Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Παρά τις αντιδράσεις επαναλειτουργεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα

Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νούμερο 3 του Όι, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη επαναλειτουργία αντιδραστήρα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011 και το τέλος μιας σύντομης περιόδου χωρίς πυρηνική ενέργεια για τη χώρα. 

Εκατοντάδες Ιάπωνες συγκεντρώθηκαν από την κεντρική πύλη του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι στη δυτική Ιαπωνία διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη επαναλειτουργία σήμερα ενός από τους αντιδραστήρες του.
Όμως, παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου έλαβε στις 16 Ιουνίου την άδεια των τοπικών αρχών και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα να επαναλειτουργήσει τους αντιδραστήρες 3 και 4 του εργοστασίου.
Οι δημοτικές αρχές του Όι, που βρίσκεται στη νομαρχία Φουκούι, και η ιαπωνική κυβέρνηση έκριναν ότι οι αντιδραστήρες μπορούν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια έπειτα από τα τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν, παρά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων και το γεγονός ότι οι εργασίες για την ενίσχυση των πυρηνικών εργοστασίων ενάντια στους σεισμούς και το τσουνάμι θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.
Η επαναλειτουργία του αντιδραστήρα θα γίνει σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσα σε μερικές ημέρες, ενώ θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στις αρχές Αυγούστου.
Μέχρι τώρα το σύνολο των 50 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στην Ιαπωνία ήταν απενεργοποιημένοι εξαιτίας των σεισμών ή για τακτικές εργασίες συντήρησης. Προς το παρόν μόνο οι αντιδραστήρες 3 και 4 του Όι έχουν λάβει άδεια λειτουργίας αφού πέρασαν τους τεχνικούς ελέγχους και ξεπεράστηκαν τα πολιτικά εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου