Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ύστατη προσπάθεια του Κ.Παπούλια ο σχηματισμός κυβέρνησης προσωπικοτήτων

Κυβέρνηση τύπου Μόντι και στην Ελλάδα; 



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται τώρα η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Το ποιο κόμμα θα παρέχει στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση και ποιο όχι είναι το αντικείμενο της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια στις 14:00. 

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια θα συμμετάσχουν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συμμετάσχει, ενώ δεν εκλήθη ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Και εδώ τίθεται ζήτημα διότι το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου εισήλθε στη Βουλή με την ψήφο του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, αποκλεισμός του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν ευνοεί τη Δημοκρατία αλλά αυτούς οι οποίοι αποκλείονται!    

Μία ώρα νωρίτερα, στις 13:00, είχε προγραμματισθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ωστόσο μετά το ζήτημα που έχει προκύψει με το non paper που αποδίδεται στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πάνου Καμμένου, το ραντεβού ακυρώθηκε.

Οι παρασκηνιακοί χειρισμοί και οι παλινωδίες φαίνεται ότι μπορεί να δυναμιτίσουν το σενάριο για συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ακόμη κι αν κάποια κόμματα εμφανίζονταν έτοιμα να στηρίξουν αυτήν την εναλλακτική.
Οι πληροφορίες ήθελαν τον Πάνο Καμμένο να είναι έτοιμος να στηρίξει κυβέρνηση προσωπικοτήτων, στη βάση του εθνικού καθήκοντος λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως περιγράφεται στο περίφημο non paper. Ωστόσο, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με το έγγραφο, που διέρρευσε, φαίνεται δύσκολο για τον Πάνο Καμμένο να συναινέσει. 

Ποιες προσωπικότητες; 


Η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων κατατέθηκε από τον Κάρολο Παπούλια τη Δευτέρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, κανένας δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές οι προσωπικότητες και αν θα έχουν "αντιμνημονιακή στάση" ώστε να ευθυγραμμιστούν και με το μήνυμα που έδωσαν οι ψηφοφόροι μέσω των πρόσφατων εκλογών. Διότι αν η νέα κυβέρνηση είναι όμοια με αυτήν του κ. Παπαδήμου, η οποία δεν είχε και την λαϊκή εντολή και ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη λογική του μνημονίου, είναι βέβαιο οτι θα συνεχιστεί η ύφεση και η φτώχεια και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη τις συνέπειες της οποίας ουδείς τώρα μπορεί να εκτιμήσει επακριβώς!   

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στήριζαν μια κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών και έκανε λόγο για αλαζονική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.
Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη -τουλάχιστον από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φ.Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, με δεδομένες τις θέσεις του, όπως έχουν κατ' επανάληψη εκφραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου