Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Δεν άρεσε στους Σκοπιανούς ο χαρακτηρισμός «Σλαβομακεδόνες»


Η χρήση του όρου «Σλαβαμακεδόνες» από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέσβη Αϊβο Οράβ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων. Και αυτό για ένα ψευτοέθνος – ψευτοφυλή Σλάβων που περιλαμβάνει Βούλγαρους, Αλβανούς, Σέρβους κτλ και υπάρχει μόλις τα τελευταία 50 χρόνια.

«Σχετικά με τη χρήση του όρου Σλαβομακεδόνες από τον πρέσβη Αϊβο Οράβ η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θεωρεί ότι μία τέτοια προσέγγιση δεν συμβάλλει στην επίλυση του ανοικτού ζητήματος που έχει η χώρα μας με τον νότιο γείτονά της και την καταδικάζουμε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαφωνία και διαμαρτυρία μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων.
«Εάν κάποιοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν τη φαεινή ιδέα να γίνονται αρεστοί σε εμάς χρησιμοποιώντας σε μία δεδομένη στιγμή τον όρο Μακεδόνες και σε μία άλλη στιγμή να γίνονται αρεστοί στους γείτονες μας χρησιμοποιώντας τον όρο Σλαβομακεδόνες, τότε να γνωρίζουν ότι με μία τέτοια στάση δεν συμβάλλουν στην επίλυση του ανοιχτού ζητήματος», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
«Πέραν αυτού, η στάση αυτή προκαλεί σύγχυση στη διαπραγματευτική διαδικασία και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν στηρίζεται σε αρχές και είναι αντιφατική , με συνέπεια να μην καλλιεργείται το κατάλληλο έδαφος για να υπάρξει αποτέλεσμα στη διαδικασία», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων.
«Ο πρέσβης Οράβ θα πρέπει να γνωρίζει ότι με τη στάση του αυτή εκφράζει έλλειψη σεβασμού για τη θεμελιώδη αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ότι συνειδητά ή ασυνείδητα είναι σαν να δείχνει ότι το ανοιχτό ζήτημα δεν αφορά μόνο το όνομα της χώρας μας, αλλά και θέματα εθνικής ταυτότητας και με τον τρόπο αυτό παρασύρει την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ατραπούς επικίνδυνες για μία διένεξη, το πλαίσιο της οποίας καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η κυβέρνηση εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης και απευθύνει έκκληση προς όλους τους εκπροσώπους της να διέπονται από αρχές σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα για εμάς» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Οράβ, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τον όρο «Σλαβομακεδόνες» για τον κατονομασμό της μεγαλύτερης εθνικής κοινότητας της χώρας.
Σε αντίθεση με τον κ. Οράβ, ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, χρησιμοποιεί τακτικά τον όρο «Μακεδόνες».
Το πόσο έντονα αυτό το ψευδοκράτος ψάχνει να βρει ιστορικά θεμέλια για να σταθεί όρθιο, το καταλαβαίνει και ο πιο άσχετος. Προφανώς δε θα βρει τίποτα και αργά η γρήγορα θα το φάνε οι γείτονές του. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε τους βορειομακεδόνες Έλληνες συμπατριώτες μας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου