Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Κραυγή αγωνίας από την Ισπανία



Νέο μαύρο ρεκόρ χτύπησε η ανεργία στην Ισπανία. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι πλέον φτάνουν τον πληθυσμό της… μισής Ελλάδας: 5.639.500 άνθρωποι δεν είχαν δουλειά στα τέλη του Μαρτίου, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό 24,4%, το υψηλότερο από το 1996 και το μεγαλύτερο για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Περισσότεροι από 366.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους μόνο το 2012 και αυτή η τάση προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. 

Οι υπόλοιποι δείκτες της οικονομίας της χώρας δεν είναι καλύτεροι: συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας κατά 0,4% για τους τρεις πρώτους μήνες του 2012, σε συνέχεια του 0,3% των τελευταίων τριών μηνών του 2011. 

Και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση που θα αγγίξει το 1,5% μέσα στο έτος. Οι πωλήσεις λιανικής έπεσαν για 21ο συνεχόμενο μήνα (κατά 3,7% το Μάρτιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011).

Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αριθμοί στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που οδήγησαν σε νέα υποβάθμισή της από τη Standard & Poor's σε BBB+.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο, κωδικοποίησε το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο ισπανικός λαός: «Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι τρομακτικά για όλους και για την κυβέρνηση. Η Ισπανία βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας κρίσης» και απηύθυνε κραυγή αγωνίας προς την Ε.Ε. να βοηθήσει τη χώρα του, σχολιάζοντας ότι η κρίση της Ισπανίας θα «βουλιάξει» και την Ευρώπη: 

«Αν δεν τα πάμε καλά, δεν θα τα πάνε καλά. Είναι σαν τον Τιτανικό. Αν πνιγούμε εδώ, ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα πνιγούν»… 

Σε τέλμα η κοινωνία

Τα μέτρα της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μόνο να εξοργίσουν τα συνδικάτα: οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προωθούνται, περιλαμβάνουν μέτρα όπως μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις και μείωση των αυξήσεων. Μικρά αποτελέσματα είχαν μέχρι τώρα και τα δημοσιονομικά μέτρα μείωσης του χρέους που συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην παρατεταμένη ύφεση. Και ο υπουργός εξωτερικών παραδέχεται ότι η λιτότητα, αν και «απαραίτητη», σίγουρα δεν είναι αρκετή…

Αναλυτές θεωρούν ότι μια κατάσταση παρόμοια με την…ελληνική αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται στη χώρα.

Και εκατομμύρια Ισπανοί βρίσκονται σε απόγνωση: «Τα σημάδια είναι πολύ αρνητικά. Συνεχώς η χώρα υποβαθμίζεται και πηγαίνουμε προς το χειρότερο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση με πολύ λάθος τρόπο». 
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δηλώνουν άνεργοι – πολλοί εκ των οποίων για μεγάλο χρονικό διάστημα - στον φακό του BBC. Η ανεργία στη χώρα χτυπά όλες τις ηλικίες. Η μετανάστευση σε άλλη χώρα – και ίσως άλλη ήπειρο - είναι ο επόμενος στόχος για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ακόμη και μεσήλικες, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι αυτό που μπορεί να φάνταζε στο μυαλό τους ως απλός «συμβιβασμός», το να αλλάξουν δηλαδή τον κλάδο της εργασίας τους και να αφήσουν ό,τι είχαν μάθει να κάνουν μέχρι σήμερα, μπορεί τελικά να μην αποτελεί καν επιλογή… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου