Ο Φώτης Κουβέλης από παιδί έχτιζε στην... άμμο. Μάλιστα συμμετείχε και σε σχετικό διαγωνισμό όπως αποκαλύπτει ο παιδικός του φίλος Παναγιώτης Κούτρος στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Μεσσηνίας. Διαβάστε το δημοσίευμα και τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κουτρος στην δημοσιογράφο Γιούλα Σαρδέλη.
Τη δική τους "συγκυβέρνηση" στα κάστρα της άμμου έκαναν πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν ακόμη παιδιά, ο γεωπόνος Παναγιώτης Κούτρος και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης - ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, πέρασε κάποια από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Καλαμάτα!
Η συγκινητική παιδική ιστορία εξελίχθηκε τον Ιούλιο του 1962: Ο Παναγιώτης Κούτρο είναι μαθητής του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας και ο Φώτης Κουβέλης του Ιου. Είναι συμμαθητές στο φροντιστήριο Αγγλικών "Ναθαναήλ" και τις ελεύθερε$ ώρες τους παίζουν μπάλα στη γειτονιά των Ταξιαρχών. Ο πατέρας του Φώτη Κουβέλη ήταν στρατιωτικός, κι έτσι ο ίδιοί έζησε στην Καλαμάτα 3 χρόνια κάνοντας αρκετούς φίλους.
Το καλοκαίρι του '62 λοιπόν, η μεγάλη γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό"
προκηρύσσει πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κατασκευής κτισμάτων στην άμμο. Για την Ελλάδα, το διαγωνισμό αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν η εφημερίδα "Μεσημβρινή" και το περιοδικό "Επίκαιρα", σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να λάβουν μέρος. Ο Παναγιώτης είναι 13 ετών, ο Φώτης λίγο μεγαλύτερος. Πηγαίνουν μαζί στους προσκόπους, κάνοντας πολλές και ευχάριστες δραστηριότητες.
«Μην ξεχνάτε ότι ήταν άλλες εποχές τότε, το καλοκαίρι περιμέναμε πώς και πώς τέτοιους διαγωνισμούς, τα "Ανθεστήρια"... Δεν είχαμε άλλες διεξόδους», μας λέει ο κ. Κούτρος. «Πήγαμε λοιπόν στην παραλία, κάπου κοντά στην σημερινή ταβέρνα του "Ταμπάκη", και φτιάξαμε εγώ το θέατρο της Επιδαύρου και ο Φώτης τα ερείπια ενός φρουρίου. Είχαμε κάνει και κάποιες... προβες - και μάλιστα στο διαγωνισμό είχαν έρθει πολλοί συμμετέχοντες. Τελικά ξεχωρίσαμε οι δυο μας, λαμβάνοντας εγώ την πρώτη και ο Φώτης τη 2η θέση. Μαζί μας προκρίθηκαν ο Νίκος Χρονόπουλος και ο Πάννης Γεωργαντάς», διηγείται. Στην κριτική επιτροπή ήταν ο έφορος των προσκόπων Βασίλης Παπασαραντόπόυλος, ο μηχανικός Θάνος Κουμούτσος, ο ζωγράφος Γιάννης Μανωλακάκης, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Λεκέας και η Αναστασία Ζόμπολα.
Η συνέχεια της ιστορίας φάνταζε... μαγική στα μάτια των δύο εφήβων νικητών του διαγωνισμού! Η ομάδα τους ταξίδεψε ωχ την Αθήνα:
«Από τις αλάνες των Ταξιαρχών, βρεθήκαμε στα σαλόνια ενός μεγάλου ξενοδοχείου! Μας πήγαν στην Ακρόπολη, σε άλλα αξιοθέατα και τελικά στα "Αστέρια" της Γλυφάδας για να χτίσουμε στην άμμο. Για εμάς αυτό το ταξίδι ήταν το κάτι άλλο... Δεν είχαμε ξαναπάει διακοπέε, η Αθήνα ήταν κάτι πολύ μακρινό. Μάλιστα, όταν φτιάχναμε τα κάστρα μας, επειδή επρόκειτο για... κοσμικό γεγονόί, δίπλα μα5 περνούσαν και χάζευαν τΐ5 κατασκευέί μαϊ η Αλίκη Βουγιουκλάκη με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ο Αλέξανδρος με τη Χριστίνα Ωνάση! Με αυτά τα παιδιά μάλιστα ήμασταν περίπου στην ίδια ηλικία! Εκτός αυτού, μας είχαν πάει στη σοκολατοποιία Παυλίδη και μας είπαν να φάμε όση σοκολάτα θέλουμε!» αναπολεί ο κ. Κούτρος.
«Ως ομάδα πήγαμε τελικά πολύ καλά - και τελικά στο Παρίσι πήγε να εκπροσωπήσει τη χώρα ο Χρονόπουλος. Εγώ δυσκολεύτηκα, γιατί η άμμος ήταν πολύ στεγνή, αλλά τελικά κέρδισα... μία πορτοκαλάδα "Φιξ" για ένα χρόνο! Την επόμενη χρονιά, η Καλαμάτα κέρδισε το 1ο βραβείο, που αντιστοιχούσε σε 1 ταχύπλοο και μια εξωλέμβιο βάρκα, η οποία έμεινε στην τοπική μας ομάδα των προσκόπων, για να διασκεδάζουν όλα τα παιδιά μαζί».
Ο κ. Κούτρος συγκινείται όταν σκέφτεται εκείνα τα δύσκολα χρόνια, που τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς ανέσεις και ευκολίες. θυμάται με αγάπη τον παιδικό του φίλο, τον καλό μαθητή Φώτη ΚουΒέλη, στον οποίο εύχεται από καρδιάϊ «τα όνειρα του και τα οράματα του στην πολιτική και την κοινωνία, να είναι σταθερά και μόνιμα, σε αντίθεση με τα κάστρα που φτιάχναμε παιδιά. Τον παρακολουθώ με αγάπη και χαίρομαι για εκεί που έφτασε. Είμαι σίγουρος πως θυμάται την Καλαμάτα και τους παιδικούς του φίλους.
Η τελευταία φορά που τον συνάντησα από κοντά, μάλιστα,ήταν... στα εγκαίνια της "Ε"!" καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου