Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τούρκος αγόρασε τα "ασημικά" με Μαρίνες στην Ελλάδα


O τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο Φερίτ Σαχένκ, με προσωπική περιουσία άνω των 2,6 δισ. δολαρίων, επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα, ρίχνοντας «δίχτυα» σε μερικές από τις μεγαλύτερες μαρίνες της χώρας.
Ο λόγος για τη μαρίνα Φλοίσβου, της οποίας απέκτησε το 50% από τη Lamda Development, και αυτές της Ζέας, των Γουβιών (Κέρκυρα) και της Λευκάδας, όπου αγόρασε σήμερα το 51% της συμμετοχής του ομίλου Κυριακούλη που τις εκμεταλλευόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hürriyet».

Ο Σπύρος Κυριακούλης του Ομίλου Κυριακούλη
Ο Σπύρος Κυριακούλης του Ομίλου Κυριακούλη
Ειδικότερα, η εταιρεία-κολοσσός συμφερόντων του Τούρκου μεγιστάνα με την επωνυμία Dogus ή D-Marin αγόρασε σήμερα το 51% της εταιρείας MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη (σ.σ.: στην εκμετάλλευση της MedMarinas είναι και η μαρίνα Καλαμάτας). Σημειώνεται ότι η D-Marin, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έχει πλούσια δραστηριότητα και στην Κροατία, είναι θυγατρική της ΑCI, της μεγαλύτερης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο παγκοσμίως. Με τις ελληνικές μαρίνες, όσες είναι κάτω από την εκμετάλλευση της Dogus ανέρχονται σε 21.


(Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hürriyet»)

Ποιος είναι ο Φερίτ Σαχένκ
Ο Φερίτ Σαχένκ είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία και φιγουράρει στο νούμερο 464 της λίστας για το 2012 του περιοδικού «Forbes». Είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα, την Νταϊάνα Σαχένκ, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, ενώ δηλώνει μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης.

Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού σε Βοστώνη και Χάρβαρντ, ενώ ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 2001 σε ηλικία 38 ετών, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της Dogus, Αϊχάν Σαχένκ, ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολίας, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν, έστησε την Dogus το 1951 σε ηλικία μόλις 21 ετών και τη μετέτρεψε σε κολοσσό.

Είναι φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Φενερμπαχτσέ και δηλώνει δημόσια πως λατρεύει την Coca – Cola.

Ο κολοσσός Dogus
Το 2001, την εποχή που η Τουρκία μαστιζόταν από τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, ο τότε 38χρονος Φερίτ έπρεπε να σώσει ειδικά το τραπεζικό κομμάτι του ομίλου που πλήττονταν πιο έντονα. Συγχώνευσε όλες τις πιστωτικές δραστηριότητες της Dogus, πούλησε τμήμα της Garanti Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας του ομίλου, στη General Electric, έκανε δραστικές οικονομίες και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις του χάρη και στη θεαματική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, που έφτασε να καταστεί πέρυσι η 17η μεγαλύτερη στον κόσμο, βάζοντας τη χώρα στους G20.

Σήμερα, ο Σαχένκ, μέλος του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, κουμαντάρει έναν όμιλο 150 εταιρειών και 30.000 εργαζομένων, με παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Η Garanti Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ, υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα, ενώ, σύμφωνα με το περιοδικό «Financial Magazine Euro Μoney», αναδείχθηκε το 2011 ως η καλύτερη τράπεζα στην Τουρκία για ενδέκατη φορά.

(H ιστοσελίδα της Dogus)

Η Dogus ελέγχει μια σειρά από τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC – e, Kral TV, κ.ά.) καθώς επίσης και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue». Στην αγορά αυτοκινήτων της γείτονος αντιπροσωπεύει 14 μάρκες και πάνω από 80 μοντέλα, μεταξύ των οποίων Volkswagen Audi, Porche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda, Scania. Στον τουρισμό ελέγχει τα ξενοδοχεία Grand Hyatt και Park Hyatt στην Κωνσταντινούπολη και Maritim Hotel Grand Azur στο Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με διεθνείς οίκους, όπως Emporio Armani, Gucci and Loro Piana. Στις κατασκευές, τον τομέα που έκανε ζάπλουτο τον πατέρα του, έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 του Μετρό της Σόφιας και συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου στο Κίεβο, ενώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσει μέσω της θυγατρικής του, D. Energy, μεγάλα έργα, των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει το 1 GW και η αξία τα 2,2 δισ. ευρώ.

πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου