Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Υπό συζήτηση η καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα, λέει ο Σόιμπλε


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την καταβολή και των τριών δόσεων προς την Ελλάδα, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό αφορά την δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μίας από τον Σεπτέμβριο που δεν έχει καταβληθεί και αυτής που προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.
Συνολικά το ποσό των τριών δόσεων ανέρχεται στα 44,5 δισεκατομμύρια ευρώ.Δημοσίευμα της Bild την Τρίτη υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ακριβώς το ενδεχόμενο να εκταμιευτούν και οι τρεις δόσεις.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση για τις επόμενες δόσεις ενώ και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν είχε διαψεύσει επί της ουσίας το δημοσίευμα.

Κορυφαίο στέλεχος στην Αθήνα, όταν ερωτήθηκε σχετικά από το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «το προσπαθούμε, δεν το έχουμε δέσει ακόμη». Ο ίδιος παράγοντας, πρόσθεσε ότι «γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και, την Κυριακή, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχε δηλώσει ότι εργάζεται για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ «έγκαιρα, στο ακέραιο και με το παραπάνω».

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και είχε διμερείς επαφές με άλλους πρωθυπουργούς.

«Οφείλουμε στην Ελλάδα την υποστήριξη που υποσχεθήκαμε»
Η λύση της ελληνικής κρίσης παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο επαναπροσανατολισμός της Ευρώπης ήταν μια από τις μεγάλες επιλογές της πολιτικής του, είπε ο Φρ.Ολάντ.
«Η ελληνική κυβέρνηση έφερε και ψηφίσθηκε στη Βουλή ένα νέο σκληρό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Η Ελλάδα περιμένει να δεχθεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτήν την υποστήριξη που της έχουμε υποσχεθεί» τόνισε.
«Θεωρώ ότι πέρα από κάποια ακόμα σημεία που αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες, τής οφείλουμε αυτήν την υποστήριξη, για να δώσουμε ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σε ο,τι αφορά στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Όπως ανέφερε ο κ. Νταλάρα μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι αποπληρωμές κεφαλαίου σε ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι και το 2014 διαμορφώνονται σε 39 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χρηματοδοτικά κενά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Γι αυτό και ο κ. Νταλάρα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας, καθώς και υπέρ της επιστροφής του συνόλου των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της. Όπως υπογράμμισε, με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα παλαιά και στα νέα δάνεια του επίσημου τομέα, θα δοθεί μια «ανάσα» στην Ελλάδα, χωρίς να θεωρηθεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το κόστος. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, κατά τον κ. Νταλάρα πάντα, θα ήταν η μείωση των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, στα δέκα δισ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή