης, αφού ο δρόμος που περνά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία φέρει το όνομα «Πέτρου Κόκκαλη». Πιθανώς να μην γνωρίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες η ανταποκρίτρια του Der Spiegel. Μπαίνει ωστόσο κατευθείαν στο… ψητό και επισημαίνει: 

«Ο Πέτρος Κόκκαλης, γόνος της οικογένειας που μάλλον ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει έναν οικολογικό κήπο σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας. Λέει ότι η κρίση του άνοιξε τα μάτια, και ότι έχει μεγάλη επίγνωση των προβλημάτων της πατρίδας του. Για παράδειγμα, λέει, έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για να πάρει άδεια, απλώς και μόνο για ένα μπαρ με ψυγείο στον κήπο του. "Έχετε βγάλει πολλά λεφτά στο εξωτερικό"; "Σίγουρα όχι όλα...", απαντά αστειευόμενος».

Η photo gallery που προτείνει το Der Spiegel:


(Το ζευγάρι Πατίτσα)


(Eλληνικά γιότ στην Αθήνα)


(Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου)


(Οι προνομιούχοι απολαμβάνουν ακόμη την πολυτελή ζωή)


(Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι η Ελλάδα είναι μία φτωχή χώρα με πολύ πλούσιους ανθρώπους, αναφέρει το Spiegel)


(Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της και οφείλει σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα περίπου 9 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμα και τώρα, τρία χρόνια σε κρίση, συνεχίζει να απαλλάσσει εμπορικές ναυτιλιακές εταιρείες από όλους τους φόρους, οι οποίες αποτελούν πλέον επιτυχημένο βιομηχανικό τομέασχολιάζει το Spiegel)


(Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, είπε κάποτε: «Ο καθένας ενεργεί σύμφωνα με τον πατριωτισμό του». Ο Πέτρος Νομικός, 33 ετών, επενδυτής που προέρχεται από μια πλοιοκτήτρια οικογένεια, λέει ότι οι Έλληνες είναι φρικτοί πολίτες, αλλά ενθουσιώδεις πατριώτες, σχολιάζει το Spiegel).
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου