Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Γιούνκερ: «Ας μην παριστάνει το πρότυπο της Ευρωζώνης η Γερμανία»

Εκφράστηκε υπέρ της θέσπισης ευρωομολόγων σε συνέντευξή του




Δριμεία κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Νικολά Σαρκοζί άσκησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δύο ηγέτες χειρίστηκαν έως σήμερα την ευρωπαϊκή κρίση χρέους καθώς και για τη στάση τους απέναντι στις υπόλοιπα κράτη-μέλη του ευρώ.
Η Γερμανία της Ανγκελα Μέρκελ και η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί «φέρονται σαν να είναι τα μοναδικά μέλη» στην ευρωζώνη, είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο που συνδιοργάνωσε το περιοδικό «Der Spiegel».
Ειδικά η Γερμανία οφείλει να σταματήσει να παριστάνει ότι αποτελεί το μοντέλο ολόκληρης της ευρωζώνης, προσέθεσε.

Υπέρ της πρότασης για τα ευρωομόλογα

Τη θέση του υπέρ του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, της θέσπισης δηλαδή των ευρωομολόγων, εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας όμως ότι το πολιτικό κλίμα «δεν είναι ακόμη ώριμο» – υπονοώντας ξεκάθαρα το Βερολίνο. 

Στη συνέντευξή του στο Αμβούργο για το «Spiegel», που έγινε ενώπιον κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά από το Διαδίκτυο, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι στηρίζει την πρόταση για τα ευρωομόλογα αν και – όπως είπε αστειευόμενος – «προσεκτικά, γιατί αλλιώς θα με κυνηγούν στη Γερμανία». 
Σε ερώτηση μάλιστα για το εάν αποχωρεί από την προεδρία του Eurogroup εξαιτίας υπερβολικής εμπλοκής από την Γερμανία και τη Γαλλία, ο Γιούνκερ απάντησε λακωνικά «ναι». 

O Γιούνκερ στήριξε τη θέση της Μέρκελ για ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. «Θεωρώ ρεαλιστική την ενίσχυση με 10 δισ. ευρώ» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η αναπτυξιακή πολιτική δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί σε βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Όσον αφορά την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την ηγεσία του Eurogroup, ο Γιούνκερ εκφράστηκε πάντως σαφώς θετικά.

Η λύση στην κρίση είναι σε κάθε περίπτωση «περισσότερη Ευρώπη, εάν κάνουμε πίσω θα κάνουμε λάθος». Κληθείς να δώσει το βασικότερο προσόν που θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, ο Γιούνκερ είπε πως ο αρχηγός του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «πρέπει να ξέρει να ακούει και να είναι συνεχώς ενήμερος για την κατάσταση σε κάθε χώρα».

«Δεν πρέπει να πηγαίνει κανείς στο Eurogroup και να περιμένει να μάθει τι συμβαίνει στην Κύπρο, πρέπει να το ξέρει δύο εβδομάδες νωρίτερα, για κάθε χώρα» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο: «Δεν υπάρχουν μόνο δύο χώρες στην Ευρωζώνη».
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου