Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Εξαρθρώθηκε πολυπλόκαμη οργάνωση διακίνησης μεταναστών

Εξαρθρώθηκε, έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής διεθνής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούταν το τελευταίο τουλάχιστον έτος στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, υπηκόων τρίτων χωρών, σε Τουρκία και Ελλάδα.



Από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους των μελών της, ενώ είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. με κύριο χαρακτηριστικό την είσοδο - διακίνηση παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, μέσω Τουρκίας και αντίστοιχα την προώθηση παράνομων μεταναστών, από τη χώρα μας στην Ιταλία.

Ειδικότερα, μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη Τουρκίας, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με σκάφη της οργάνωσης (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από την ελληνική επικράτεια και τους μετέφεραν με φορτηγά οχήματα προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.

Η «ταρίφα» των 2.500 ευρώ

Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για την παράνομη έξοδο ή είσοδο, από και προς τη χώρα μας, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Οι αμοιβές «ξεκινούσαν» από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και «έφθαναν» τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.

Στη φάκα ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος και για το λόγο αυτό διακινούσαν τα χρηματικά ποσά με την εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων “HAWALLA”, με σκοπό να αποκρύψουν την παράνομη προέλευσή τους.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Ρόδο, συνελήφθησαν συνολικά δεκατέσσερα (14) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων (8) ημεδαποί, (5) υπήκοοι Συρίας και ενας υπήκοος Ιράκ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, υπήκοος Συρίας και δύο ακόμα άτομα, που ήταν «ψηλά» στην ιεραρχία με σημαντικές αρμοδιότητες στη λειτουργία της οργάνωσης. Πρόκειται για ένα υπήκοο Συρίας, που είχε το ρόλο του «οικονομικού διαχειριστή» και ένα ημεδαπό, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα οχήματα και τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

Τι κατέσχεσε η αστυνομία

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκε πλήθος πειστηρίων, δηλωτικών της οργανωμένης δράσης της εγκληματικής ομάδας, όπως ενδεικτικά:
• μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες
• πλήθος καρτών sim
• ναυτικοί χάρτες, επί των οποίων έχουν επισημανθεί σημεία και ρότες
• συσκευές GPS
• πέντε (5) διαβατήρια τρίτων προσώπων
• πάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€)
• δύο επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους
• εξοπλισμός και υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, σε οικία μέλους της οργάνωσης στο Αιγάλεω Αττικής

Επίσης, με τη συνδρομή του Λιμενικού σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο Αίγιο Αχαΐας:
• στο λιμάνι, ιστιοφόρο πλοίο με την επωνυμία “CANAL FORT”, με σημαία Λιβάνου, το οποίο η οργάνωση επισκεύαζε προκειμένου να μεταφέρει στη Σικελία μεγάλο αριθμό αλλοδαπών
• σε έκθεση σκαφών-καρνάγιο, σκάφος με την επωνυμία “ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ” που σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που είναι σε εξέλιξη, αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία σκάφη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.
Επιπλέον έχει ζητηθεί, μέσω των διαύλων της αστυνομικής συνεργασίας της Interpol και Europol, ο εντοπισμός και ταυτοποίηση άλλων δεκατεσσάρων (14) τουλάχιστον μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης στις ακόλουθες περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών:

• Την 9 προς 10-11-2012, στο Βόλο Μαγνησίας, συνελήφθησαν τριάντα πέντε (35) αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας, τους οποίους η εγκληματική οργάνωση μετέφερε από τις ακτές της Τουρκίας, με πλωτό σκάφος και αποβίβασε στα παράλια του Νομού Μαγνησίας. Επίσης, συνελήφθησαν και δύο (2) διακινητές - μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που ανέμεναν να τους παραλάβουν. Κατά την απομάκρυνση του σκάφους από το σημείο αποβίβασης και υπό άγνωστες συνθήκες, επήλθε ο θάνατος δύο ημεδαπών αδερφών, χειριστών του σκάφους
• Την 12-11-2012 συνελήφθησαν στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας εβδομήντα έξι (76) αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας και τρεις (3) διακινητές-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που τους μετέφεραν με φορτηγό όχημα στα παράλια της περιοχής, προκειμένου να τους μεταφέρουν παράνομα με πλωτό σκάφος στην Ιταλία.
• Την 27-12-2012 συνελήφθησαν στην Κόρινθο, επί της Εθνικής Οδού είκοσι (20) αλλοδαποί υπηκόων Συρίας και τρεις διακινητές- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που τους μετέφεραν με φορτηγό αυτοκίνητο στη Δυτική Ελλάδα και από εκεί σκόπευαν να τους μεταφέρουν παράνομα με πλωτό σκάφος στην Ιταλία
• Την 05-01-2012, συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου τριάντα τέσσερις (34) αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, που επέβαιναν στο πλοιάριο «ΜΟΥΝ ΡΕΗΚΕΡ», που είχε αποπλεύσει το προηγούμενο βράδυ, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στην Ιταλία. Συνελήφθησαν, επίσης, ο καπετάνιος και μηχανικός του σκάφους, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

• Την 22-11-2012 συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, στην παραλιακή περιοχή Κάστρου Κυλλήνης, εξήντα πέντε (65) λαθρομετανάστες, οι οποίοι επρόκειτο να επιβιβαστούν στο σκάφος GIVERE ΙΙΙ, που θα τους μετέφερε παράνομα στη Ιταλία. Το σκάφος κατά την προσέγγιση στις ακτές προσάραξε και εγκαταλείφθηκε από τους διακινητές.
• Την 24-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποπειράθηκαν να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο στην Ιταλία περίπου δεκαοχτώ (18) αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών
• Την 26-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποπειράθηκαν να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο στην Ιταλία αλλοδαπών υπηκόων Συρίας,
• Την 06-01-2013, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν, με πλωτό σκάφος, (13) αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, από τις ακτές της Τουρκίας αρχικά σε νησί του Αιγαίου και στη συνέχεια στην Αθήνα
• Αρχές Δεκεμβρίου 2012 αποπειράθηκαν να μεταφέρουν 60-80 αλλοδαπούς από την Τουρκία στην Ρόδο. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ολοκληρώθηκε καθώς μέρος της ομάδας των λαθρομεταναστών συνελήφθη στο Milas από τις Τουρκικές Αρχές.
• Περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2012 αποπειράθηκαν να μεταφέρουν είκοσι δύο (22) αλλοδαπούς από την Κωνσταντινούπολη στη χώρα μας.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης, να διακριβωθεί η τυχόν σύνδεση με άλλες εγκληματικές ενέργειες και να εξακριβωθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία της δράσης της (ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Σε βάρος των συλληφθέντων καθώς και των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με την εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στα αδίστακτα κυκλώματα των σύγχρονων «δουλεμπόρων», που αποκομίζουν παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους. 
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου