Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εντολή για μείωση αποδοχών των δικαστικών που ευθύνονται για αναβολές στις δίκες

«Φωτιές» ανάβει στους κόλπους της Δικαιοσύνης- που ήδη βρίσκεται σε αναβρασμό με δικαστές και εισαγγελείς σε κινητοποιήσεις λόγω των περικοπών στις αποδοχές τους-, παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και του προϊσταμένου της επιθεώρησης, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γεώργιου Χρυσικού. 

Με το έγγραφό τους, ζητούν από τους Προϊσταμένους των δικαστηρίων να προχωρούν σε περικοπές και μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που ευθύνονται για τις αναβολές στις δίκες ή την αναστολή έκδοσης αποφάσεων. Με την επίκληση του τροποποιηθέντος Οργανισμού των Δικαστηρίων που επιτρέπει τέτοιες περικοπές ή μειώσεις ανάλογα με την απόδοση των δικαστών, «ανάβει το πράσινο φως», ώστε έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να συνεχίζουν να εργάζονται και να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Όμως, η σχετική διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης.

Ο δικαστής πάντως ή ο εισαγγελέας που φέρεται ότι με τη στάση του γίνεται η αιτία για την αναβολή των δικών ή για τη μη έκδοση αποφάσεων θα καλείται σε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα Εφετών, αντίστοιχα. Ωστόσο, έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, εάν του επιβληθεί μείωση αποδοχών, ζητώντας να κρίνει εκείνο εάν σωστά επιβλήθηκε ή όχι το μέτρο της περικοπής των αποδοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα από όλα θα ελεγχθούν από τους επιθεωρητές των δικαστηρίων οι δικαστές εκείνοι που δίνουν κατευθείαν αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων από τις 10.00, επικαλούμενοι ότι οι γραμματείς δεν επιστρέφουν στην έδρα μετά το πέρας του ωραρίου (15.00) για να εκδικαστούν οι υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου