Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Φοροεπιδρομή χωρίς έλεος



Μέτρα με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, επιβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό νέα βάρη κυρίως σε όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους και πληρώνουν τους φόρους τους, έχει λάβει το Υπουργείο Οικονομικών. 
Το σχέδιο, που προορίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ειδικών, λόγω του άδικου χαρακτήρα προτεινόμενων ρυθμίσεων που αφορούν την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Παράλληλα επιβαρύνουν με νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη μεγάλα τμήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ θα διαιωνίσουν και θα εντείνουν υφιστάμενες αδικίες.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα φορολόγησης που θα ισχύσει από το 2013, φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν πλέον φόρους διαφορετικού ύψους. Πολλοί μάλιστα είναι οι φορολογούμενοι που θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον χρήματα, ενώ ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα διαπιστώσουν φορο-ελαφρύνσεις.

Τα τεκμήρια θα παραμείνουν ίδια, την ώρα που τα πραγματικά εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται κατάργηση του αφορολόγητου και δύο φορολογικοί συντελεστές: 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για άνω των 50.000 ευρώ.

Για τους αγρότες το επικρατέστερο σενάριο θέλει τα κέρδη να φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 13%.

Αυτοτελή φορολογία χωρίς κλίμακα ή αφορολόγητο προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα.

Για παράδειγμα, για εισόδημα της τάξης των 15.000 ευρώ:

- ο μισθωτός χωρίς παιδιά θα πληρώσει φόρο 1.200 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα. Δηλαδή θα έχει φοροελάφρυνση 40 ευρώ.

- ο ελεύθερος επαγγελματίες θα πληρώσει φόρο 3.900 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα. Δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει έξτρα φόρο 2.660 ευρώ.

- ο αγρότης θα πληρώσει φόρο 1.950 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα (αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης 710 ευρώ).

- ο ιδιοκτήτης ακινήτων θα πληρώσει 2.100 ευρώ από 1.240 ευρώ σήμερα και θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 860 ευρώ.

Για τα εισοδήματα του έτους 2013 οι φόροι θα καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Η φορολογική μεταχείριση κάθε φυσικού προσώπου για ίδιο ποσό εισοδήματος, θα είναι διαφορετική ανάλογα με την πηγή προέλευσης.

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με συνολικές ετήσιες αποδοχές άνω των 25.000 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες. Γι' αυτούς τους φορολογούμενους οι φόροι που θα προκύπτουν με την αυτοτελή φορολόγηση πολλών ταχυτήτων είναι αυξημένοι σημαντικά, είτε αποκτούν εισοδήματα από μία μόνο πηγή είτε αποκτούν εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές.

Για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν πλέον περισσότερο φόρο σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και τους αγρότες. Για παράδειγμα μισθωτός χωρίς παιδιά με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 18.930 ευρώ από 16.420 ευρώ σήμερα. Ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα θα πληρώνει φόρο 16.300 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με τον μισθωτό και τον φόρο που προκύπτει με το ισχύον σήμερα σύστημα φορολόγησης.
πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου