Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Το πειραματόζωο και ο Άνθρωπος



Του Πάρη Πέτρα
«Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο της Ευρώπης», λένε πολλοί και παραδέχονται ακόμη περισσότεροι. Και είναι έτσι. Αλλά, τι είδους πειραματόζωο; Τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν οι «ευρωπαίοι ηγέτες» δηλαδή η κυρία Μέρκελ, δηλαδή το Δ΄ Ράιχ;  Και ποια είναι η στάση των υπολοίπων,
κυρίως των «δικών μας» πολιτικών;  Σημαντικά ερωτήματα που για να αναλυθούν στις λεπτομέρειές τους θα πρέπει να γραφτεί βιβλίο.
Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο και εστιάζεται στο γεγονός ότι η παραγωγή προϊόντων, και υψηλής τεχνολογίας, έχει μετατοπιστεί στην Ασία, κυρίως στη Κίνα, Μαλαισία κ.λπ. Εκεί έχουν μεταφερθεί πάρα πολλές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων από τη Δύση. Οι χώρες αυτές διακρίνονται για το έλλειμμα δημοκρατίας, εργασιακών δικαιωμάτων, ο σεβασμός του περιβάλλοντος, και, κυρίως από την απουσία κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά δηλαδή που έχει κατακτήσει η Δύση και, κυρίως η Ευρώπη, όλα αυτά που αποτελούν πλέον το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» δεν υπάρχουν στις χώρες αυτές με αποτέλεσμα η παραγωγή των προϊόντων να πέφτει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα καθιστώντας ασύμφορο τον επαναπατρισμό της παραγωγής στην Ευρώπη.
Έτσι οι παραγωγικές χώρες της Ασίας  συσσώρευσαν χρήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης τους είναι οι ΗΠΑ!

Ο γερμανικός ηγεμονισμός

Από όλη αυτή την κατάσταση μένει εκτός η Γερμανία, η οποία κράτησε μεγάλο μέρος της παραγωγής της με έξυπνες κινήσεις και, κυρίως πουλώντας τα προϊόντα της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη πουλώντας το νόμισμά της πολύ ακριβά: 345 δραχμές και κάτι ψιλά για ένα ευρώ ενώ η Γερμανία το αντάλλαξε με 1-1!
Η επιστροφή της φθηνής παραγωγής στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Γερμανίας και την απεξάρτησή του από την απρόβλεπτη και ισχυρή Ρωσία, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την χώρα της Μέρκελ να αποκτήσει πιστούς υποτελείς. Ισχυροποιημένη από την τοκογλυφική διαδικασία που ακολούθησε επί μια δεκαετία μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος άλλων «ισοτίμων» χωρών –εταίρων της και με τη συμπαράσταση του Παγκόσμιου Κεφαλαίου που το αποτελούν μια χούφτα άνθρωποι με ένα απίστευτο πλέγμα ομίλων, εταιρειών, τραπεζών κ.λπ. «ναών» του χρήματος», η Γερμανία εμφανίστηκε ξανά δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο η ηγήτωρ. Τα προηγούμενα χρόνια είχε φροντίσει να «βάλει στο χέρι» κόμματα και πολιτικούς μέσω του «μαύρου πολιτικού χρήματος».  Η περίπτωση του κ. Άκη ή αυτή του κ. Μπαρόζο που τον ψάχνουν για παρόμοια ιστορία, είναι κόκκος της άμμους μπροστά σε αυτά που έχουν συμβεί επί δεκαετίες προκειμένου οι μεθοδικοί Γερμανοί να στρώσουν τον δρόμο προς την ηγεμονία τους. Είναι και οι μυστικές «αδελφότητες» που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.  Γι’ αυτά όλα και άλλα, που ενδεχομένως ίσως να μην τεκμηριώσουμε ποτέ, απορεί ο αδαής για τη στάση μερικών πολιτικών απέναντι στη Μέρκελ…
Η εξουδετέρωση της Γιουγκοσλαβίας (θυμάστε πώς οι ΗΠΑ ήταν πρωτοπόροι αλλά τις ακολουθούσαν πιστά, ενίοτε δε πρωτοστατούσαν η Αγγλία και η Γερμανία, ήταν ένα από τα βασικά κομμάτια του παζλ που οπωσδήποτε έπρεπε να τακτοποιηθεί με την παλιά συνταγή: διαίρει και βασίλευε… Οι λοιπές χώρες της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης ήταν το ντεπό της Ευρώπης στον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Όταν βγήκαν από τα… λαοφιλή καθεστώτα τους ήταν σε πλήρη ένδεια και ο μόνος τρόπος για να ζήσουν αξιοπρεπώς δεν ήταν άλλο από αυτόν της «αρχόντισσας» Ευρώπης που όμως έφερνε εξάρτηση. Σε αντίθεση με την Ελλάδα με τον ατίθασο και απρόβλεπτο λαό, οι λοιποί βαλκανικοί λαοί των πρώην… παραδείσων είχαν εκπαιδευτεί στην υποταγή, στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί!
Μοντέλο υποταγής
Έτσι λοιπόν το μοντέλο συντηρήθηκε δίπλα μας και, αφού πτωχεύσαμε οφείλουμε να το ακολουθήσουμε: μισθοί Βουλγαρίας, Ρουμανίας… Και υποταγή. Ούτε διαδηλώσεις, ούτε κοινωνικό κράτος, ούτε… Αυτό επιβάλλουν οι Γερμανοί που υπόσχονται «ανάπτυξη» δηλαδή μεταφορά των δικών τους επιχειρήσεων και στην Ελλάδα με τους Έλληνες εργαζόμενους γονατισμένους, εκλιπαρώντας για ένα μεροκάματο των 500 (το πολύ) ευρώ να μην τολμούν να διεκδικήσουν. Παράλληλα, θα έχει κατεδαφιστεί η μικρομεσαία τάξη, θα πουληθεί η Αγροτική Τράπεζα κι έτσι στο 70-80 % των αγροτών που έχουν δάνεια θα αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, (παράλληλα η αγορά γης ήδη έχει αδρανοποιηθεί) κι έτσι βάζουν και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων στο χέρι.
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει τούτο:  όσα στραβά κι αν έχει το ελληνικό κράτος, η Ελλάδα είναι από τις ελαχιστότατες χώρες της Ευρώπης που υπάρχει «δημοκρατία» στην αγροτικό κλήρο. Κι αυτό από την Ε.Ε. παρουσιάστηκε ως ελάττωμα (και είναι) στη σχέση κόστους – αγροτικής παραγωγής.
Αυτό λοιπόν που κάνει αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι η δημιουργία ζωνών φθηνής παραγωγής στη Νότια Ευρώπη προς όφελος του Βορρά και γι’ αυτό παρουσιάζονται σύμμαχοί της οι εκεί χώρες. Η Ελλάδα ήταν και είναι η πιο απρόβλεπτη χώρα της Ευρώπης. Εκεί που νομίζουν ότι «μας έχουν στο χέρι», γίνεται «κάτι» και ανατρέπονται όλα.  Μας έχουν μελετήσει καλά και μας φοβούνται. Γι’ αυτό και ξεκίνησαν από εμάς.

Ανατροπή;

Τώρα όμως φαίνεται ότι έγινε αυτό το «κάτι». Εκεί που είχαν στήσει το πολιτικό σκηνικό όπως τους βόλευε προέκυψαν νέα δεδομένα. Το πόσο αυτά «τα δεδομένα» μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα δείξει. Διότι, τα «θινκ τανκς» που έχουν σχεδιάσει την εφαρμοζόμενη πολιτική της Μέρκελ, έχουν προβλέψει σχεδόν τα πάντα και χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και… μπανανόφλουδες. Μερικές από αυτές ονομάζονται «εθνικά θέματα». Και αυτές για παράδειγμα, εύκολα μπορεί να τις πατήσει ένα αριστερό κόμμα στο όνομα του «διεθνισμού», ενός δήθεν «ουμανισμού» και λοιπών ιδεολογημάτων.    Η ελπίδα σε όλο αυτό το σκηνικό που φαντάζει απογοητευτικό δεδομένου ότι τα κόμματα βλέπουν με δεδομένα του περασμένου αιώνα και χωρίς φακούς παγκόσμιας σκακιέρα, είναι το απρόβλεπτο. Αυτό που κανένας στρατηγικός μελετητής δεν μπορεί να εντάξει στο σενάριό του. Κι εκεί που το βλέπει να υλοποιείται, έρχεται ο παράγοντας Άνθρωπος, ο απρόβλεπτος  και μη προγραμματισμένος και του το στέλνει στα αζήτητα μαζί με τους ντόπιους και ξένους υπαλλήλους που έχει βάλει να το υλοποιήσουν…
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου