Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«O εντιμότατος εξάδελφός μου»



Όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το απίστευτο πάρτι μίζας από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον ανακριτή ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας. Στην επτασέλιδη απολογία του ο «μπροστινός» του πρώην υπουργού και ο άνθρωπος που ανέλαβε να ιδρύσει τις εξωχώριες εταιρείες ανέφερε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση του ωραίου Μπρούμελ, τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, ενώ ενέπλεξε στο κάδρο των υπευθύνων και πρώην στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι «θα γίνει τεράστια προσπάθεια σπίλωσης της απολογίας του, προκειμένου να με παρουσιάσουν ως τρελό και άρρωστο» ή ως «άνθρωπο που πλέκει σενάρια επιστημονικής φαντασίας», ο κ. Ζήγρας «έκαψε» τον Άκη και το περιβάλλον του.
Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του ο κατηγορούμενος- ο οποίος αρχικά είχε τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής- ανέφερε λεπτομερώς όλα τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο «Akis Gate».
Ανέφερε ότι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί που οργάνωσαν προγραμμάτισαν και είχαν ρόλο πρωταγωνιστή στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, Καμπούρογλου (TOR m1), Al Sayad Fοuad και Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε ότι οι τελικοί αποδέκτες του συνόλου των χρημάτων ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο περιβόητος «βοσκός».
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης
Ο Ντίνος Μιχαηλίδης
Σε ό, τι αφορά τον Ντίνο Μιχαηλίδη, επεσήμανε ότι ήταν «το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση… Ήταν το πρόσωπο που μεθόδευσε όλες τις συζητήσεις, επαφές, αποφάσεις, μεταξύ των Αl Sayad, Καμπούρογλου και Τσοχατζόπουλο. Ήταν αυτός που μετέφερε προσωπικά μεγάλα ποσά σε βαλίτσες στην Ελλάδα και αυτός που μετέφερε όλες τις επιταγές από τους Al Sayad και Καμπούρογλου στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς και ποσά μαζί με το γιο του Μιχάλη Μιχαηλίδη».
Ο Νίκος Ζήγρας είπε ότι τα μυστικά ραντεβού μεταξύ των Τσοχατζόπουλου και Μιχαηλίδη πραγματοποιούνταν στα γραφεία της Κόμνα Τράκα και της Ομήρου όπου και προγραμματίζονταν οι ενέργειες που επρόκειτο να γίνουν, προσέθεσε ότι μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών έκανε σε τσάντες ο Ιωάννης Σμπώκος αλλά και ο Ιωάννης Μπέλτσιος για τον οποίο ανέφερε ότι «εμπλέκεται σε άλλη υπόθεση».
Το διαμέρισμα της Αρετής και το διαζύγιο
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Απολογούμενος ο κ. Ζήγρας έβαλε στο κάδρο των υπόπτων και μια γυναίκα η οποία ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέσω αυτής, όπως είπε, αγοράστηκε το υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ο πρώην υπουργός έγραψε στην κόρη του, Αρετή. «Εδώ θα πρέπει να ελέγξετε πως πληρώθηκε το τίμημα του διαμερίσματος, ποια ήταν η σχέση της Τερζή με τον Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, καθώς και το πώς η Τ. βρέθηκε να κατέχει θέση συμβούλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον ρόλο της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενχάουερ, επισημαίνοντας ότι πήρε εφάπαξ 500.000 δολάρια για το διαζύγιο, ενώ στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός συμφώνησε να της δίνει 3.000 ευρώ μηνιαίως, τα οποία, φυσικά, δεν δηλώνονταν πουθενά.
«Η Γκούντρουν από τότε που παντρεύτηκε τον Τσοχατζόπουλο δεν είχε ποτέ δουλέψει από όσο γνωρίζω και ούτε είχε περιουσία στην Ελλάδα», είπε.
Ο κατηγορούμενος κάλεσε τις ανακριτικές Αρχές να ψάξουν και το ακριβές ποσό το οποίο έδωσε ο πρώην υπουργός προκειμένου η κόρη του Αρετή να ανοίξει εταιρεία κατασκευών-μελετών μαζί με μια υπάλληλο του υπουργείου Δημοσίων Έργων.
Ο ρόλος του Σμπώκου
Ο κ. Ζήγρας ήταν όμως και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το ρόλο του Γιάννη Σμπώκου, κατηγορούμενου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Τον χαρακτήρισε ως τον άνθρωπο που δέχθηκε τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία «επένδυσε ο πεθερός του ο οποίος έχει σχέση με χρηματιστηριακή εταιρεία».
Ο Γιάννης Σμπώκος
Ο Γιάννης Σμπώκος
Φρόντισε μάλιστα να αποκρυπτογραφήσει και το ψευδώνυμο «βοσκός» που καταγραφόταν συχνά στις ιδιόχειρες σημειώσεις του πρώην υπουργού, λέγοντας ότι ήταν ο Σμπώκος από τον οποίο μέχρι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζητάει απεγνωσμένα τα μερίδιά του.
Τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών κατονόμασε ως τον άνθρωπο ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Νobilis επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια έδωσε τις μετοχές στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ανέφερε, δε, ότι η αγοραπωλησία έγινε μέσω της δικηγόρου Μ.Τ., ενώ μεσολάβησε και η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου, ενώ είπε ότι σκοπός του Τσοχατζόπουλου ήταν να αγοράσει το ακίνητο της Αεροπαγίτου.
«Θεωρώ ότι θα έχει ενδιαφέρον να ελεγχθούν οι λογαριασμοί της NOBILIS και της δικηγόρου για το χρονικό διάστημα μετά την αγορά του ακινήτου κατά το 2001 από την εταιρεία Torcaso, συμφερόντων Τσοχατζόπουλου. Η αγορά του εν λόγω ακινήτου από τη NOBILIS ήταν εικονική και έγινε χωρίς να καταβληθεί οποιοδήποτε τίμημα παρά μόνο οι φόροι και τα έξοδα».
Η Bluebell και η Torcaso
Ο Νικόλαος Ζήγρας
Ο Νικόλαος Ζήγρας
Σε ό, τι αφορά τις εταιρείες Bluebell και Τοrcaso, ο Νίκος Ζήγρας επεσήμανε ότι τις ίδρυσε, προκειμένου η Αρετή Τσοχατζοπούλου να αγοράσει το ακίνητο στο Κολωνάκι (Bluebell) και ο Άκης Τσοχατζόπουλος να επενδύει σε ακίνητα τα χρήματα που του έβαζαν φίλοι του (Torcaso). «Τα ακίνητα αυτά ήταν στην Αεροπαγίτου, στην Κηφισίας και στην Κεφαλληνίας. Το Δ.Σ. της εταιρείας με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σ. Χατζηνικολάου, άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο και στην Τράπεζα Κύρπου στην Ελλάδα… Κατά την περίοδο 1998-99 ο Τσοχατζόπουλος μου γνώρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη που θα του έδινε, μαζί με άλλους, μεγάλα χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προς τούτο δε έδωσα σε αυτόν τα στοιχεία της εταιρείας BLUEBELL για να εκδώσει τραπεζικές επιταγές στο όνομά της και να ανοιχθεί σχετικός λογαριασμός στην Ελβετία προκειμένου να κατατεθούν σε αυτόν οι επιταγές προς είσπραξη και στη συνέχεια τα χρηματικά ποσά να έρθουν στην Ελλάδα στα χέρια του και στο λογαριασμό της Torcaso για τις αγορές των ακινήτων. Για τις παραπάνω ενέργειες επιστρατεύθηκε το γραφείο Μελά… Έτσι η Bluebell, εγώ δηλαδή ως εκπρόσωπός της, άνοιξε λογαριασμό στην Ελβετία καθ’ υπόδειξη του Μελά και κατέθεσε εκεί τις επιταγές που δίνονταν από το Ντίνο Μιχαηλίδη. Ταυτόχρονα εστάλησαν χρηματικά ποσά στο λογαριασμό της ΤORCASO για την αγορά των ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν ποσά στην MORELIA TRADINGS τα οποία μετά την αφαίρεση του ποσοστού κέρδους του Μελά, τα εισέπραττα από αυτόν μετρητοίς και τα παρέδιδα στον Τσοχατζόπουλο…».
Η εξαγορά ψήφων και ο Μιχαηλίδης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημείο της απολογίας του Νίκου Ζήγρα που αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός ήθελε να εκλέγεται συνέχεια βουλευτής προκειμένου να έχει ασυλία. Όπως μάλιστα επεσήμανε σε κάθε εκλογική μάχη ο κ. Τσοχατζόπουλος δαπανούσε πάνω από 2.5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ψήφων από Ρωσοπόντιους της Κύπρου (!), τσιγγάνους και για αγορά εισιτηρίων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Ερωτηθείς για τα εμβάσματα ύψους 4.5 εκ. δολαρίων, 1.2 εκ. και 1 εκ. δολαρίων που πιστώθηκαν στην Torcaso ο κατηγορούμενος απάντησε ότι αποτελούν προϊόν είσπραξης επιταγών που του είχε δώσει ο Μιχαϊλίδης. «Αργότερα κατάλαβα ότι είναι χρήματα από παράνομες προμήθειες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Μιχαηλίδης ήταν μεταφορέας των επιταγών αφού μου τις παρέδιδε. Ο Μιχαηλίδης ήταν συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου στη διακίνηση παράνομων προμηθειών».
Από την κατάθεση του κατηγορούμενου προέκυψε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ιδιοκτήτης και της εταιρείας P&A Investment στην οποία κατέληξαν τα 16.2 εκ ελβετικά φράγκα με εντολή του Fοuad Al Sayad, ενώ απαντάται και το ερώτημα ποιος έλαβε τα χρήματα που κατατέθηκαν μέσω της ΜΙΕ σε λογαριασμούς της Μοrelia και από εκεί σε λογαριασμούς του Νίκου Ζήγρα.
«Όλο το ποσό των 2.960.000 φράγκων το παρέδωσα στον κύριο Τσοχατζόπουλο», κατέληξε.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου