Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τα «Απάτσι» κυνηγούν τον Γιάννο


Εισαγγελέας αναλαμβάνει πλέον να ερευνήσει την υπόθεση της σύμβασης για την αγορά 12 πολεμικών ελικοπτέρων Απάτσι από το ελληνικό δημόσιο μετά τις καταγγελίες περί καταβολής υπέρογκου τιμήματος επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου. 
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία τον Αύγουστο του 2003, επί υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, η χώρα μας προμηθεύτηκε τα συγκεκριμένα ελικόπτερα αμερικανικής κατασκευής τύπου Απάτσι της εταιρίας Μπόινγκ, με κόστος 593 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα ωστόσο, με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η αγορά των ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκε μέσω swap agreement που συνήφθη με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτεί το κόστος της στα 663 εκατομμύρια δολάρια. Ο συγκεκριμένος τρόπος φέρεται να επιλέχθηκε, ώστε να μην εμφανίζεται η εν λόγω σύμβαση στα επίσημα κρατικά έγγραφα.

Το ερώτημα βέβαια, στο οποίο θα αναζητήσει απαντήσεις η Εισαγγελία είναι αν η τράπεζα κράτησε όντως προμήθεια ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι αν πράγματι κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον χρόνο που προβλεπόταν το 40% του ποσού που ανέφερε η σύμβαση. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, παρόλο που στη σύμβαση ρητά είχε συμφωνηθεί ότι η πρώτη καταβολή από ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να γίνει το 2007, ταυτόχρονα με την παράδοση ελικοπτέρων και αφού είχαν όντως πραγματωθεί και άλλοι όροι της σύμβασης, η Ελλάδα κατέβαλε πάνω από 237 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή των ελικοπτέρων, δηλαδή περίπου το 40% του ποσού, τον Οκτώβριο του 2003.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου