Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Άλλο λίστες και άλλο «ληστές»


Του Θανάση Παπαδή
Στον αστερισμό της «λίστας Λαγκάρντ» κινείται τα τελευταία 24ωρα η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ποιος την είχε, πού την έδωσε, ποιοι την είδαν... και χιλιάδες άλλα ερωτήματα πέφτουν βροχή τις τελευταίες ώρες. Οι πολιτικοί σπεκουλάρουν πάνω σε αυτό το θέμα και προσπαθούν να κερδίσουν οφέλη από αυτή την υπόθεση.
Aλλοι πάλι, θέλοντας να δείξουν ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, σπεύδουν να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας των 1.991 ατόμων, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να χυθεί άπλετο φως και να γνωρίζει ο καθένας πολίτης τα πάντα.

Δεν έχω ακούσει, όμως, κανείς να λέει το αυτονόητο. Να γίνει, επιτέλους, έρευνα γύρω από αυτά τα ονόματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μοναδικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση και έχει ουσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα και πολιτικά τερτίπια.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να εξηγήσουμε μερικά αυτονόητα ζητήματα.
1. Καθένας E Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να πάει τα χρήματά του οπουδήποτε στον κόσμο επιθυμεί. Στην Ελβετία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Μποτσουάνα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού κ.λπ. Δεν απαιτείται να ενημερώσει κανέναν και ούτε να πάρει την άδειά του.
2. Δεν είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, διότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.
3. Το ελληνικό κράτος έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις καταθέσεις των Ελλήνων φορολογουμένων, οπουδήποτε και αν τις βρει, για ένα και μοναδικό πράγμα: για το αν προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και αν βέβαια έχουν φορολογηθεί με βάση τους ισχύοντες νόμους της χώρας. Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί και να σημειωθεί με έμφαση ότι οι καταθέσεις, εφόσον δεν έχουν φορολογηθεί, είναι παράνομες, όπου και αν βρίσκονται, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Βέβαια, αν κάποιος βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό αυτή τη δύσκολη περίοδο για την χώρα, τώρα ελέγχεται, αλλά μόνο ηθικά και καμία δουλειά δεν έχει να παρέμβει ούτε το ΣΔΟΕ, ούτε ο εισαγγελέας.
Πάμε τώρα στη συγκεκριμένη λίστα, αλλά και σε αυτή με τους περίπου 53.000 Έλληνες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Είναι υποχρέωση των Αρχών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελέγξουν τη νομιμότητα. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Το έπραξαν; Και, αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα; Αν όχι, γιατί δεν το έκαναν και ποια σκοπιμότητα τούς ώθησε σε αυτή τους την απόφαση.
Η υπόθεση «Ελβετία» πλανάται πάνω από το πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και τρία χρόνια. Έγινε σειρά επαφών προκειμένου να πάρουν επισήμως από την κυβέρνηση της Ελβετίας τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες. Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, ή για να μην είμαστε άδικοι, τα όποια βήματα έχουν ρυθμό χελώνας. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ικανός ώστε οι «παράνομοι» να λάβουν τα μέτρα τους και να χαθούν τα όποια ίχνη αφήνουν οι... καταθέσεις. Οπότε είναι πολύ πιθανό όταν φτάσουν αυτές οι λίστες στην Ελλάδα να αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός». Ίσως πιαστούν κάποιοι αφελείς φοροφυγάδες.
Και τέλος να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Όποιος είναι στη λίστα ή στην οποιαδήποτε λίστα δεν είναι κατ' ανάγκην και «ληστής» και όποιος είναι «ληστής» δεν είναι κατ' ανάγκην και σε κάποια λίστα.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και κάθε δήλωση του φέρει την ανάλογη βαρύτητα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Κουκουλόπουλος διατύπωσε δημοσίως κάποιες αντιρρήσεις για την αξιοπιστία της λίστας που δημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης.
πηγή: imerisia.gr

Όμως η ιστορία της "λίστας Λαγκάρντ" έχει και άλλες προεκτάσεις όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Παραπολιτικής στις 29/12/2012, επικαλούμενο δηλώσεις του Πάρη Κουκουλόπουλου τον περασμένο Οκτώβριο. Ολόκληρο το δημοσίευμα υπό τον τίτλο 

"Όταν ο Κουκουλόπουλος δήλωνε κατηγορηματικά ότι στη λίστα Λαγκάρντ περιέχονται μόνο 1.991 ονόματα", έχει ως εξής:Πρώτο Θέμα, 29 Οκτωβρίου 2012
Πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος καταγράφεται η παρακάτω είδηση: 
Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ». Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αμφισβητεί την γνησιότητα της λίστας που δημοσίευσε στο περιοδικό του ο Κώστας Βαξεβάνης, εξηγώντας πως «έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων» από αυτήν που είχε παραδοθεί στον κ. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «δεν ξέρω αν είναι η λίστα Λαγκάρντ αυτή, έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων . Το αντίγραφο που είχε παραδοθεί από τον κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο είναι 1991 ονόματα και έχει μνήμη το στικάκι, δηλαδή δεν θέλω ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι σε προηγούμενο διάστημα έγινε αλλοίωση της λίστας».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για το εάν και κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σημειώνοντας «αυτό που κανείς παρατηρεί σε αυτή τη λίστα είναι ότι μπαίνουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί πέραν του ότι είναι προϊόν υποκλοπής». 

«Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμο γιατί πάρα πολλοί από τους Έλληνες επιχειρηματίες που είναι μέσα φαντάζομαι ότι θα μπορούν να δικαιολογήσουν και τα ποσά που έχουν εκεί  μέσα. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μην τεθεί εν αμφιβόλω η σύμβασή μας με την Ελβετία και άλλες χώρες».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η λίστα που έστειλαν οι Γάλλοι ξανά στο υπουργείο Οικονομικών περιέχει 2.062 ονόματα και υποτίθεται ότι τα τρία παραπάνω είναι οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που αφαιρέθηκαν από τη λίστα.

Πώς γίνεται όμως ο πιο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου να δηλώνει ότι το στικάκι που παρακράτησε στο σπίτι του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σίγουρα μέσα μόνο 1.991 ονόματα; Πόσες λίστες υπάρχουν πια;

Θα καλέσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και η Βουλή τον κ. Κουκουλόπουλο; Πόση «κοπτοραπτική» έχει γίνει για να καταλήξουμε στο βολικό συμπέρασμα ότι φταίει μόνο ο Παπακωνσταντίνου;

1 σχόλιο:

 1. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤIKH ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΙ..Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ !...

  Νάτη η συγχορδία των ενάρετων και νομοταγών ταγών της κοινωνίας, λάβροι κατά του ...εγκληματία Παπακωνσταντίνου, που έκρυψε τις καταθέσεις των πρώτων ξαδέρφων του.

  Αν είναι παράνομες ; Δεν είναι γνωστό, ακόμα, αλλά ποιος νοιάζεται ; Ο Παπακωνσταντίνου φταίει ! Κι αν δεν τόχει κάνει αυτός, αλλά άλλος ; Αν έχει γίνει κάποιο λάθος ; Ψιλοπράγματα : τις μαλακίες του Συντάγματος, περί "αθωότητας του όποιου κατηγορουμένου, μέχρι την καταδίκη του", θα προσέξουμε τώρα ! Αφού ο ...επιφανής συνταγματολόγος έκανε την αρχή και διέγραψε τον Παπ, από το κομματίδιό του, αποφασίζοντας και διατυμπανίζοντας την ενοχή του...

  Μεγάλε Βαγγέλη ! Να, η ευκαιρία να τα ξαναβρείς με τους διαπλεκόμενούς σου, αν και αργός, πρόλαβες και την έπιασες απ΄ τα μαλλιά ! Για κοίτα τους όλους : Megaλοι, Αλαφούζοι, ακόμα κι ο Θέμος (!) στο πλευρό σου : η απόφασή σου θέσφατο γι΄ αυτούς. Περασμένα - ξεχασμένα !...

  Αλήθεια, τι σε κάνει να πιστεύεις, πως αυτή τη φορά θα σου πάνε καλά τα πράγματα ; Σταμάτησε ο διάβολος νάχει πολλά ποδάρια κι εσύ είσαι τόσο άμεμπτος κι αμέτοχος ; Η γνωστή παροιμία θα μπορούσε να παραφραστεί, για την περίπτωσή σου και στο ό,τι "...στο τέλος ξυρίζουν το χοντρό !...".

  ΑπάντησηΔιαγραφή