Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ο κόσμος αδυνατεί και αυτοί καταρτίζουν σχέδιο εξόφλησης των φόρων με δόσεις!

"Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" αλλά το φοροεπιδρομικό κράτος του μνημονίου θέλει να πάρει χρήματα σταγόνα - σταγόνα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλάβει ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι πολίτες να μην υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και να αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά, γιατί δεν έχουν τα χρήματα! 


Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν, σχεδόν στο σύνολό τους, υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην εκπλήρωση των αυξημένων σε υπέρτατο βαθμό οικονομικών υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος.
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ενημερώνεται καθημερινά από τους συνεργάτες του για την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και για τα μηνύματα των πολιτών που προσέρχονται στις Εφορίες και ζητούν διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι δόσεις για την εξόφληση των φόρων από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα κατ' ανώτατο όριο να επεκταθούν και να μπορεί κανείς να πληρώσει πέραν αυτών που ισχύουν σε 6 ή ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις ώστε να μη βρεθούν οι πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη. Πάντως τώρα για εφάπαξ καταβολή του φόρου ύψους 450 ευρώ ο πολίτης γλυτώνει μόλις 22 ευρώ (!), ενώ του δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε τρεις δόσεις με την ανάλογη επιβάρυνση. 
Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών: το πρώτο να πληρώνεται ο φόρος σε 6 διμηνιαίες δόσεις αντί για 3 σήμερα και το δεύτερο (και πιο επικρατέστερο) να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ο φόρος σε 3 διμηνιαίες δόσεις αν γίνει η εκκαθάριση έως τα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξοφλήσει το υπόλοιπο σε 6 μηνιαίες δόσεις.
Αν το μέτρο αυτό κριθεί αποτελεσματικό μπορεί να εφαρμοστεί και τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει να τονιστεί ότι όποιο σχέδιο αποφασιστεί θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της τρόικας ώστε να διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις (τρεις εάν ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, δυο αν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μια δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά) και μετά να υπάρχει η δυνατότητα για 6 μηνιαίες δόσεις.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Ιουλίου αντί για 16 Ιουλίου που ισχύει.
Μέχρι σήμερα σε σύνολο 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 2,2 εκατομμύρια. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί 1.750.000 είναι ηλεκτρονικές, 450.000 χειρόγραφες, ενώ 300.000 είναι αποθηκευμένες και περιμένουν το πάτημα του κουμπιού για να γίνει οριστική υποβολή και να εκδοθεί το εκκαθαριστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου