Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Προβόπουλος, Αντρίκος Παπανδρέου κι ο συνδετικός κρίκος της “Lazard”


Αποκάλυψη συμπτωματικών παράλληλων ενεργειών από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη διαχειρίστρια PrivateEquities“Unigestion” Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης που συνεργάζεται στενά με τον Α. Παπανδρέου και διατηρεί φιλία με τον Χάρη Παμπούκη Πώς εμπλέκεται ο Γιώργος Παπανδρέου και πότε έτυχε να κάνει ανεπίσημα ταξίδια για να δει το φίλο του Θοδωρή Μαργέλλο.

Εκτενές δημοσίευμα από το έγκυρο “Olympia.gr” δίνει μια νέα πτυχή στις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και πιθανώς τις οδηγίες που έχει εκτελέσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος. Παράλληλα μπαίνει στη συζήτηση πλέον και το όνομα της οικογένειας Παπανδρέου, παρά την επίμονη προσπάθεια των τριών κυβερνητικών εταίρων να την προστατεύσουν.
Η ιστορία ξεκινά μερικούς μήνες πριν πέσει η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή. Στις 28 Ιανουαρίου 2009 η εταιρεία “Unigestion”ανακοίνωσε στο «επενδυτικό κοινό» ότι προχώρησε στην ίδρυση δύο επενδυτικών σχημάτων για να διαχειριστεί “Private Equities” (δηλαδή Ιδιωτικά Επενδυτικά Κεφάλαια). Δείτε παρακάτω το ντοκουμέντο 1.
Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ήρθε στη δημοσιότητα από την έγκυρη αποκαλυπτική ιστοσελίδα. Σ’ αυτήν εμφανίζονται δύο πρόσωπα ως τα ισχυρά πρόσωπα που θα εγγυηθούν το πέρας οποιασδήποτε επενδυτικής προτάσεως. Ο ένας είναι ο κ. Μπερνάρ Πικάρ και ο άλλος είναι ο αδελφός του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου!
Πώς συνδέονται Πικάρ – Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου
Πάμε να συνθέσουμε λοιπόν το παζλ με τα δικά μας στοιχεία:
Για τις υπηρεσίες του κ. Παπανδρέου προς τη “Unigestion” και για τη στενή συνεργασία του με τον Γάλλο τραπεζίτη κ. Πικάρ έχει αναφερθεί εκτενώς το “Newsbomb.gr” σε ρεπορτάζ του Βελισσάριου Δραγάτση που δημοσιεύθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο.
Ο κ. Πικάρ παίζει ισχυρό ρόλο στην επενδυτική τράπεζα «Λαζάρ» (“Lazard”) την οποία είχε προσλάβει το πρόσωπο των ημερών, ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έναντι 31 εκατ. ευρώ για να εποπτεύει την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα. Όλως τυχαίως η συνάδελφος του κ. Πικάρ στη «Λαζάρ», η οικονομολόγος κ. Μισέλ Λαμάρς δήλωσε σε συνέντευξή της προς την «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε» ότι κάποιοι κερδίζουν από την οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Εκτός από συνεργάτης του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, ο τραπεζίτης κ. Πικάρ διατηρεί προσωπική φιλία με τον στενό συνεργάτη του ΓΑΠ και πρώην υπουργό κ. Χάρη Παμπούκη. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος τραπεζίτης και απόλαυσε σούσι με τον κ. Παμπούκη στο «Αμπρεβουάρ» του Κολωνακίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γνωριμία και η συνεργασία των κ.κ. Παπανδρέου και Πικάρ είναι τόσο στενή ώστε ο διευθύνων σύμβουλος της“Unigestion” κ. Χανσπέτερ Μπάντερ (Hanspeter Bader) δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του επειδή οι δύο φίλοι θα συνεργάζονταν για να προωθήσουν “Private equities” που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην ανακοίνωση, ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου φαίνεται να είναι ήδη μέλος στην κυβερνητική Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης (σ.σ. “… andamemberoftheGreekGovernmentCommitteeforSustainableDevelopment…”).
Η «πράσινη πρόταση», η ΤτΕ και η Επιτροπή
Δύο μήνες μετά, τον Μάρτιο 2009, η “Unigestion” κυκλοφόρησε σειρά διαφανειών με την «πράσινη» επενδυτική πρόταση που υπέβαλε ο κ. Κριστόφ ντε Νταρντέλ (Cristophe de Dardel) ως επικεφαλής κάποιου “private equity”. Ως μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού εμφανίζονται ο κ. Μπερνάν Πικάρ (Bertrand Piccard) κι ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου.
Την ίδια εποχή, η Τράπεζα της Ελλάδος ίδρυσε την ΕΜΕΚΑ (δηλ. Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής). Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται επί λέξει:
«Με πρωτοβουλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Α. Προβόπουλουτο Μάρτιο του 2009, συστήθηκε Επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εκπόνησης μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
»Μετά από μελέτες και έρευνες 26 μηνών, σε Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, η Επιτροπή αποτίμησε το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ας μην επαναλάβουμε ποιος ανεφώνησε με ικανοποίηση: «Λεφτά υπάρχουν».
Τα μέλη της επιτροπής και τα βιογραφικά τους υπάρχουν στη διαδικτυακή σελίδα της ΤτΕ. Στο βιογραφικό του κ. Αντρίκου Α. Παπανδρέου δεν γίνεται αναφορά στη συνεργασία του με τη “Unigestion” αλλά και στην κυβερνητική επιτροπή που αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Περίεργο δεν είναι; Προσέξτε τι λέει ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλοςσε πρόσφατη δήλωσή του, αναρτημένη στο YouTube.
Ερωτήματα για Γιώργο, Αντρίκο και Προβόπουλο
Μεταφέρουμε χρήσιμα ερωτήματα που προκύπτουν:
 • Ήταν γνωστή η πρόθεση του κ. Προβόπουλου να τοποθετήσει τον κ. Παπανδρέου σε επιτροπή που έχει αρμοδιότητα ανάλογη των καθηκόντων του στη “Unigestion”;
 • Μήπως η “Unigestion” εξαπατούσε το επενδυτικό κοινό λέγοντας ψεύδη για να δείξει ότι «ελέγχει πολιτικά και νομικά ρίσκα» έχοντας στον στρατηγικό σχεδιασμό μέλος «Κυβερνητικής επιτροπής» στο αντικείμενο”; Γιατί τότε ο κύριος Παπανδρέου ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε σε αυτή την αήθη χρήση του ονόματός του από κερδοσκόπους;
 • Πώς και δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου ενώ σε άλλες περιπτώσεις απάντησε με αγωγές όταν ξέσπασε θόρυβος για τα περίφημα CDS με την εμπλοκή της “Unigestion”, της αμαρτωλής “Dexia” (που πρωτοστάτησε στη χρεωκοπία της “Lehman Brothers”) και τις επαφές του με στελέχη της που μεταπήδησαν στην “Informed Judgement Partners” επικεφαλής της οποίας είναι ο στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Ντόρης Μαργέλλος;
Η δεύτερη ανακοίνωση της “Unigestion”
Εννιά ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό που αναγκάσθηκε να κάνει ο τότε πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2011 υπό την πίεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (που ζητούσε εξηγήσεις από τον τότε υπουργό Οικονομικών για εκείνους που έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό) εκδόθηκε μία ακόμα ενδιαφέρουσα ανακοίνωση από τη “Unigestion”. Σε εκείνο τον ανασχηματισμό ο κ. Παπακωνσταντίνου μετακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο Περιβάλλοντος όπου μόνιμη επωδός ήταν η «πράσινη ανάπτυξη».
Ταυτοχρόνως, η ΤτΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μελέτης από την ΕΜΕΚΑ. Πόσες συμπτώσεις τελικά!
Στην ανακοίνωση για το κλείσιμο του “SecondaryOpportunityFundII”, στις σημειώσεις προς τους ενδιαφερομένους για την κοινοπραξία της «δεύτερης ευκαιρίας» εμφανίζεται ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου στην πρώτη θέση των ειδικών που μπορούν να εγγυηθούν κέρδη σε επενδυτέςΔείτε παρακάτω το ντοκουμέντο 2.
Ο στόχος της “Unigestion” φθάνει στο φιλόδοξο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
Για να μην ξεχνιόμαστε, η συγκεκριμένη εταιρεία εδρεύει στη Γενεύη όπου όλως τυχαίως ήταν εγκατεστημένη και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “I4Cense” του κ. Αντρίκου Παπανδρέου για την οποία γράφτηκαν πολλά και ειπώθηκαν περισσότερα. Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναγκασθεί να δώσει εξηγήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του μικρού αδελφού του στην ελβετική εφημερίδα “La Liberte”
Με την ευκαιρία αναμοχλεύουμε ένα ακόμα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” το οποίο αποκαλύπτει τι σήμαινε αιχμή του«Βήματος» -που αποδόθηκε στον κ. Σταύρο Ψυχάρη- για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Τον Ιούνιο του 2011, την ίδια εποχή που εκδόθηκε από το Λονδίνο η δεύτερη ανακοίνωση της “Unigestion”, έτυχε να βρίσκεται εκεί ινκόγνιτο ο τότε πρωθυπουργός. Μεταξύ των όλων όσων άλλων έκανε, πήγε στο γνωστό εστιατόριο «Ζούμα» για σούσι με ενδιαφέρουσα παρέα μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν ο κ. Μαργέλλος της “Informed Judgement Partners”.
Το όνομα του κ. Μαργέλλου έχει ακουστεί πολύ στην υπόθεση των CDS. Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφεται η ένταση στην τότε Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τις εξωθεσμικές δραστηριότητες τόσο του Αντρίκου, όσο και του Νίκου Παπανδρέου.
Μετά το σχόλιο του «Βήματος» περί του “Knightbridge” ακολούθησε άλλο κυριακάτικο δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργόςχρησιμοποιεί ως ησυχαστήριο το σπίτι του κ. Ντόρη Μαργέλλου στο Παρίσι. Εκεί τυχαίνει να υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο της “Unigestion”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αυτά για να δώσουμε περισσότερα στοιχεία σε όσους αναζητούν την αλήθεια με στοιχεία για τη διακυβέρνηση της εποχής Παπανδρέου, την υπαγωγή στο Μνημόνιο, τη διεθνή κηδεμονία και το μυστήριο με τη λίστα Λαγκάρντ.
Κι έπεται συνέχεια, όσο κάποιοι δεν αποκαλύπτουν τι έχει συμβεί με τον πρέσβυ κ. Ηλία Κλη, με ποιου εντολές ενέργησε και τι ρόλο είχε όταν παρέλαβε την αρχική λίστα Λαγκάρντ με βάση το σχετικό δημοσίευμά μας.
πηγή: olympia.gr
Διαβάστε περισσότερα:

2 σχόλια:

 1. ΨΕΜΜΑ 8: Ο κ. Καμένος εμφάνισε τον Αντρέα Α. Παπανδρέου ως σύμβουλο funds για τα ελληνικά CDS εμφανίζοντάς τον ως συμμέτοχο στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Unigestion SA”, η οποία ταυτόχρονα εμφανιζόταν να έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τα CDS.

  ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο Αντρέας Α. Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με την UNIGESTION SA. Έχει σχέση με την προσωπική επιχείρηση με την επωνυμία UNIGESTION ETHOS ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY LP. Πρόκειται για μία ιδιωτική εταιρία επενδύσεων σε κεφάλαια επενδύσεων (private equity fund of funds), η οποία έχει συσταθεί πρόσφατα και δεν είχε αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε αυτή είναι μέλος στη Στρατηγική Επιτροπή της και δέχθηκε να συμμετάσχει διότι το αντικείμενό της είναι απόλυτα συμβατό με το γνωστικό του αντικείμενο και διότι σε αυτή συμμετέχουν και άλλοι εγνωσμένου κύρους άνθρωποι, όπως ο Bertrand Piccard. Και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την UNIGESTION SA ούτε με CDS. Η εταιρία UNIGESTION SA με δήλωσή της ανέφερε ειδικά ότι ο Αντρέας Α. Παπανδρέου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη UNIGESTION S.A., αλλά (το πλέον σημαντικό) ότι ούτε η UNIGESTION SA ούτε η προσωπική εταιρία “UNIGESTION ETHOS ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY LP” επενδύουν ή δραστηριοποιούνται στον τομέα προϊόντων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swaps-CDS). Ο κ. Καμμένος δεν αντέκρουσε τις ανακοινώσεις αυτές και κάνει πως δεν τις γνωρίζει.


  Ο κ. Καμμένος ως οικονομολόγος και άνθρωπος με ευκολία πρόσβασης στην πληροφόρηση, αντιλαμβάνεται εύκολα την αναλήθεια των ισχυρισμών του. Προσπάθησε όμως να δημιουργήσει στο ευρύ κοινό την εντύπωση ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αδερφός του Αντρέας, συναλλάχθηκαν με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, προκειμένου να αποκομίσουν ίδιον όφελος εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατηγορεί δημοσίως για εσχάτη προδοσία. Άλλωστε σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο channel 9, αποκάλεσε την οικογένεια Παπανδρέου cosa Nostra. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Γιατί ο κ. Καμμένος κάνει αυτή την πλήρως αστήρικτη επίθεση στην οικογένεια Παπανδρέου; είναι απλά μια ψύχωση; μια προσωπική εμπάθεια; την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι πλέον πρωθυπουργός; ποιος ήθελε και θέλει αποδομημένη κάθε ηθική βάση του ονόματος Παπανδρέου; τι φοβούνται; αφού τον στόχο τους τον πέτυχαν. Ο Παπανδρέου υπεύθυνος για όλα τα δεινά της πατρίδας κι ο Σαμαράς ο πλέον πετυχημένος πολιτικός της Ευρώπης. Τι τρέμουν; το ότι δεν μπορούν να τον ελέγξουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΡΙΚΟΥ
  «Κύριοι, Σχετικά με το δημοσίευμα σας, υπό τη μορφή ανάρτησης, με τίτλο «Προβόπουλος, Αντρίκος Παπανδρέου κι ο συνδετικός κρίκος της Lazard», θέλω να σας πληροφορήσω ότι, ο Μπερτράν Πικάρ, τον οποίο γνωρίζω, είναι άλλο πρόσωπο από τον Ματιέ Πιγκάς, τον οποίον δεν γνωρίζω προσωπικά. »Είναι προφανές ότι σας παρασύρει σε χονδροειδή ατοπήματα, αυτό που εσείς θεωρείτε ως έγκυρο, το "Olympia.gr" που συνήθως προβάλλει τις απόψεις του κ. Καμμένου, εθνικού «συνομωσιολόγου» και κατ' επάγγελμα συκοφάντη μου. Και αυτό, γιατί επίκειται η εκδίκαση της αγωγής μου εναντίον του στα τέλη Ιανουαρίου και κατά τη προσφιλή συνηθισμένη τακτική κατασκευάζονται πάλι νέα σενάρια συνομωσίας για τη δημιουργία κλίματος και αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος μου. »Μπορούσατε και οφείλατε ως δημοσιογράφοι, να είχατε εντοπίσει άμεσα το λάθος - καθώς Πικάρ και Πιγκάς είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα- λάθος ωστόσο στο οποίο στηρίζεται η ευφάνταστη, ψευδής και συκοφαντική ανάρτηση σας. »Αναμένω άμεσα τη δημόσια διόρθωση και συγγνώμη σας, εφόσον, όπως θέλω να πιστεύω, έχετε παρασυρθεί στο λάθος και δεν συμμετέχετε στη συνεχιζόμενη σκευωρία σε βάρος μου. Ανδρέας Α. Παπανδρέου Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2013 Υ.Γ: Προς επιβεβαίωση του λάθους σας, σας αποστέλλω τον σύνδεσμο που παραπέμπει στον Μπερτράν Πικάρ και αποδεικνύει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα, σημειώνοντας ότι: α. Αυτή την απλή κίνηση οφείλατε να είχατε κάνει εσείς πριν να προχωρήσετε στην ανάρτηση του δημοσιεύματός σας. β. Είναι τιμή μου που γνωρίζω και έχω συνεργαστεί με τον Μπερτράν Πικάρ, μια σημαντική προσωπικότητα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. http://www.bertrandpiccard.com/eng/index.php».

  ΑπάντησηΔιαγραφή