Eίναι ένας από τους έξι αστροναύτες της τελευταίας αποστολής προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και ο μόνος Ευρωπαίος. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Δεκέμβριο του 2010, και επέστρεψε πίσω στη Γη μετά από έξι μήνες, τον Μάιο του 2011.
O Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli, λίγο μετά την άφιξή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, άρχισε μία σειρά από πειράματα στις συνθήκες μικροβαρύτητας που επικρατούν στο διάστημα, πειράματα που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν στην επιφάνεια της Γης. Αλλά και ο ίδιος είναι αντικείμενο μελέτης που σκοπό έχει να δώσει απάντηση στο ερώτημα πως το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, μία απάντηση που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη.
Το καθημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, σειρά εργασιών συντήρησης του Σταθμού. Τους τελευταίους μήνες, το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επισκέφτηκαν διαστημικά λεωφορεία με εφόδια και εξοπλισμό από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Ρωσία.
Ωστόσο, παρά το βαρύ του πρόγραμμα, ο Ιταλός αστροναύτης πάντα βρίσκει χρόνο για μία βόλτα από το γυάλινο θόλο του Σταθμού και την αγαπημένη ενασχόλησή του, τη φωτογραφία. Μέσα από τα επτά μεγάλα παράθυρά του, το παρατηρητήριο Cupola προσφέρει μοναδική θέα προς το διάστημα, αλλά και τη Γη.
Μέχρι σήμερα έχει προσπαθήσει και πολλές φορές καταφέρει να εντοπίσει τόπους που θα ήθελε να φωτογραφίσει, ανάμεσα τους και η Ελλάδα με τα μυριάδες μικρά νησιά της, σπαρμένα στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.
Μία ξεχωριστή εικόνα της Ανάφης στις παρυφές των Κυκλάδων ήταν η πρώτη που έστειλε ο Paolo Nespoli. Η εικόνα από το μικρό αυτό κυκλαδίτικο νησί κοσμεί την ελληνική πύλη της ESA που ξεκίνησε το ταξίδι της στο διάστημα μαζί με τον Ιταλό αστροναύτη, πριν από περίπου τέσσερις μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, το φωτογραφικό βλέμμα του σταμάτησε για μία ακόμα φορά στην ελληνική πολυνησία με τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, σε δύο ακόμα γωνιές των Κυκλάδων, τη Νάξο και τη Σαντορίνη.
Η πρώτη μοιάζει εξαιρετικά απρόσιτη σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Γερή σαν κάστρο ορθώνεται στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους. Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, από την άλλη, ήταν ανέκαθεν υποταγμένο στο ηφαίστιο της.
Δεν μένει πια παρά να αναμένουμε τη συνέχεια της ξεχωριστής αυτής φωτογραφικής περιπλάνησης.
Πηγή: Ελληνική πύλη της ESA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου