Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τα "μαγειρέματα" μεταφέρονται στο Προεδρικό Μέγαρο



Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον η τύχη της διερευνητικής διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά και την ολοκλήρωση των τριών γύρων των εντολών προς τα τρία κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Η καταγραφή των προθέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το πολιτικό σκηνικό δείχνει επαναληπτικές εκλογές.
Παρόλα αυτά το μείζον ζήτημα το οποίο προφανώς θα συζητηθεί κατά κόρον στο προεδρικό μέγαρο κατά την διάρκεια του Συμβουλίου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα είναι το κατά πόσο ακόμη και μετά από τις επόμενες εκλογές η χώρα θα έχει βιώσιμη κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπισθούν οι εκκρεμότητες η διαχείριση των οποίων δεν χωρά άλλη αναβολή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Συμβούλιο των αρχηγών, αμέσως μετά την κατάθεση της εντολής από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που έγινε στις 13:00 σήμερα. Στις συζητήσεις που θα επακολουθήσουν θα τεθεί κατ αρχήν το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης, έστω και την ύστατη στιγμή.
Οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες από την στιγμή που όλοι θεωρούν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες) πώς η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αν εξαρχής και στη βάση προγραμματικών δηλώσεων, δεν θιγεί (ακυρωθεί) άμεσα, ένα μέρος του σκληρού πυρήνα του Μνημονίου. Ο πυρήνας αυτός θα πρέπει να αφορά ζητήματα όπως η Μετενέργεια επί παραδείγματι (εργασιακό καθεστώς) είτε το ζήτημα της περικοπής μισθών και συντάξεων.
Επιπροσθέτως τίθεται άμεσα το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής καθώς και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ένα δεύτερο σενάριο το οποίο διαθέτει τουλάχιστον τον χαρακτήρα του εφικτού λόγω «απλής αριθμητικής» αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Αυτή η εκδοχή έχει απορριφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε από όλες τις κατευθύνσεις ώστε να συναινέσει.

Και μετά τις επόμενες εκλογές τι;

Αναπόφευκτα λοιπόν η συζήτηση στο προεδρικό μέγαρο θα περιστραφεί και στις προοπτικές σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης και μετά τις επαναληπτικές εκλογές η διεξαγωγή των οποίων εντός του Ιουνίου παρουσιάζεται μέχρι αυτή τη στιγμή ως το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Ο πολιτικός χάρτης όπως προέκυψε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου δεν διευκολύνει την λύση του γρίφου αν και εφόσον τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου, επιβεβαιώσουν ή ακόμη και επιτείνουν την διασπορά των ψήφων και βεβαίως την αδυναμία ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης, που είναι και το πιθανότερο.
Έτσι λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συνεργαστούν μετεκλογικά δεδομένου ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι το ύστατο και όπως δηλώνουν οικονομικοί παράγοντες το απόλυτα τελευταίο χρονικό όριο ώστε να αποφευχθεί το «μείζον ατύχημα» εντός Ευρωζώνης με την Ελλάδα να αναγκάζεται να εξέλθει του ευρώ.
Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου