Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

«Ξινισμένη» η Τρόικα, θυμωμένο το Eurogroup, αγχωμένος ο Στουρνάρας...

Με την Τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας θα «τα πει» πάλι σε δυο εβδομάδες, σήμερα όμως ο υπουργός Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει μια άλλη... ιεροεξεταστική διαδικασία: Το Eurogroup, στη συνεδρίαση του οποίου κατά τα φαινόμενα το κλίμα θα είναι πολύ πιεστικό για την ελληνική πλευρά...
Άμεσο διακύβευμα στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να αποδειχθεί η τιτάνια δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Αθήνα τον Αύγουστο.

Εν ολίγοις, δεν αποκλείεται στις τάξεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να επικρατήσει η άποψη ότι η καταβολή της δόσης θα πρέπει να κρατηθεί σε «εκκρεμότητα», ώστε να πιεσθεί η ελληνική κυβέρνηση «να επαναφέρει σε τροχιά προσαρμογής» τα δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη.

Η Τρόικα εμφανίστηκε – ως ... συνήθως- «ξινισμένη» και απογοητευμένη από τα αποτελέσματα του ελέγχου, τον οποίο διενήργησε κατά τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα πρέπει οι δανειστές «να δουν άμεσα, απτά δείγματα υλοποίησης των δεσμεύσεων» της ελληνικής πλευράς.

Έτσι, η Τρόικα επί της ουσίας «προανήγγειλε» βαρύ – για την ελληνική πλευρά- κλίμα στο Εurogroup, καθώς είναι αδύνατον η διάθεση των εταίρων, τουλάχιστον των.. Βόρειων, να μείνει ανεπηρέαστη από τις δικές της, τελευταίες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προτάσσει δυο «ασπίδες»...
Ποιες είναι οι «ασπίδες» που μπορεί να αντιτάξει ο κ. Στουρνάρας;

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η εξαγγελία των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων θα εκληφθεί από τους εταίρους ως μήνυμα προσήλωσης στις δεσμεύσεις, ως «καλό σινιάλο» προς τους δανειστές.

Επίσης, η Αθήνα ελπίζει πως οι εταίροι θα εκτιμήσουν δεόντως μια παράμετρο: Η νέα κυβέρνηση έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται- μέχρι νεωτέρας- να θέσει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης και τροποποίησης του Μνημονίου.

Η αποσαφήνιση αυτή είχε αρκετούς αποδέκτες. Η ελληνική κοινωνία άκουσε τον πρωθυπουργό να διακηρύττει από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τους στόχους της δανειακής σύμβασης, αλλά όσα εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων.

Νωρίτερα, εξ ίσου σαφής ήταν ο κ. Στουρνάρας, όταν δήλωνε στους Financial Times πως η ελληνική πλευρά ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να... εγείρει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης.

Η Αθήνα λοιπόν ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός των ιδιωτικοποιήσεων με την επίδειξη «εποικοδομητικού», πολιτικού πνεύματος εντός και εκτός Ελλάδας θα εξευμενίσει τους δανειστές και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο.
Σε μία- δυο ημέρες θα διαφανεί εάν και κατά πόσο είναι βάσιμες αυτές οι προσδοκίες.
πηγή: iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου