Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή δικαστή κατά του Μνημονίου IIIΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε δικαστής από τη Θεσσαλονίκη ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο ν. 4093/2012 (Μνημόνιο III) και ειδικότερα, οι διατάξεις, με τις οποίες προβλέπεται αναδρομική μείωση από 1η Αυγούστου 2012 στις αποδοχές και τις συντάξεις των Δικαστικών Λειτουργών.

Πιο συγκεκριμένα, o αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών από τη Θεσσαλονίκη, με την κατατεθείσα προσφυγή του, ζητά να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία προβλέπεται επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων», όπως προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου III.
Παράλληλα, η προσφυγή περιέχει αίτημα ακύρωσης της παραγράφου Γ1 του επίμαχου νόμου, η οποία αφορά στις μισθολογικές μεταβολές των απασχολούμενων στο Δημόσιο τομέα. Επίσης, ο Δικαστικός Λειτουργός υποστηρίζει ότι η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστών έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος και παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην περιουσία. Τέλος, από το νέο έτος αναμένεται σωρεία προσφυγών στη Δικαιοσύνη για το ίδιο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου