Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ αδειάζουν τους Αλβανούς εθνικιστές!


Το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την περιοχή και την ανάγκη απομόνωσης των κρουσμάτων του εθνικισμού εξέφρασε, στα Τίρανα, ο Τζόναθαν Μουρ, διευθυντής του Γραφείου για θέματα της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης στο υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Top Channel», ο κ. Μουρ επέκρινε τις πρόσφατα αναδυόμενες μορφές εθνικισμού στην αλβανική πολιτική.
«Νομίζω ότι έχουμε δει τρομερές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, λόγω του υπερβολικού εθνικισμού...τον Μιλόσεβιτς στη Σερβία και τον Τούτζμαν στην Κροατία»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.
«Ο εθνικισμός είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να πολεμήσουμε. Άκουσα επίσης ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ, στην Αλβανία, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από το Δημοκρατικό, το Σοσιαλιστικό ή άλλα κόμματα, και παρασύρονται από τις εθνικιστικές κινήσεις και ιδέες. Όμως, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από όλους εκείνους με τους οποίους μίλησα, άκουσα να λένε ότι η Αλβανία δεν έχει ούτε σκοπό ούτε επιθυμία να αλλάξει τα σύνορά της, και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα τόσο για τους ίδιους τους Αλβανούς όσο και για τους γείτονές τους» δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Αναφερόμενος στη διόγκωση του εθνικισμού σε άλλες χώρες της περιοχής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κροατία, ο κ. Μουρ είπε ότι «όντως είναι αλήθεια ότι, υπάρχουν ακραίες πολιτικές απόψεις, και σε άλλες χώρες αλλά το βασικό ζήτημα είναι η στάση αυτών των χωρών και όχι η ρητορική κάποιων ατόμων ή οργανισμών, και από αυτή την άποψη, πιστεύουμε ότι η περιοχή θα συνεχίσει να παραμένει σταθερή».
Ερωτηθείς για το σκοπό της επίσκεψής του στα Τίρανα, ο κ. Μουρ είπε ότι «ακριβώς αυτός είναι ένας από τους λόγους, για να τονίσω τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στη σταθερότητα της περιοχής και το ενδιαφέρον που έχουμε για την κατάσταση εδώ».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας εκφράζοντας, επίσης, τη σημασία που έχει ο αγώνας κατά της διαφθοράς, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών τον προσεχή Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου