Το μήνυμα Λαυρεντιάδη από τον Κορυδαλλό δείχνει ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου και αποτελεί αφορμή να ζητήσει εξηγήσεις η Δικαιοσύνη από πολιτικούς και δημοσίους λειτουργούς
πηγή:newsbomb.gr
Νέες διαστάσεις στην υπόθεση με τα παράνομα δάνεια της “Proton Bank” δίνει το μήνυμα του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τον Κορυδαλλό όπως σκιαγραφείται από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του κ. Κώστα Χαρδαβέλλα αλλά και από τα πρώτα ηχηρά ονόματα που περιέλαβε στην απολογία του ο πρώην στενός συνεργάτης του Λαυρεντιάδη, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλλής.
«Αυτά είναι μόνο η αρχή διότι αναμένεται να υπάρξει εμπλοκή ονομάτων από πολιτικούς και παράγοντες δημοσίων φορέων που δεν ανταποκρίθηκαν στα θεσμικά καθήκοντά τους» προσθέτουν πολιτικές και δικαστικές πηγές.
Αφορμή αποτελούν τα περιεχόμενα στην έκθεση που έχουν συντάξει ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικώς με την υπόθεση "Proton Bank" αλλά και τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τον Ιούλιο του 2011, όταν άρχισε να ξηλώνεται το κουβάρι της και να αποκαλύπτονται τα πραγματικά διαπλεκόμενα μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών, εκδοτών και δημοσιογράφων.
Η "Proton Bank" έδωσε κατά το 2010 και το 2011 δάνεια ύψους 530 εκατ. ευρώ συνολικώς στην εταιρεία "Alapis" που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Οι πιστώσεις αυτές είναι πολύ μεγάλες συγκριτικώς με το μέγεθός της τράπεζας όπως αναφέρεται στην έκθεση της «Τραπέζης της Ελλάδος».
Από κει και πέρα έχουν ανακαλυφθεί δάνεια σε υπεράκτιες εταιρείες, τις γνωστές off shore, χωρίς να ονομάζονται οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των εταιρειών.
Μήπως αυτά είναι τα ονόματα ειδοποιεί κι ετοιμάζεται να τα... «κελαηδήσει» μέσα από τον Κορυδαλλό ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης;
Οι εταιρείες αυτές είναι οι "WGR", "Aussum", "Auriflex" και "Trapezium". Οι τρεις τελευταίες πήραν το δάνεια αυτό για να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γνωστής ιδιωτικής τράπεζας τον Ιανουάριο του 2011, η οποία εξαγόρασε στη συνέχεια κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με πολύ σημαντική ακίνητη περιουσία και τεράστιες υποθήκες πελατών της.
Δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια ή ρύθμιση δόθηκαν επίσης σε επιχειρήσεις όπως ήταν οι: "On Telecoms", "Argo", "Aspis Holdings" (του κ. Παύλου Ψωμιάδη), «Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος», «Μοντέρνοι Καιροί» (του πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός του Alter κ. Κώστα Γιαννίκου). Το ποσό που έρρευσε σ' αυτές τις εταιρείες ξεπερνά τα 108 εκατ. ευρώ συνολικώς.
Ποιοι μεσολάβησαν ή άσκησαν πιέσεις ώστε να δοθούν αυτά τα δάνεια; Υπάρχει εμπλοκή πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών; Μόνο ο κ. Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του μπορούν να απαντήσουν.
Οι ελεγκτές της ΤτΕ παρατηρούν ότι δίνονταν δάνεια χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις ή όταν παρέχονταν μετοχοδάνεια δεν συμπληρώνονταν -εφ'όσον έπεφτε η αξία των μετοχών- με άλλες διασφαλίσεις και οι εγγυήσεις προς την τράπεζα.
Δεν προκαλεί εντύπωση πώς υπήρξε τόση επιμονή να στηριχθεί η "Proton" με αδιαμαρτύρητες επισφάλειες ύψους 700 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δοθεί 223 δισ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες; Προφανώς και προκύπτουν υποψίες πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα.
Τα «θαλασσοδάνεια», ο Βενιζέλος και ο Προβόπουλος
Αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ο έλεγχος έγινε από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2011 δεν θα ήταν εύλογο να ρωτήσουμε αν δόθηκαν «θαλασσοδάνεια» για να αλλάξουν ή να διατηρηθούν οι μετοχικές συνθέσεις ιδιωτικών τραπεζών με τρόπο που προφανώς εξυπηρετεί πρόσωπα και συγγενείς τους που ενεπλάκησαν σε άλλα σκάνδαλα, μίζες και προφυλακισμένους πρώην υπουργούς; Σ' αυτόν τον φαύλο κύκλο μπορεί να αποκλείσει κανείς τους εκδότες και τους δημοσιογράφους, τα ονόματα κάποιων από τους οποίους άρχισαν να δημοσιεύονται και περισσότερα να συζητιούνται μετά την κατάθεση του κ. Μπαλή στη Β' Ειδική Ανακρίτρια κ. Ιωάννα Χατζάκη;
Στην υπόθεση αυτή ακούγεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος που είχαν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο κ. Γιώργος Προβόπουλος ως διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος.
Όπως πληροφορείται το "Newsbomb.gr" γίνεται διακριτική έρευνα ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο κ. Βενιζέλος προχώρησε στη στήριξη της "Proton Bank" με 100 εκατομμύρια ευρώ από τα διαθέσιμα του (υπό χρεωκοπία) Ελληνικού Δημοσίου, στις 14 Ιουλίου 2011.
Παρά τις διαφωνίες μερικών εκ των συνυπογραφόντων το σχετικό Πρακτικό Δημοπρασίας, ο κ. Βενιζέλος σε συνεργασία με τον τότε αναπληρωτή υπουργό του κ. Φίλιππο Σαχινίδη όχι μόνο προχώρησαν στη στήριξη της τράπεζας αλλά το έκαναν μόλις αντικαταστάθηκε η διοίκηση της εποχής Λαυρεντιάδη με τη νέα σύνθεσή της. Δείτε το ντοκουμέντο.
Οι κινήσεις αυτές έγιναν μέσω του τότε γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ηλία Πεντάζου, στη Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και όπως φαίνεται στο έγγραφο ύστερα από συνεννόηση ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον κ. Προβόπουλο.
Ποια σχέση μπορεί να έχει αυτή η ενέργεια με την έρευνα που έκανε τότε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γιάννης Δραγάτσης για την υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρών από την "Proton Bank" με βασικό εξεταζόμενο τον κ. Λαυρεντιάδη; Ποιο είναι το παρασκήνιο και τι απέγινε το δεύτερο μέρος της έρευνας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος;
Οι πολιτικές ενέργειες Βενιζέλου
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν. Το σίγουρο είναι ότι με τον νόμο 3904/20 Δεκ. 10 τον οποίο προώθησε ο κ. Βενιζέλος θεσπίστηκε το «ακαταδίωκτο» προς όσους επιστρέψουν χρήματα από κατάχρηση.
Επίσης, από τις 14 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου 2011 υπήρξε χρόνος για να ετοιμαστεί και να περάσει από θερινό τμήμα της Βουλής ο νόμος 4002 (ΦΕΚ/180/Α/22 Αυγ. 2011) μία πολύ ενδιαφέρουσα νομοθετική πράξη. Πέρασε διάταξη με αναδρομική ισχύ από το 1997 (σ.σ. κυβερνήσεως κ. Κώστα Σημίτη), σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε την τοποθέτηση διαθεσίμων του Δημοσίου σε οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να απαιτείται έγκριση πίστωσης από επιτροπή. Πρόκειται για την παράγραφο 10 του άρθρου 18 που... «βγάζει» μάτι.
Οι ευθύνες του κ. Προβόπουλου
Όσον αφορά στις ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της δεν γίνεται κουβέντα. Το σκάνδαλο της "Proton Bank" και οι κινήσεις του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην αγορά απασχολούσαν τόσο πολιτικούς και δημοσιογράφους, όσο επιχειρηματίες και στελέχη τραπεζών. Είναι δυνατόν ο κ. Γιώργος Προβόπουλος να μην ελέγχεται για όσα έχουν συμβεί σ' αυτήν την υπόθεση;
Όπως σωστά παρατηρεί το "Olympia.gr" ο διοικητής της ΤτΕ «φέρει 100% την ευθύνη του σκανδάλου της κακουργηματικής υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση». Όχι μόνο για την περίπτωση της "Proton Bank", για την οποία οι ελεγκτές της ΤτΕ περιγράφουν τι δεν έκανε και πόσο ανεπαρκής μπορεί να χαρακτηρισθεί ο κ. Προβόπουλος ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αλλά για το σύνολο των χειρισμών του.
Διότι δεν μπορεί να πανηγυρίζει η τρικομματική κυβέρνηση ότι εξασφάλισε δάνειο μαμούθ 52 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν και τα δισέγγονα των σημερινών 18άρηδων, όταν από το 2008 έως το 2012 δόθηκαν 233 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις στο σαθρό εγχώριο τραπεζικό σύστημα που εξακολουθεί να μην έχει εθνικοποιηθεί και ελεγχθεί πλήρως.
Υπάρχουν επτά ντοκουμέντα που σκιαγραφούν πόσα δισ. έρρευσαν στις τράπεζες:
1. Με τον νόμο 3723/08 (ΦΕΚ 250 9 Δεκ. 2008) δόθηκαν 23 δισ. ευρώ.
2. Με τον νόμο 3845/10 (ΦΕΚ 65 6 Μαΐου 2010) δόθηκαν 15 δισ. ευρώ.
3. Με τον νόμο 3864/10 (ΦΕΚ 119 21 Ιουλ. 2010) δόθηκαν άλλα 10 δισ. ευρώ.
4. Με τον νόμο 3872/10 (ΦΕΚ 148 3 Σεπ. 2010) δόθηκαν ακόμα 25 δισ. ευρώ. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα απορρόφησε από το Δημόσιο 50 δισ. ευρώ ενώ μάζεψε ό,τι ρευστό κυκλοφορούσε στην αγορά.
5. Με τον νόμο 4031/11 (ΦΕΚ 256 9 Δεκ. 2011) δόθηκαν 60 δισ. ευρώ για να «τιμηθεί» το έθιμο που άρχισε την ίδια ημέρα πριν από τρία χρόνια με την πρώτη «ένεση» στήριξης στις τράπεζες.
6. Με την πρόταση νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 94 της 19ης Απριλίου 2012 και κυρώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 δόθηκαν άλλα 40 δισ. ευρώ.
Η αποκάλυψη Καμμένου για τα 93 δισ.
Ως εδώ έχουν δοθεί 203 δισεκατομμύρια ευρώ γεγονός, το οποίο εξήγησε και ανέλυσε σε ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Πάνος Καμμένος. Κατήγγειλε μάλιστα ότι υπεξαιρέθηκαν για να «φυγαδευτούν» τα 90 δισ. καταθέσεων που λείπουν από τη χώρα. Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «χρηματοδότησαν τις τράπεζες κι αυτά τα χρήματα βγήκαν έξω για να έρθουν και να αγοράσουν κατασχεμένα σπίτια και κατασχεμένες επιχειρήσεις».
Οι κύριοι Βενιζέλος και Προβόπουλος θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουν τι ήταν εκείνο που τους οδήγησε στη σύνταξη διάταξης που πέρασε με τον νόμο 4056/12 περί ρυθμίσεων για την κτηνοτροφία. Πρόσθεσαν το άρθρο 21 το οποίο αναφέρει: «Το προβλεπόμενο, στο πρώτο εδάφιο της υπ. αριθμ. 2/43219/0025/6.5.2011 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών (Β΄ 1143), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 της, από 14.9.2011, Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου (Α΄ 203), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4031/2011 (Α΄ 256) και αυξήθηκε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4031/2011, συνολικό ποσό εγγύησης, αυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%)». Αποτέλεσμα: παρέχονται απλόχερα 233 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και δεν έχει απολογηθεί κανείς ακόμα για τη διατεταγμένη εσωτερική χρεοκοπία, την οποία βαρύνονται ο λαός και η αγορά.
Ώρα είναι να δούμε, λοιπόν, τι θα κάνει η Δικαιοσύνη και αν τελικά οι κ.κ. Βενιζέλος, Προβόπουλος και κάποιοι ακόμα των οποίων τα ονόματα δεν γράφουμε ακόμα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν πώς σχολιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων η έκθεση της ΤτΕ για τα κακουργήματα που σχετίζονται με την υπόθεση της "Proton Bank" και πού οδηγεί η τελευταία προσπάθεια «στήριξης» των τραπεζών.
πηγή:newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου