Περισσότεροι από 130 δύτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βυθό.
Μπορεί να μην έχει τους καλύτερους κοραλλιογενείς σχηματισμούς, ούτε τα περισσότερα ψάρια. Αλλά το Blue Hole στον κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι ένας μαγνήτης για τους δύτες, λόγω της φήμης που έχει αποκτήσει με την επικινδυνότητα του.Δεκάδες λάτρεις της περιπέτειας έχουν χάσει στο πέρασμα των χρόνων τη ζωή τους και, όταν αυτό συμβαίνει, ο Tarek Omar αναλαμβάνει να τους ανασύρει πίσω στην επιφάνεια.
Ο Tarek Omar έχει χάσει, όπως δηλώνει το μέτρημα. Ωστόσο, θυμάται ακόμα και σήμερα τα ονόματα των δύο πρώτων δυτών, τους οποίους ανέσυρε νεκρούς από τα βάθη της Ερυθράς Θάλασσας, φέρνοντάς τους πίσω στην αιγυπτιακή ακτή.
«Ήταν ο Conor O’Regan και ο Martin Gara από την Ιρλανδία που θεωρούνταν πολύ προσεκτικοί σαν δύτες. Και οι δύο έχασαν τη ζωή τους εδώ στις 19 Νοεμβρίου του 1997. Ήταν μόνο 22 και 23 ετών αντίστοιχα. Τους βρήκα σε βάθος 102 μέτρων. Ήταν αγκαλιασμένοι μεταξύ τους, και πρέπει να συνέβη με τον εξής τρόπο… ο ένας άρχισε να βυθίζεται διαρκώς και ο άλλος πήγε κοντά του να τον βοηθήσει, με αποτέλεσμα να χάσουν τελικά και οι δύο τις αισθήσεις τους» περιγράφει ο Οmar.
Το μνημείο με τα ονόματα τους χαραγμένα πάνω σε αυτό στέκει μεταξύ αυτών που έχουν ανεγερθεί στη μνήμη των δυτών που έχασαν τη ζωή τους εκεί.
Το άνοιγμα του Blue Hole έχει διάμετρο 80 μέτρων και οι πλαϊνές του πλευρές σχηματίζουν ένα χωνί. Κατεβαίνοντας κανείς προς τα κάτω, σε βάθος 52 μέτρων υπάρχει ένα άνοιγμα που οδηγεί σε ένα τούνελ με μήκος 26 μέτρα, το οποίο με τη σειρά του καταλήγει στην ανοιχτή θάλασσα.
Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται συναρπαστικά για έναν δύτη, όπως έχει αποδειχτεί όμως, είναι και θανάσιμα.
Σύμφωνα με έναν μύθο, η ψυχή ενός νεκρού κοριτσιού είναι αυτή που «δελεάζει» τους δύτες. Η κοπέλα θεωρείται πως εκδικείται με αυτό τον τρόπο τον πατέρα της, έναν στρατηγό που την ανάγκασε να πνίξει τον εαυτό της στο Blue Hole.
Περισσότεροι από 130 δύτες εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί τα τελευταία 15 χρόνια. Όσο για την πρόσβαση στο Blue Hole, είναι πολύ εύκολη.
Δεν χρειάζεται βάρκα για να φτάσει κανείς στο σημείο και ούτε να κολυμπήσει. Απλώς πηδάει στο νερό, καθώς βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων από την παραλία. Το νερό είναι ζεστό, τα κύματα ανύπαρκτα και η ορατότητα τέλεια. Στοιχεία που, όπως φαίνεται, δεν αρκούν για να ξαναβγεί κάποιος στην επιφάνεια.
Πηγή: newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου