Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικά έργα από την αρχαιότητα στολίζουν έκθεση της Μασσαλίας

Όστρακο Οστρακισμού του 5ου αι. π.Χ.   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Με έξι αρχαία έργα και ένα εκμαγείο θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην έκθεση Μεσόγειος: Από τις μεγάλες πόλεις του χθες στους ανθρώπους του σήμερα, που θα πραγματοποιηθεί από 12 έως 18 Ιανουαρίου στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2013.
Πρόκειται για τέσσερα όστρακα οστρακισμού του 5ου αι. π.Χ., δύο χάλκινες δικαστικές ψήφους του 4ου αι. π.Χ. και ένα εκμαγείο τμήματος κληρωτηρίου, όλα από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, που θα «ταξιδέψουν» στη γαλλική πόλη.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τις ναυτικές σχέσεις μεταξύ των μεσογειακών πολιτισμών, ενώ πυλώνας της καθίσταται ένας επινοημένος σύγχρονος Οδυσσέας, που ταξιδεύει σε διάφορα λιμάνια.

Με αφετηρία την Τροία, ο σύγχρονος ήρωας ταξιδεύει με ένα παραδοσιακό μασσαλιώτικο καραβάκι έχοντας ως προορισμό την Τυρό και έπειτα την Καρχηδόνα.

Στην επόμενη ενότητα Η Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων: Η ουτοπία της παγκόσμιας γνώσης (4ος - 3ος αι. π.Χ.), ο ήρωας περνά από την κοσμοπολίτικη αιγυπτιακή πόλη, ενώ το βίντεο «διηγείται» τη ζωή μιας γυναίκας σε ισλαμική χώρα.

Ακολουθούν η Ρώμη (1ος - 3ος αι. μ.Χ.) και η προβολή του βίντεο για τη ζωή μιας γυναίκας στην «μπερλουσκονική» Ιταλία, καθώς και η Κόρδοβα και τα λιμάνια της (9ος - 11ος αι. μ.Χ.), με τις πινελιές στροφής από την Ανατολή στη Δύση.

Η Βενετία της περιόδου από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα, η Γένοβα του 16ου αιώνα, η Κωνσταντινούπολη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, το Αλγέρι, η Τύνιδα και η Τρίπολη του 16ου και 17ου αιώνα και η Μασσαλία του 19ου αιώνα, αποτελούν τον τελευταίο σταθμό της έκθεσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου