Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

«Κλειδί» για τη ρευστότητα η πληρωμή χρεών του Δημοσίου, λέει ο Ράιχενμπαχ

«Η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ.Ράιχενμπαχ, μετά την «εποικοδομητική συνάντησή» του με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, κατά την οποία συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους σε κρίσιμους τομείς όπως η δημοσιονομική προσαρμογή, η ανάπτυξη, η βελτίωση στη συλλογή εσόδων, 

η φορολογική μεταρρύθμιση. 

«Υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο» απάντησε ο κ. Ράιχεναμπαχ ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες. 
Ξεκαθάρισε δε αφ' ενός ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας», αλλά και ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Δράσης η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ειδικότερα για το θέμα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ο Χ.Ράιχενμπαχ είπε ότι «προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας». 

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ράιχενμπαχ, δεν είναι αρμοδιότητα της «Ομάδας Δράσης» η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα «εποικοδομητική», καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν, επίσης, λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. 
Σε αυτήν, ανέφεραν, τέθηκαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, κυρίως στο θέμα του μηχανισμού συλλογής εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. 

Μάλιστα για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας, σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την Ομάδα Δράσης, αλλά δεν έχει προχωρήσει, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση. 
Παραλλήλως τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της Task Force για τον έλεγχο των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων που στέλνουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης. 

Στη συνάντηση που άρχισε στις 16.30 και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα συμμετείχε ομάδα συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κυρία Ζωρζέττα Λάλη.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για ζητήματα φορολογίας, Γιώργος Μαυραγάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου