Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιους πολιτικούς στοχεύουν τα «Καθαρά χέρια»


Ανοίγουν λογαριασμοί για εμπλεκομένους στις πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς
Ποιους πολιτικούς στοχεύουν τα «Καθαρά χέρια»
Στους λογαριασμούς πρώην υπουργών Άμυνας έχουν στραφεί οι Αρχές καθώς οι συναλλαγές του προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου (επάνω) βγάζουν... λαβράκια 

 Της Γιάννας Παπαδάκου
Δεκάδες φάκελοι σκανδάλων και μεγάλων υποθέσεων οι οποίες απασχολούν ακόμη τη Δικαιοσύνη οδήγησαν στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων δεκάδων πολιτικών που ενεπλάκησαν κάποιες φορές λόγω της θέσης τους, ενώ δεν υπήρξαν ευρήματα. Ετσι, οι υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών (Patriot, Tor-M1, Ferrostaal HDW), αλλά και του χώρου των μεταφορών (Man - ΗΛΠΑΠ), εκείνες του Βατοπαιδίου και της Siemens, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού (σκάνδαλο Ζαχόπουλου), καθώς και του παραδικαστικού και του σκανδάλου των ομολόγων βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με τους ελεγχόμενους πολιτικούς. Συγχρόνως καταγγελίες πολιτών για υπερβολικό πλουτισμό συγκεκριμένων πολιτικών ή ιδιοκτησίες σε απομακρυσμένα νησιά οδήγησαν στην επιχείρηση «καθαρά χέρια», η οποία βρίσκεται πάντως σε πρώιμο στάδιο.
Οι πρώην υπουργοί Αμυνας Ακης ΤσοχατζόπουλοςΓιάννος ΠαπαντωνίουΒαγγέλης Μεϊμαράκης και Σπήλιος Σπηλωτόπουλος ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά και τα γερμανικά υποβρύχια, αλλά και έπειτα από καταγγελίες για την περιουσιακή τους κατάσταση. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου βρίσκεται βέβαια στην ανάκριση, ενώ οι άλλοι έλεγχοι δεν έχουν ευρήματα. Για τον κ. Παπαντωνίου υπάρχει εισαγγελική παραγγελία. Οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και Σπύρος Τραυλός, κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ελέγχονται κυρίως για τα εξοπλιστικά. Πάντως αμφότεροι εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις προμηθειών, ο δεύτερος και για τα ΗΛΠΑΠ.
Σε καταγγελίες, αλλά και τις προμήθειες των υπουργείων Πολιτισμού, αλλά και Μεταφορών οφείλεται και η εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών και του Μιχάλη Λιάπη. Κυρίως ερευνάται η καταγγελία για πλουτισμό και αγορά ακινήτων στο εξωτερικό.
Οι λογαριασμοί των Βαγγέλη Βουλγαράκη και Απόστολου Φωτιάδη ανοίχτηκαν και ελέγχονται από το ΣΔΟΕ λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Παρ' όλα αυτά πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για τον κ. Βουλγαράκη εστάλη εισαγγελική παραγγελία τον Ιούλιο του 2012. Για τον κ. Φωτιάδη ελέγχονται κυρίως οι δηλώσεις του 2000-2009 έπειτα από καταγγελία, αλλά και οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Ανώνυμη καταγγελία έχει γίνει και για τον πρώην υπουργό Αρη Σπηλιωτόπουλο, έχουν ζητηθεί και οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η καταγγελία για τον Μιχάλη Καρχιμάκη στον οποίο αποδίδεται από τον καταγγέλλοντα ιδιοκτησία ξενοδοχείων.
Καταγγελία υπάρχει και για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένοκυρίως για τα περιουσιακά του. Ο ίδιος με δηλώσεις του επιμένει ότι οι ιδιοκτησίες του στο Γαλαξίδι ανήκαν στον πατέρα του και ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Με εξώδικα απειλεί ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος φέρεται να ελέγχεται για τα περιουσιακά του στοιχεία.
Την οποιαδήποτε εμπλοκή τους διαψεύδουν επίσης με δηλώσεις τους ο αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα απέχει των καθηκόντων του όσο διαρκεί η έρευνα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Μ. Καρχιμάκης ενώ το ΠαΣοΚ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις «διαρροές» - ιδίως όταν αυτές γίνονται σε πολιτικά ύποπτο χρόνο ή αναπαράγουν ήδη γνωστές υποθέσεις - και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τάχιστα τους ελέγχους.


Ζητείται άρση του τραπεζικού απορρήτου
Λίστα με 44 πρόσωπα για μίζες στα τρόλεϊ

Αρση τραπεζικού απορρήτου για 44 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής για την υπόθεση Μan - ΗΛΠΑΠ, ζητεί ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος έχει ήδη ασκήσει δίωξη εναντίον τριών προσώπων. Σε έναν από αυτούς, και ειδικότερα σε λογαριασμό του ήδη κατηγορούμενου Θ. Τσακιρίδη, πρώην στελέχους σε ΟΑΣ, ΗΛΠΑΠ και Ολυμπιακή, υπάρχουν ευρήματα σε λογαριασμούς του, σύμφωνα με τη δικογραφία.
Η έρευνα στα 44 πρόσωπα, όπου περιλαμβάνονται και οι πρώην υπουργοί Γ. Ζανιάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και γενικοί γραμματείς, όπως οι Ι. Μανιάτης, Ι. Κωνσταντινίδης, αφορά και πρόσωπα τα οποία, λόγω της ιδιότητος του γενικού γραμματέως, συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της διακομματικής Επιτροπής Προμηθειών. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται έντονα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», στα πρόσωπα που ελέγχονται συγκαταλέγονται και οι κατηγορούμενοι Ηλ. Παπαδάκης (αντιπρόσωπος της Neoplan, που απορροφήθηκε από τη Μan), αλλά και ο Διονύσιος Κούτρας, εμπορικός διευθυντής της ΕΛΒΟ, εταιρείας συμφερόντων του oμίλου Μυτιληναίου, για τους οποίους επίσης ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών. Η ελληνική εταιρεία συνεργάστηκε με τη γερμανική στο συγκεκριμένο έργο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία και τις καταγγελίες των Γερμανών, μίζες 16 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν στη χώρα μας για την προμήθεια των ΗΛΠΑΠ. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι χρήματα βρέθηκαν σε λογαριασμούς σε υπεράκτιες εταιρείες με έδρα την Κύπρο και τις Παρθένους Νήσους. Οι εταιρείες στις οποίες βρέθηκαν χρήματα είναι η Waker Trading Limited και η Felmont Trading Ltd., καθώς και στη Hillgress. Ειδικότερα στην πρώτη κατατέθηκαν την επίμαχη περίοδο 19 εκατ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη 774.000 ευρώ. Σε λογαριασμό κατηγορουμένου εμφανίζονται καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ!
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν, στις 7 Μαΐου 2009, έγινε έφοδος στα γραφεία της Μan στο Σβάμπικ της Γερμανίας και συνελήφθησαν πρόσωπα τα οποία κατήγγειλαν το σκάνδαλο και τις μίζες στην Ελλάδα. Η προμήθεια έγινε το 2001 και αφορούσε 90 διαξονικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τα ΗΛΠΑΠ. Η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε ήταν η Νeoplan, που αργότερα απορροφήθηκε από τη Μan. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ΕΛΒΟ των αδελφών Μυτιληναίου.
Ο κατάλογος, που έφθασε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των: Χρήστου Βερελή, Ιωάννη Μανιάτη, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Σπύρου Τραυλού, Χαρίλαου Αλαμάνου, Γεωργίου Κανελλόπουλου, Δημητρίου Μαρδά, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γεωργίου Ζανιά, Δημητρίου Καπετανά, Ιωάννη Ζέρβα, Παναγιώτη Σοφού, Γεωργίου Μαστραγγελή, Χρήστου Πάνου, Νικολάου Ανδριτσάκη, Ιωάννη Σαρμά, Αθανασίου Φρυδά, Παναγιώτη Γεωργίου, Δημητρίου Λύκου, Νικολάου Παξινού, Ανδρέα Λατσινού, Ιωάννη Τσέλιου, Αργυρίου Βερόγκου, Αγγελου Αφρατή, Γεωργίου Καζαντζίδη, Ηλία Κόλλια, Γεωργίου Τζενεβράκη, Καλλιόπης Σαμαπάνη, Διονυσίου Κούτρα, Ηλία Παπαδάκη, Ιωάννη Πετρόπουλου, Θεόδωρου Τσακιρίδη, Ευάγγελου Μυτιληναίου, Ιωάννη Μυτιληναίου, Τριαντάφυλλου Αντωνόπουλου, Φίλωνα Αντωνόπουλου, Βασίλειου Αντωνόπουλου και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.
πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου