Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Το Qatargate "καίει" Σαρκοζί και ΠλατινίΒόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της FIFA έβαλε το γαλλικό περιοδικό «France Football», αφού στο τελευταίο τεύχος του, μέσα από μια 20σέλιδη έρευνα, υποστηρίζει ότι το Κατάρ αγόρασε την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. 
Το φημισμένο γαλλικό περιοδικό κάνει λόγο για εξαγορά ψήφων από τους Άραβες και κατηγορεί ως εμπλεκόμενες τις ομοσπονδίες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι Ίσα Χαγιάτου και Ζακ Ανουμά από τη συνομοσπονδία της Αφρικής «πούλησαν» τις ψήφους τους στο Κατάρ λαμβάνοντας έκαστος 1,5 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, έκανε απευθείας συζητήσεις με τους ανθρώπους της ζάπλουτης χώρας, μεταξύ των οποίων και ο πρίγκιπας Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι. Μάλιστα, λέγεται πως ήταν παρών σε δείπνο που έγινε ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, όπου έγιναν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Kατά τη διάρκεια αυτών, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επενδύσεων από το Κατάρ στο γαλλικό ποδόσφαιρο, ενώ το 2011 ένας όμιλος επενδυτών απέκτησε το 70% των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν. 

Ο ισχυρός άνδρας της UEFA αναφέρει, πάντως, πως «ο κ. Σαρκοζί ουδέποτε μου ζήτησε να ψηφίσω το Κατάρ. Με κάλεσε στο δείπνο, αλλά ήξερε πως η ψήφος μου είναι ανεξάρτητη και πως θα ψήφιζα την υποψηφιότητα που θεωρούσα εγώ καταλληλότερη». 
Πάντως, ο Πλατινί τελικά ψήφισε το Κατάρ, αφού όπως είπε: «Ήταν ώρα να πάει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μία διαφορετική γωνιά της Γης». 

Υπενθυμίζεται πως στις 2 Δεκεμβρίου του 2010 στη Ζυρίχη ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είχε ανακοινώσει τη νίκη του Κατάρ έναντι των υποψηφιοτήτων των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Νοτίου Κορέα και Ιαπωνίας λαμβάνοντας 14 από τις 22 ψήφους στη διαδικασία. 

Φαβορί ήταν οι Αμερικανοί, καθώς οι Άραβες θεωρούνταν πως είχαν πολλές αδυναμίες στον φάκελό τους, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην υποδομή τους. 
Το France Football αναφέρει πως έχει στοιχεία για όσα δημοσιεύει και θα τα προσκομίσει στη FIFA.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου