Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία για τα κοιτάσματα: "Βρείτε τα"!

Έρχεται ο Φ.Γκόρντον για την μοιρασιά - Χωροφύλακα των ενεργειακών ορίζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ!


Σε "ειδική αποστολή" έρχεται στην Ελλάδα και αμέσως μετά ταξιδεύει και στην Τουρκία ο γνωστός για την ανάληψη τέτοιου είδους αποστολών, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.
Η ξαφνική επίσκεψη του Φ.Γκόρντον, όπωε αναφέρον απόλυτα αξιόπιστες πηγές από την Ουάσιγκτον έχει να κάνει περισσότερο με την προώθηση της αμερικανικής πρότασης για από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στις περιοχές ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στην Αν. Μεσόγειο. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου.   

Στην Αθήνα, θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης και πιθανόν να συναντηθεί ανεπίσημα και με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά. Το μήνυμα που κομίζει είναι σαφές: "Βρείτε τα με την Τοτρκία στο θέμα των κοιτασμάτων για να κερδίσετε και οι δύο".
Στις 28/03/2012 ο υφιστάμενος του Φ.Γκόρντον, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ σε ομιλία του στην Αθήνα δήλωσε ευθέως ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι (σ.σ. και η Τουρκία, δηλαδή). Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Σημείωσε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!
Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή.
Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.
Σε αυτή την φράση κρύβεται και η ουσία της επίσκεψης του προϊσταμένου του Φ.Γκόρντον
Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή οι ΗΠΑ αποστερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.


Με τις δηλώσεις του αυτές επί ελληνικού εδάφους ο Μορνινγκστάρ επιβεβαιώνει όσα το defencenet είχε γράψει στις 26 Μαρτίου 2012 για τον εν λόγο αξιωματούχο και τις θέσεις τους όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.
Όπως σημείωνε το άρθρο του defencenet, "ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία  ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου".

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Φ.Γκόρντον αναφέρουν οι πληροφορίες "θα συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου και δεξαμενών σκέψης".
Την Κυριακή θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ομολόγους των Ελλήνων υπουργών (ίσως δει τον Νταβούτογλου ανεπίσημα γιατί στην Τουρκία οι "αυτοκρατορικές" αντιλήψεις τους δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους παραβιάσεις του Πρωτοκόλλου, αφού δεν υπάρχει αντιστοιχία αξιωμάτων) για να μεταφέρει το κλίμα της Αθήνας στο θέμα της συνεκμετάλλευσης.  Επίσης, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και θα παραστεί σε δείπνο του δήμου στην περιοχή Uskudar. Οι Αμερικανοί "παίζουν" πολύ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς το θεωρούν ως "ανάχωμα" στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Η ουσία είναι ότι όσο περνά ο καιρός και πλησιάζειη ώρα έναρξης των εξορύξεων στην Αν. Μεσόγειο και όσο η Ρωσία "δένει" την Ευρώπη με ενεργειακές συμφωνίες, τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς Ελλάδας να εγκαταλείψει τις "χίμαιρες" για ΑΟΖ και να προχωρήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Και όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, τόσο θα βρίσκει πρόσφορα ώτα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου