Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Παρασκήνιο, πιέσεις και όργιο φημών

Κυβέρνηση Κουβέλη θέλουν Ευρώπη - Ν.Δ.- ΠαΣοΚ και συμφέροντα 


Τις τελευταίες ώρες συνεχίζεται το γαϊτανάκι των φημών που αναπαράγονταν στη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα, σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Χθες το βράδυ μάλιστα κι ενώ τα δελτία ειδήσεων των καναλιών μετέδιδαν σχετικές πληροφορίες και κινήσεις καθώς και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, διαχύθηκε η
πληροφορία ότι ο Φώτης Κουβέλης ενδέχεται να ενδώσει στις πιέσεις και να αποδεχθεί, έναντι «ιδεολογικού ανταλλάγματος», να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες έφεραν να υπάρχει πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ που "είναι έξω από κάθε συμφωνία". 
Γύρω στα μεσάνυχτα χθες, στελέχη της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάριζαν πως το κόμμα τους δεν συμμετέχει σε τρικομματική κυβέρνηση με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ότι η μόνη προοπτική είναι οι εκλογές η προοπτική που κυριαρχεί είναι ότι η χώρα βαδίζει προς επαναληπτικές εκλογές και τέλος ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενδεχομένως να κρύβει κάποια έκπληξη αφού από μόνη της εμπεριέχει το στοιχείο της «αυτονομίας» λόγω της δυνατότητας άσκησης πιέσεων επί προσωπικού επιπέδου. Ακόμη έλεγαν ότι αν και μετά τις επόμενες εκλογές προκύψει ανάλογο αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο φιλελεύθερος χώρος (δηλαδή η Ντόρα και ο Μάνος) δεν εισέλθει στη Βουλή για να παίξει τον ρόλο σωσιβίου, τότε η ΔΗΜΑΡ πιθανώς να επανεξετάσει τη στάση της στη λογική "βλέποντας και κάνοντας".
Τις ίδιες ώρες, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ανακύκλωναν επιμόνως την πληροφορία πως "ευρωπαϊκά και ιθαγενή κέντρα, τραπεζικού, επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα, ασκούσαν αφόρητες πιέσεις προς τον Φώτη Κουβέλη να αναλάβει, είτε ως πρωθυπουργός είτε διά της στηρίξεως", την ευθύνη για τον σχηματισμό τριπολικής κυβέρνησης.
Τελικά όμως, οι πολιτικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όπως αυτές εκφράστηκαν στη σύσκεψη των κομματικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ίσχυσαν, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες. Τουλάχιστον έως τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, που τοποθετείται την Κυριακή ή τη Δευτέρα.
Η ένταση κορυφώθηκε και ενδεχομένως έγινε και αλλαγή απόψεων σε ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όταν βγήκε στη δημοσιότητα η δημοσκόπηση από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και έδειχνε ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις επαναληπτικές εκλογές, περαιτέρω συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και ελαφρά άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι η Κουμουνδούρου σκλήρυνε τη στάση της, παρά τις εσωτερικές διαφορές που ενέσκηψαν για τη συνολική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κεφαλαίου «σχηματισμός κυβέρνησης». 

Θετικός ο Σαμαράς  

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, λέγοντας ότι «το πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει τη δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης, εμείς όμως παλεύουμε γι’ αυτό και υπάρχουν ακόμη ελπίδες».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και τώρα φαίνεται πόσο δύσκολο είναι να προκύψει συνεργασία. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «θέατρο του παραλόγου», εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική του μνημονίου και πως από την άλλη πλευρά λαϊκιστές δήλωναν ότι πρέπει να καταγγείλουμε το μνημόνιο. «Εμείς βρισκόμαστε στη μέση των δύο ακραίων λογικών στον δρόμο του ρεαλισμού, κάποιος πρέπει να μείνει στον δρόμο της λογικής» υπογράμμισε.
Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε ότι, παρότι η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, το αποτέλεσμα δεν την ικανοποιεί, ενώ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ, κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση, γνώρισε αληθινή συντριβή».

Οικουμενική από τη ΔΗΜΑΡ

Το απόγευμα χθες στη συνάντηση που είχαν, ο Φ. Κουβέλης πρότεινε στον Ευ. Βενιζέλο τον σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα, της οποίας η θητεία θα λήξει τον Ιούνιο του 2014 και που θα συγκροτηθεί από φερέγγυα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε την πρόταση του κ. Κουβέλη ως «θετικό οιωνό» και ως «ένα πρώτο βήμα». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε πως η κυβέρνηση που  προτείνει θα πρέπει να διατηρήσει την Ελλάδα εντός Ευρώπης και ευρώ και να αρχίσει τη διαπραγμάτευση για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Η ευθυγράμμιση απόψεων είναι εμφανής δεδομένου ότι  
το ΠΑΣΟΚ, δια του κ. Βενιζέλου, ως γνωστόν, προτείνει "κυβέρνηση εθνικής ενότητας", χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί το πώς εννοεί ο πρόεδρος του Κινήματος το προγραμματικό περιεχόμενο μιας τέτοιας κυβέρνησης.


Χθες το απόγευμα, το ΚΚΕ αρνήθηκε να συμμετέχει στον κυβερνητικό εγχείρημα που προτείνει ο κ. Κουβέλης ή άλλο παρόμοιο.
«Τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος αποτελούν οι δηλώσεις του Σόιμπλε, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και οι δηλώσεις εφησυχασμού του ΣΥΡΙΖΑ για μη πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, καθώς και ότι τάχα είναι εφικτή η φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και την άρχουσα τάξη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Και συνεχίζει: «Πρόκειται για το εμπόριο φόβου και ελπίδας, ώστε να συνεχίσει ο λαός να βαδίζει υποταγμένος στον αντιλαϊκό "ευρωμονόδρομο" και να καλείται να επιλέξει μόνο τους όρους σφαγής του, το πότε και πόσα νέα βάρη θα σηκώσει. Το ΚΚΕ επιμένει: Μόνο ο δύσκολος δρόμος της σύγκρουσης, της λαϊκής αντεπίθεσης με τις αναγκαίες θυσίες οδηγεί πραγματικά στη λαϊκή ευημερία».
Αλλά και ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Βενιζέλο και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την τέταρτη φάση, που θα είναι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η «Χρυσή Αυγή» έχει αποκλειστεί από τα λοιπά κόμματα και βρίσκεται εκτός  προοπτικής συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, ο κ. Κουβέλης αναφέρεται σε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 

"Εφεύρημα μετεκλογικό"


Μιλώντας στην εκπομπή "Συμβαίνει Tώρα" ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, τόνισε ότι ο λαός ψήφισε ουσιαστικά δυο πράγματα: την καταδίκη της πολιτικής που ακολούθησε έως τώρα η Τρόικα στην Ελλάδα αλλά και των φορέων που χειρίζονταν ως τώρα αυτήν την πολιτική. Το τρίτο συμπέρασμα που βγαίνει, πρόσθεσε είναι το ότι ο λαός δεν έδωσε αυτοδυναμία σε κανέναν και συνεπώς απαιτείται η συνεργασία των κομμάτων. Έτσι, λοιπόν ξεκίνησε και η προσπάθεια συνεργασίας. Χαρακτήρισε την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο "εφεύρημα μετεκλογικό" λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η σταδιακή απαγκίστρωση σημαίνει νομιμοποίηση της πολιτικής του μνημονίου στην Ελλάδα". 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι δυο είναι τα ζητούμενα:
-α. αν θα εφαρμοστεί η πολιτική που καταδίκασε ο λαός, και 
-β. αν τα κόμματα που καταδίκασε η ψήφος του λαού θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση ή θα δώσουν ανοχή.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε, «το πρόβλημα δεν είναι δικό μας είναι δικό τους». Χαρακτήρισε τη σταδιακή απαγκίστρωση, εφεύρημα μετεκλογικό.
Για το ΚΚΕ, ανέφερε ότι δεν είναι αντίπαλος, αλλά συναγωνιστής με διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι τώρα η ώρα αντιπαραθέσεων, αυτήν την ώρα της μάχης, δεν πρέπει να στρέφουμε τα βέλη ο ένας εναντίον του λαού σημείωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου