Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013


Ενώ η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ουσιαστικά ομολογεί την αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα, αντί αυτό να προκαλέσει κεντρική πολιτική συζήτηση στην χώρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατευθύνουν τον κόσμο σε άλλα ζητήματα. Όπως για παράδειγμα την βόμβα που τοποθετήθηκε στο εμπορικό κέντρο Mall. Και αυτό είναι εξόχως περίεργο και πρέπει να προβληματίσει την ελληνική κοινωνία για τον ακριβή ρόλο αυτών των αόρατων τρομοκρατικών οργανώσεων που υποτίθεται πως έχουν... ξεριζωθεί. Από ποιους κινούνται και τι στόχους έχουν; Διότι είναι δεδομένο πως όταν προκύψει ένα μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα αμέσως εμφανίζονται βμβιστικές ενέργειες και έρχεται στο προσκήνιο η τρομοκρατία! 
Κατά τα άλλα, η δημοσιοποίηση της έκθεσης - αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, όπως και η συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα, Πόλ Τόμσεν. Και καταρρίπτει τους διατυμπανισμούς της τρικομματικής κυβέρνησης και  περί επικείμενης ανάπτυξης!  
Το χρέος χαρακτηρίζεται από το ΔΝΤ ακόμα  «μη βιώσιμο», εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επενδύσουν στην Ελλάδα άμεσα και δεν κάνουν πίσω στην εφαρμογή της αυστηρής λιτότητας, κάνοντας αναπόφευκτη μία εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους, προειδοποιώντας έτσι ανοιχτά την Άνγκελα Μέρκελ και τους λοιπούς δανειστές.
Όμως, το ΔΝΤ δεν περιορίστηκε στην απόδοση των αριθμών που λένε την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας χωρίς να περιγράφουν την ανθρώπινη καταστροφή, αλλά προχώρησαν και σε μία πρωτοφανή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας προειδοποιώντας ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του προγράμματος και στην έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό του ευρώ! 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα για την Ελλάδα, τόνισε επίσης, ότι η έγκαιρη μείωση του χρέους και η χρηματοδότηση από πλευράς Ευρωπαίων, είναι καίρια στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος. Το ΔΝΤ προειδοποιεί, ότι παρότι το 2014 είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο, «η Ελλάδα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2015-2016, του εύρους των 5,5-9,5 δισ. ευρώ».
Τα τελευταία μέτρα, σαφώς και δεν θα είναι… «τα τελευταία»,  όπως έχει υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση, εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, προειδοποιεί το ΔΝΤ και απειλεί ευθέως με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μέχρι τον Αύγουστο όμως θα πρέπει κυβέρνηση και Τρόικα να συμφωνήσουν και να εξειδικεύσουν τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 4 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ απειλεί όμως και με απολύσεις! Διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση και στην μείωση προσωπικού στο Δημόσιο. Σε εφεδρεία τέθηκαν 200 άτομα το 2012 έναντι στόχου για 15.000 εργαζομένους.  Συστήνει το πρόγραμμα Εφεδρείας να συνδυαστεί με στοχευμένες απολύσεις στο δημόσιο.

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος που βρίσκεται στο έκτο έτος της ύφεσης, ο κ.Τόμσεν τονίζει  ότι η προοπτική για ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο καλά η κυβέρνηση θα υλοποιεί το πρόγραμμα από εδώ και μπρος. «Αυτό δεν είναι μια εύκολη κατάσταση» παραδέχεται. «Το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο, και οι όποιες αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μεταφραστούν πολύ γρήγορα σε νέες πτωτικές τάσεις» καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση και οι αναλήψεις καταθέσεων θα περιορίζουν ξανά την ρευστότητα.

Χρέος - Ύφεση - Ανεργία 

Το χρέος, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% το 2012 4,2% φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. «Βλέπει» επίσης κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2016 (3,7%) και εν συνεχεία εκτιμά επιβράδυνση του ΑΕΠ προς το 2,6% έως το 2020.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του (σ.σ. για άλλη μία φορά) και τώρα αναμένει η ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 θα είναι 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως. Κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης.

Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%.
 Το ΔΝΤ παραδέχεται ωστόσο, ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή «προσαρμογή» των μισθών οι οποίοι εκτιμά ότι υποχώρησαν κατά περίπου 20%, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν αντιστοίχως προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

Προβλέπει και νέα συρρίκνωση μισθών κατά 6,6% φέτος, οριακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%, με ανάκαμψή του από το 2014 και μετά.

Προβλέπει όμως και πλεονασματικό εξωτερικό ισοζύγιο (τρεχουσών συναλλαγών) από το 2015 και μετά. Το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα από το 2014 (1,3% του ΑΕΠ).

Στο «σφυρί» τα ακίνητα

Η λίστα των αποκρατικοποιήσεων παρέμεινε η ίδια, αναφέρει το ΔΝΤ, αλλά η αξία των προς πώληση ακινήτων και ΔΕΚΟ αυξήθηκε μετά από στοιχεία που έδωσαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Συνολικά 10 δισ. ευρώ θα έρθουν από 3.150 ακίνητα, στα οποία θα μπει «πωλητήριο» τα επόμενα 2-3 χρόνια και επιπλέον 8 δισ. ευρώ αναμένονται από επιπλέον 10.000 ακίνητα τα οποία προετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση στη συνέχεια.

Εξάλλου, το ΔΝΤ κάνει λόγο για πολύ σκληρό πρόγραμμα 12 προκηρύξεων διαγωνισμών έως τον Ιούνιο του 2013 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για πολιτικά προσκόμματα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι σωρευτικά αναμένεται να φτάσουν στα ταμεία του δημοσίου 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 16 και 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020.

Κριτική ασκείται για την αποτυχία στους στόχους αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 3,2 δισ. ευρώ του 2012 δεν ήρθαν ποτέ. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι «πολιτικές αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές» , ενώ το κοινοβούλιο πέρασε τροποποίηση στο Νόμο Περί Αποκρατικοποιήσεων που επιτρέπει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να κάνει συστάσεις πριν από κάθε συναλλαγή.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι προκλήσεις μπροστά παραμένουν τεράστιες. Το πρόγραμμα –επισημαίνει ο Οργανισμός- συνεχίζει να είναι η καλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημοσιονομική της προσαρμογή εντός της Ευρωζώνης. Τούτου λεχθέντος, ακόμα και με μεγάλη ανακούφιση από το χρέος, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη όντας μέλος της Ευρωζώνης χωρίς τις βαθιές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου