Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κούρεμα 30% στον μισθό του Προέδρου


Τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς προκαλεί η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει ψαλίδι σχεδόν κατά 30% στις αποζημιώσεις των νυν και πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, πρωθυπουργών, προέδρων της Βουλής και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και ρυθμίζει θέματα δημοσιονομικών ελέγχων. 

Ήδη υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης έχουν ταχθεί η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ την αντίθετη άποψη εξέφρασαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρώντας - όπως είπαν οι εισηγητές τους - ότι πρόκειται για «στάχτη στα μάτια μπροστά στη λαίλαπα που θα ακολουθήσει τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων ενόψει του νέου πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μειώνεται κατά το ήμισυ η μηνιαία χορηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταργούνται πλήρως τα έξοδα παράστασής του, δηλαδή περιορίζεται από 1ης Σεπτεμβρίου 2012 το ύψος της χορηγίας του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας από το τετραπλάσιο στο διπλάσιο της βουλευτικής αποζημίωσης, με άλλα λόγια από τα 23.122 ευρώ τον μήνα στο εξής θα φτάνει στα 11.561 ευρώ. Επίσης καταργείται η χορήγηση των μηνιαίων εξόδων παράστασης, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 1/3 της μηνιαίας χορηγίας, δηλαδή στο ποσό των 6.240 ευρώ. Το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να φτάσει τις 350.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου