Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στο μικροσκόπιο οι "φτωχοί" μεγαλοκαταθέτες


Διακόσια ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών περιλαμβάνει η «μαύρη λίστα» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ στην εφορία δήλωναν… πενιχρά εισοδήματα.
Η λίστα με τα 200 ονόματα θα είναι μόνο η αρχή, διότι συντάσσονται νέες οι οποίες θα περιλαμβάνουν περισσότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η λίστα που διαθέτει το προέρχεται από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με βάση τους καταλόγους που απέστειλαν οι εμπορικές τράπεζες στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα, αριθμοί και ποσά λογαριασμών, ονόματα συνδικαιούχων, εμβάσματα, χώρες προορισμού των καταθέσεων κ.λπ.

Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και μετά, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις.

Για παράδειγμα, μία περίπτωση αφορά φορολογούμενο, ο οποίος κατέθεσε σε ξένη τράπεζα σε μία μόνο ημέρα το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλος «φυγάδευσε» γύρω στα 70 εκατομμύρια.

Το ΣΔΟΕ, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους «πιάστηκαν» να μεταφέρουν υπέρογκα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό το 2009 ενώ δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα. Για τα εμβάσματα με τα ποσά των καταθέσεων που μετέφεραν οι Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού τη διετία 2010- 2011 ο υφυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει την ταχύτατη επεξεργασία των καταστάσεων του 2010 και 2011 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ».

Ταυτόχρονα, ξεκινά διευρυμένη εισαγγελική έρευνα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς από χθες στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν όσοι έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας έδωσε παραγγελίας προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση σε μεγάλη κλίμακα κατά της φοροδιαφυγής με επίκεντρο τους φορολογούμενους που ενώ έχουν δηλώσει περιορισμένα εισοδήματα «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού μεγάλα ποσά.

Νέο αίτημα στην Ελβετία

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει τον χαμένο «θησαυρό» για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανεργοποιεί τις διαδικασίες - που είχαν παγώσει λόγω των εκλογών - για την υπογραφή της σύμβασης με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να φορολογηθούν οι «μυστικές» καταθέσεις και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες.

Η διακρατική συμφωνία που έχει υπογράψει η Γερμανία με την Ελβετία αναμένεται να αποτελέσει τον «πιλότο» για τις ελληνικές αρχές οι οποίες εκτιμούν ότι θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο και θα δώσει μεγάλη δημοσιονομική «ανάσα». Ωστόσο, το ύψος των συνολικών καταθέσεων Ελλήνων πολιτών -φυσικών και νομικών προσώπων- που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες παραμένει άγνωστο, με μεγάλο μέρος αυτών να χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα», καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραοικονομία.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου