Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κάρνουνο η ιστορική σκεπαστή αγορά στο Χαλέπι της Συρίας

Θύμα του εμφυλίου το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς


Κάποτε ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός πάνω στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Ήταν ένα από τα «διαμάντια» της παλιάς πόλης του Χαλεπίου. Στα σοκάκια του σε μήκος 13 χιλιομέτρων πωλούνταν τα πάντα, από σαπούνια και κοσμήματα μέχρι υφάσματα και ενδύματα. Σήμερα όμως στη δίνη του εμφυλίου πολέμου που συνταράσσει τη Συρία, το ιστορικό Σουκ αλ-Μαντίνα -η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- έγινε στάχτη...Μεγάλο μέρος της σκεπαστής αγοράς καταστράφηκε καθώς αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία συγκρούονται για τον έλεγχο της πόλης. Το ιστορικό Σουκ αλ-Μαντίνα είχε γλιτώσει μέχρι τώρα από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, όμως κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες ορισμένα μαγαζιά τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, εν μέρει επειδή πολλά από τα μικρά μαγαζιά ήταν γεμάτα με υφάσματα. Μέχρι στιγμής, και ενόσω η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη σβηστεί, έχουν καεί τουλάχιστον 1.500 καταστήματα, ανέφεραν ακτιβιστές από την περιοχή.
Η καταστροφή υπογραμμίζει το πώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία διαλύουν όχι μόνο τις ζωές των 22,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, αλλά και την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η παλιά πόλη του Χαλεπιού έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τώρα κινδυνεύει. Η UNESCO πιστεύει ότι τα πέντε από τα έξι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας έχουν υποστεί ζημιές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αρχαία πόλη Παλμύρα, το φρούριο Κρακ των Ιπποτών και τμήματα της παλιάς Δαμασκού.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στη σκεπαστή αγορά όμως οι ακτιβιστές κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν εμπρηστικά βλήματα εναντίον των ανταρτών που είχαν κρυφτεί στην περιοχή της αγοράς.
Το Σουκ αλ-Μαντίνα αποτελείται από ένα λαβύρινθο με σκεπαστά πέτρινα σοκάκια και καταστήματα με ξύλινες προσόψεις.
Τα σοκάκια του έφταναν σε συνολικό μήκος τα 13 χιλιόμετρα, καθιστώντας το την μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου, όπου πωλούνταν κυριολεκτικά τα πάντα, από σαπούνια και κοσμήματα μέχρι υφάσματα και ενδύματα. Κάποτε ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός πάνω στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Κάποιοι ακτιβιστές εξέφρασαν οργή εναντίον των ανταρτών που πήραν θέσεις στην παλιά πόλη. «Όλοι ξέρουμε ότι το καθεστώς είναι εγκληματικό και θα έκανε τα πάντα» είπε ένας από αυτούς. «Για αυτό το λόγο οι αντάρτες δεν είχαν καμιά δουλειά να πάνε στο Σουκ. Γιατί πήγαν εκεί;» διερωτήθηκε. 

Άλλοι όμως υπερασπίστηκαν τη στάση των ανταρτών. «Η πυρκαγιά επεκτάθηκε μέχρι το Τέμενος των Ομεϋαδών, οι μαχητές κατάφεραν να την εμποδίσουν να εξαπλωθεί. Σε όσους ρωτάνε γιατί οι μαχητές βρίσκονται στην παλιά πόλη, απαντάμε ότι μπήκαν εκεί για να την ελευθερώσουν» είπε ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Γιάσερ.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου