Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Μήνυση στο κλιμάκιο για το γράψιμο!


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Αγαπητό Όριον,

Καθημερινά ακούω στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, διαβάζω στις εφημερίδες και στο ίντερνετ για την «μεγάλη φοροδιαφυγή» που υπάρχει στη χώρα μας και την οποία αν έβαζε στο χέρι το κράτος δεν θα χρειαζόταν να λάβει μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Σου γράφω αυτή την επιστολή για να υπογραμμίσω ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», δηλαδή, δημιουργείται τεχνιέντως χαμός προκειμένου να συνεχίσουν κάποιοι να φοροδιαφεύγουν. Και όταν λέω «κάποιοι» εννοώ τα χοντρά ψάρια, τους καρχαρίες.
Θυμάμαι έναν μεγαλοεργολάβο στου οποίου το εργοτάξιο συνέλαβαν αρκετά φορτηγά με πετρέλαιο θέρμανσης στα ντεπόζιτα αλλά δεν τον άγγιξε κανείς. Γιατί είχε φροντίσει προηγουμένως να κάνει συμβάσεις με ιδιοκτήτες φορτηγών τους οποίους έχρισε υπεργολάβους για συγκεκριμένες εργασίες κι έτσι φάνηκαν αυτοί ως οι ένοχοι. Κανείς δεν είπε όμως πώς και γιατί το βυτίο με το παράνομο πετρέλαιο βρισκόταν μέσα στο εργοτάξιο που ανήκε στον «εθνικό μας εργολάβο».  Έτσι η υπόθεση έκλεισε πολύ μαλακά και αθόρυβα!

Είμαι και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας. Διαθέτω κατάστημα «υγειονομικού ενδιαφέροντος» σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Σας μιλώ ειλικρινά για λόγους ιδεολογικούς αλλά και για την ασφάλεια του ταμείου του καταστήματος, έκοβα (και εξακολουθώ) ΟΛΕΣ τις αποδείξεις. Έτσι απέδιδα γύρω στις 2-3.000 ευρώ ΦΠΑ ανά μήνα στην Εφορία. Παρά ταύτα κι ενώ θα έπρεπε να είχαν τα συγκριτικά στοιχεία των πληρωμών οι φωστήρες του ΣΔΟΕ με ξετίναξαν στους ελέγχους. Προφανώς σκέφτηκαν ότι «αυτός για να δίνει 2-3 χιλιάδες κλέβει δέκα». Ναι, μην γελάτε, έτσι σκέφτονται και μετά θέλουν να… οικοδομήσουν «σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών»! Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν ήλθαν και με έγραψαν γιατί δύο πελάτες όρθιοι δεν είχαν επάνω τους την απόδειξη που ήδη τους είχα κόψει! Και όταν τους ρώτησα γιατί μεταφέρετε την ευθύνη του πελάτη στις πλάτες τις δικές μου δικαιολογήθηκαν ότι «πρέπει να έχω το νου μου να μην  πετάξουν οι πελάτες τις αποδείξεις τους»!!!
Τι είδους σκέψη δικαίου είναι αυτή ψάξτε να την βρείτε γιατί εγώ αδυνατώ. Όμως δεν ανέχτηκα αυτή τη διαπόμπευση, αυτή την κατηγορία και αποφάσισα να τους κάνω μήνυση! Ναι, καλά διαβάσατε, έκανα μήνυση στο κλιμάκιο διότι έχω το δίκιο με το μέρος μου και κάποτε επιτέλους θα πρέπει να αντιδρούμε. Δεν μπορεί να είμαστε έρμαια στα χέρια των όποιων κακόπιστων υπαλλήλων που έχουν  βγει τσάρκα να γράψουν προσδιορίζονταν εκ των προτέρων τον αριθμό των παραβατών. Κι έχουν μεγάλο οπλοστάσιο διότι, όπως και στα αυτοκίνητα με την Τροχαία «αν θέλει να σε γράψει, θα σε γράψει» αφού έχουν ένα θολό τοπίο νόμων, κανόνων και ερμηνευτικών εγκυκλίων που τους επιτρέπει να γράψουν ακόμη και αν υπάρχει μύγα στο μαγαζί ή στο αμάξι.

Η Πολιτεία αν θέλει να βάλει τάξη σε αυτό το απέραντο γιουσουρούμ θα πρέπει να απλοποιήσει και να κωδικοποιήσει τη νομοθεσία. Να εντάξει στις τάξεις της ανθρώπους επιπέδου που να μπορούν να διακρίνουν εύκολα τον φοροκλέφτη και, κυρίως να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να συλληφθεί η πραγματικά μεγάλη φοροδιαφυγή. Το να στοχοποιεί τους αδύνατους μόνο την διάλυση της οικονομικής βάσης θα επιτύχη.
Η φοροδιαφυγή κρύβεται σε παραθυράκια νόμων, σε υπουργεία και σε υπηρεσίες. Εκεί να την ψάξει και όχι στους φουκαράδες που αγωνιζόμαστε για ένα κομμάτι ψωμί. Ναι, να μας ελέγχει, να ελέγξει τη ζωή και τα περιουσιακά μας στοιχεία. Ας ξεκινήσει όμως από τα χοντρά ψάρια και από τις χιλιάδες εταιρείες που κουκουλώνουν τη φοροδιαφυγή και το έγκλημα.
Σας ευχαριστώ που διαβάσατε την αγανακτισμένη επιστολή μου.

Κ.Μ.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου