Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το "Τάμα του Έθνους"



Του Πάρη Πέτρα
Έχουμε τρελαθεί εντελώς σ' αυτή τη χώρα; 
Ενώ το καράβι βουλιάζει κάποιοι διακατέχονται από μεγαλοϊδεατισμούς και κουραφέξαλα. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση, σε ορισμένα σημεία, μοιάζει με τα τελευταία χρόνια της Κωνσταντινούπολης. Ενώ ο οθωμανικός κίνδυνος ήταν ορατός χιλιάδες κλείνονταν στα μοναστήρια για ασφάλεια. Βλέπετε, η βαριά φορολογία είχε αφήσει εκτός την τεράστια εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία... Την ώρα που ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προχωρούσε στην προμήθεια των πιο σύγχρονων όπλων για να κατακτήσει την Πόλη, το
ταμείο του αυτοκράτορα ήταν άδειο και ο Γεννάδιος προχωρούσε στη σύναψη μυστικών συμφωνιών με τους πολιορκητές για να μην θιχτούν τα συμφέροντα της Ορθοδοξίας... Όπερ και εγένετο!
Στην σημερινή Ελλάδα που τα ταμεία είναι άδεια, τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες και φάρμακα, μεγάλο ποσοστό του λαού πεινά, και τα συσσίτια γίνονται ολοένα και πιο αναγκαία για την επιβίωση των ανθρώπων (είναι έπαινος και για την Εκκλησία η όποια βοήθειά της), κάποιοι έχουν ξεκινήσει να υλοποιήσουν το "Τάμα του Έθνους". 
Ο ανεπανάληπτος Μποστ δεν άφησε ασχολίαστο "το Τάμα".


Οχυρώνονται πίσω  το άρθρο Α΄της Δ΄  Εθνικής Συνέλευσης του Άργους του 1829 που αναφέρει πως "Ὅταν ἡ τοπική περιφέρεια τῆς Ἑλλάδος καί ἡ καθέδρα τῆς Κυβερνήσεώς της κατασταθῶσι ὁριστικῶς καί οἱ οἰκονομικοί πόροι τοῦ κράτους ἐπιτρέψωσι, θέλει ἀνεγερθῆ κατά διαταγήν τῆς Κυβερνήσεως εἰς τήν καθέδραν αὐτῆς Ναός ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Σωτῆρος τιμώμενος...". Και θέλουν τώρα, μέσα σε αυτήν την τραγική κατάσταση του ελληνικού λαού να χτίσουν έναν τεράστιο ναό, χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τους πως από το 1829 μέχρι σήμερα έχουν χτιστεί στην πρωτεύουσα της Ελλάδος εκατοντάδες ναοί κι έτσι δοξάστηκε δεόντως ο Σωτήρας. Ούτε βεβαίως λαμβάνουν υπ' όψιν του ότι την εποχή εκείνη οι Έλληνες (που η Εκκλησία απέφευγε να ονομάσει έτσι προτιμώντας το Ρωμιοί) είχαν εξέλθει από έναν μεσαίωνα και η θρησκοληψία ήταν κυρίαρχη ενώ σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για να μην αναφερθούμε στην αισθητική του οικοδομήματος σε σχέση με τον γιγαντισμό του και την νέα οπτική που θα προσδώσει στο ήδη κακοποιημένο πολλαπλώς αττικό πεδίο.  

Το θυμήθηκε ο Παπαδόπουλος


Η ιστορία του τάματος ήταν εντελώς ξεχασμένη στο πέρασμα των δεκαετιών από την συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Ακόμη και ο Όθων που επικαιροποίησε το άρθρο της Συνέλευσης του Άργους με διάταγμα, το έκανε για να δείξει στον λαό ότι δέχεται τις επιθυμίες του. Πέραν αυτού ουδέν.  Ουσιαστικά, "το τάμα", όπως έμεινε στη μνήμη αυτών που έζησαν τη δικτατορία ήταν ένα φαραωνικού τύπου σχέδιο που εξήγγειλε με τυμπανοκρουσίες ο Γεώργιος Παπαδόπουλος στις 14 Δεκεμβρίου 1968. 


Η Δέσποινα Παπαδοπούλου είχε πάρει επάνω της "το Τάμα". 
Και δεν ήταν καθόλου τυχαία εξαγγελία.  Οι συνταγματάρχες στην προπαγάνδα τους εμφάνιζαν τους εαυτούς τους ως απευθείας συνεχιστές του πνεύματος του '21 και των αγωνιστών του. Ποιος δεν θυμάται και τις αμίμητες γιορτές στο Σύνταγμα "δια την Πολεμικήν Αρετήν των Ελλήνων";  Πήρε λοιπόν τα σχέδια ο Παπαδόπουλος και στις 5 Μαΐου 1969, σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσία και του τότε αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εγκρίθηκαν τα σχέδια για έναν μεγάλο ναό του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια. Μάλιστα, συγκροτήθηκαν και οι σχετικές επιτροπές. Στην Ανωτάτη Επιτροπή πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο Παπαδόπουλος και μέλη ο Ιερώνυμος, ο Παττακός, ο Μακαρέζος και άλλα επιφανή μέλη της δικτατορικής κυβέρνησης. 
Μια άλλη "Γνωμοδοτική Επιτροπή" αποτελούνταν από ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις ΑΕΙ, τον δήμαρχο Αθηναίων και άλλους. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «ο ναός του Σωτήρος, αφ' ενός μεν υλοποιεί την υπόσχεσιν που έδωσεν το Έθνος προς τον Θεό, και αφ' ετέρου θ' αποτελέση, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό»! 
Έτσι θα δεσπόζει "το Τάμα" από το Αττικό Άλσος στην Αθήνα. 
Προκηρύχθηκαν και τρεις διαγωνισμοί με μεγάλα χρηματικά βραβεία αλλά η ανταπόκριση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων ήταν μικρή και η υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο. Ήρθε η μεταπολίτευση, ασχολήθηκε ο Τύπος για λίγο με τα χρήματα που σπαταλήθηκαν και η υπόθεση ξεχάστηκε. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια που εμφανίστηκε ο Διορθόδοξος Σύνδεσμος «Ο Απόστολος Παύλος» με ιδρυτή τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο που το έβαλε πείσμα να υλοποιήσει επιτέλους το "Τάμα του Έθνους". Δημιουργήθηκε λοιπόν το Σωματείο "Οι Φίλοι του Τάματος του Έθνους" και άρχισε η εκστρατεία και οι τις πιέσεις ξεκινώντας από την Εκκλησία κατακλύζοντας με επιστολές την Ιερά Σύνοδο και τους μητροπολίτες. Φαίνεται πως η πίεση απέδωσε διότι άρχισαν να σπεύδουν υποστηρικτές της ιδέας, όπως ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, που ήταν και ο κυριότερος αντίπαλος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη θέση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2008, κ.ά. 
Ο Ευστάθιος έστειλε και επιστολή στην Ιερά Σύνοδο τασσόμενος θερμώς υπέρ του "Τάματος" και ζητώντας να δεχθεί ο αρχιεπίσκοπος τον Ιωάννη Αναγνωστόπουλο. Βλέποντας ότι "αρχίζουν να πηγαίνουν πολλοί" ακολούθησαν και άλλοι μητροπολίτες όπως οι Μεσογαίας, Λαρίσης, Γλυφάδας και Καρπενησίου. 
Κάπως έτσι μας προέκυψε εν μέσω κρίσης και την ώρα που Έλληνες αυτοκτονούν λόγω ανέχειας, και θέμα "Τάματος του Έθνους". Θέμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις ορισμένων μητροπολιτών ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν "ακόμη και εκκλησίες" για να βγει η χώρα από τη δίνη του ΔΝΤ και της τρόικας (π.χ. ο  Αλεξανδρουπόλεως) και άλλοι θέλουν φαραωνικού τύπου οικοδομήματα. 

Πήγαν υπέρ… πίστεως και πατρίδος

Δύσκολα στην Ελλάδα γίνεται δημόσιο ή εκκλησιαστικό έργο με την... τήρηση του αρχικού προϋπολογισμού και με τις εργασίες να ανταποκρίνονται πλήρως στα χρήματα που καταβλήθηκαν. Για τον χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν αρκετοί που συνηθίζουν να λένε "παπάς που δεν έφτιαξε εκκλησία είναι φτωχός".  Για την εποχή της πρώτης εξαγγελίας του "Τάματος", στη δικτατορία, πολλά έχουν ειπωθεί. Και περισσότερα για μεγάλο φαγοπότι. Μέχρι και «ειδικό ταμείο» φτιάχτηκε για να μαζεύει τις εισφορές και δωρεές (μήπως θυμίζει κάτι από το σήμερα;). Χρησιμοποιήθηκε τότε ακόμη και προβολή των παραδειγμάτων απλών πολιτών που «έδιναν από το υστέρημά τους» για το "Τάμα", όπως κάποιος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που έδωσε 109.445 δραχμές, ολόκληρο το εφάπαξ του. 
Ο, γιγαντιαίων διαστάσεων, ναός του Σωτήρος όπως προβλέπεται να ανεγερθεί. 

Όπως έπραξε και ο ΓΑΠ με αυτόν που έδωσε χρήματα στο "Ειδικό Ταμείο" για να βγούμε από την κρίση, έτσι και τότε τον επαίνεσε ο Παπαδόπουλος και σύμπασα η τότε κυβέρνηση... Μετά την πτώση της χούντας, στις αρχές του 1974, οι ιωαννιδικοί αξιωματικοί, θέλοντας να δείξουν πόσο κακοί ήταν οι προκάτοχοί τους και πόσο τίμιοι οι ίδιοι που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους, δημοσίευσαν ένα απολογισμό. Σύμφωνα με αυτόν, το Ταμείο είχε εισπράξει συνολικά 453.300.000 δραχμές. Από αυτά τα 45,5 εκ. προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 180 εκ. από προσφορές και δωρεές των ταλαίπωρων Ελλήνων ή κρατικών οργανισμών και τραπεζών. Από αυτά τα λεφτά, μέσα στα Ταμεία βρέθηκε μόνο το 10%. Τα άλλα είχαν πάει υπέρ πίστεως και πατρίδος, δηλαδή για απαλλοτριώσεις, διάφορες μελέτες και «δαπάνες διοικήσεως». Κι όλα αυτά χωρίς να έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι. Και όπως σημείωνε η εφημερίδα "τα Νέα" τον Ιανουάριο του 1974, «αφού λεφτά δεν υπάρχουν πια, ούτε καν τα σχέδια του ναού δεν έχουν γίνει ακόμη, η υπόθεση θα πρέπει να λήξη εδώ και όλοι θα φροντίσουμε ίνα ξεχασθή». 

Αλλά δεν ξεχάσθηκε!

Η ιστορία όμως δεν ξεχάσθηκε αφού κάποιοι την θυμήθηκαν τώρα. Όπως μαθαίνουμε από το Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών & Πνευματικών Αξιών που εδρεύει στο Ψυχικό, "Παρ᾿ ὅλον ὅτι ἡ ἀδελφὴ Ὀργάνωσις, τὸ Σωματεῖον «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους», δὲν ἐπραγματοποίησε τὴν Γενικὴ Συνέλευσι κάποιο Σαββατοκύριακο ἢ Τετάρτη, ποὺ ἐξυπηρετοῦσε ὅλα τὰ μέλη καὶ ὅλους τοὺς φίλους, ἀλλὰ τὴν ἐπραγματοποιήσαμε Πέμπτη 5.7.2012, ὅπως ἐταίριαζε στοὺς Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς, ἐν τούτοις, δόξα τῷ Θεῷ, εἴχαμε μεγάλη ἐπιτυχία. Προσῆλθαν ὄχι μόνο τὰ μέλη τοῦ Σωματείου μας, ἀλλὰ καὶ πολλὲς δεκάδες ἐκπροσώπων διαφόρων φορέων καὶ προσωπικότητες.Χάριν περιορισμοῦ τοῦ χρόνου ἀναφέρομε ἐπιλεκτικῶς μόνο μερικούς, οἱ ὁποῖοι μετὰ τοὺς Συνοδικοὺς Σεβασμιωτάτους Θήρας, Ἀμοργοῦ καὶ Νήσων κ. Ἐπιφάνιον καὶ Κυθήρων καὶ Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ἔλαβαν τὸν λόγο: ὁ Σεβασμιώτατος Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως κ. Ἱερεμίας, ὁ ὁποῖος ἐδόξασε τὸν Θεὸ γιὰ τὴν ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου νὰ πραγματοποιηθῇ ἐπὶ τέλους τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους καὶ ἐτόνισε ὅτι τὸ ἐν λόγῳ μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας ἐπ᾿ ὀνόματι τοῦ Ἐλευθερωτοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι λίαν περίοπτο καὶ νὰ δεσπόζῃ τοῦ λεκανοπεδίου Ἀθηνῶν καὶ ὅτι ἡ πλέον ἐνδεδειγμένη θέσι εἶναι τὸ Ἀττικὸ Ἄλσος".
Το αποφάσισαν λοιπόν ότι η θέση είναι το Αττικό Άλσος πάνω από το Γαλάτσι αλλά υπάρχει θέμα. Το οικόπεδο είναι του Δημοσίου αλλά μη φοβάστε. Εγγυάται γι' αυτό ένας ιερωμένος: Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Ιδρύματος "Τὸ ἐπίτιμο μέλος τοῦ Σωματείου «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους», ὁ εὐλαβὴς καὶ ταπεινὸς ἐργάτης τοῦ Εὐαγγελίου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ἐδόξασε τὸν Θεὸ γιὰ τὴν ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καὶ ἐτόνισε ὅτι τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους πρέπει νὰ εἶναι μοναδικὸ καὶ σὲ λίαν περίοπτο θέσι καὶ ὅτι ἐκτὸς ἀπὸ τὴν δεσπόζουσα θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους εἶναι καὶ τὸ γυμνὸ κομμάτι τῶν Τουρκοβουνίων ἐπάνω ἀπὸ τὸ Γαλάτσι καὶ ὅτι ἐγγυᾶται γιὰ τὴν παραχώρησι τῆς ἐν λόγῳ ἐκτάσεως".
Προφανώς θα έχει λάβει τις πολιτικές διαβεβαιώσεις για να το λέει δημοσίως. Πάντως οι πολιτικοί σπεύδουν σε τέτοιου είδος εκδηλώσεις και στην εν λόγω συνέλευση διαβάζουμε ότι παραβρέθηκαν, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρυσούλα - Μαρία Γιαταγάνα, η οποία "ἐξέφρασε τὴν μεγίστη ἠθικὴ ἱκανοποίησι, ποὺ ἐπὶ τέλους πραγματοποιεῖται ἡ Ἱερὰ ὑπόσχεσις τοῦ θρυλικοῦ Γέρου τοῦ Μοριᾶ (σ.σ. πώς προσωποποιούν "το Τάμα" στον Κολοκοτρώνη είναι ένα θέμα) καὶ τῶν ἄλλων ἡρώων τῆς Ἐθνικῆς μας Παλιγγενεσίας καὶ διεβεβαίωσε κατηγορηματικῶς ὅτι τὸ κόμμα τῶν Ἀνεξαρτήτων Ἑλλήνων θὰ πράξῃ τὸ πᾶν, γιὰ νὰ δυνηθοῦν τὸ Ι.Π.Η.Π.Α. καὶ τὸ Σωματεῖο «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους» νὰ πραγματοποιηθῇ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους". 
Πιό ένθερμος ήταν ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Αθανάσιος Νταβλούρος, ο οποίος "...κακίζων τὴν παράλειψι τῆς Πολιτείας καὶ Ἐκκλησίας νὰ μὴ ἔχουν πραγματοποιήσει μέχρι τοῦδε τὴν ἐκπλήρωσι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους καῖ διεβεβαίωσε κατηγορηματικῶς ὅτι καθημερινῶς θὰ ἐργάζεται ἐντατικώτατα γιὰ τὴν ἐκχώρησι τῆς πλέον περιόπτου θέσεως τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους καὶ γιὰ τὶς ἀπαιτουμένες νομοθετικὲς ρυθμίσεις, οὕτως ὥστε τὸ Ι.Π.Η.Π.Α. καὶ τὸ Σωματεῖον «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους» νὰ ξεκινήσουν ἀμέσως τὴν πραγματοποίησι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔνθους, καθ᾿ ἥν στιγμὴν οἱ καθ᾿ ὕλην ὑπόχρεοι, Πολιτεία καὶ Ἐκκλησία, ἀπαλλάσσονται, βάσει τῶν διαβεβαιώσεων τῶν ὡς ἄνω ἀναφερθέντων νομικῶν προσώπων ἰδιωτικοῦ δικαίου, ἤτοι τοῦ Ι.Π.Η.Π.Α. καὶ τοῦ Σωματείου «οἱ Φίλοι τοῦ Τάματος τοῦ Ἔθνους», νὰ μὴ δώσουν οὔτε ἕνα εὐρώ". Δηλαδή πάλι ο κόσμος θα χαρατσωθεί για να κόβουν άλλοι κορδέλες και να καμαρώνουν για τα "μεγάλα έργα"! 

Όπως διαβάζουμε στη "Φωτεινή Γραμμή" ο 90 ἐτῶν σπουδαῖος δάσκαλος 
ἐκ Καλαμάτας Π. Ρήγας ἐπιδεικνύων τὴν δεσπόζουσα θέσιν τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους.
Πέραν των πολιτικών όμως, υπήρχαν και άλλες προσωπικότητες στη συνέλευση που μίλησαν, όπως "ὁ Πρόεδρος Ὁμίλου Ἀπογόνων 1821 καὶ Ἐπιφανῶν Ἱστορικῶν Γενεῶν τῆς Ἑλλάδος (σ.σ. εκτός από τον Ιππικό, Αντισφαίρισης κ.λ.π. υπάρχει και τέτοιος όμιλος)  κ. Κων/νος Πλαπούτας, ὁ ὁποῖος ἐξέφρασε τὴν μεγίστη του ἱκανοποίησι γιὰ τὴν ἀπόφασι τῆς Ἱερᾶς Συνόδου νὰ πραγματοποιηθῇ τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους καὶ ὑπερθεμάτισε ὅτι ἐπιβάλλεται νὰ εἶναι λίαν περίοπτο καὶ νὰ δεσπόζῃ τῶν Ἀθηνῶν καὶ ὡς τέτοια περιοχή, ἐτόνισε ὅτι πρέπει νὰ εἶναι ἡ πλέον ἐνδεδειγμένη θέσι τοῦ Ἀττικοῦ Ἄλσους".
Ακόμη μίλησαν, ο πρόεδρος τής Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, δικηγόρος κ. Γεώργιος Κοσμάς, "ὁ ὁποῖος ἐξῆρε τὴν προσωπικότητα καὶ τὴν δραστηριότητα τοῦ δωρητοῦ καὶ ἐτόνισε ὅτι εἶναι καύχημα γιὰ τὴν περιοχὴ Καλαβρύτων ἡ ἀνιδιοτελὴς γενναία προσφορὰ τοῦ δωρητοῦ καὶ τῆς λίαν δραστηρίου καὶ ἀκαμάτου συζύγου του.  Ὑπεγράμμισε κατηγορηματικῶς ὅτι ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ δεχθῶμε νὰ ἀχρηστευθῇ τὸ ἔργο σὲ χαμηλὲς ἐπίπεδες ἐπιφάνειες καὶ γοῦβες, ὅπως ἐπιβάλλετο ἐπὶ τουρκοκρατίας. Τελειώνων τὸ ἐγκώμιό του γιὰ τὸν δωρητὴ ἔκανε ἔκκλησι νὰ συστρατευθοῦν ὅλοι οἱ Ἕλληνες...".
Ο σμήναρχος ἐ.ἀ. κ. Στέργιος Σμυρλής, που "ἐτόνισε τὴν θλίψι του, διότι μέχρι τοῦδε δὲν ἐπραγματοποιεῖτο τὸ Τάμα τοῦ Ἔθνους" κ.ά. 
Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση του ταξιάρχου ε.α.  Αναστασίου Κότσιαλου, "ὁ ὁποῖος ἀφοῦ ἀνέπτυξε διεξοδικώτατα ὅτι τὸ Ἀττικὸ Ἄλσος ἀνήκει στὸ δημόσιο καὶ ὅτι οἱ καταπατητὲς εἶναι παράνομοι, διότι ἐπὶ δημοσίων κρατικῶν ἐκτάσεων οὐδεμία χρησικτησία χωρᾶ καὶ ὅτι ὅλοι δύνανται νὰ παρουσιάσουν τοὺς τίτλους τους γιὰ νὰ ἀποζημιωθοῦν, ἐκάλεσε ὅλους τοὺς νουνεχεῖς καὶ εὐσυνειδήτους Ἕλληνες νὰ συστρατευθοῦν γιὰ τὴν ἄμεση πραγματοποίησι τοῦ Τάματος...".
Ο Πρόεδρος τής Χριστιανικής Δημοκρατίας Εμμανουήλ Μηλιαράκης, "ἐτόνισε ὅτι δὲν ἐπιθυμεῖ νὰ προστεθῇ ἕνας Ναὸς στοὺς τόσους ὑπάρχοντες, ἀλλὰ πρέπει νὰ γίνῃ ἕνα μνημεῖο δοξολογίας, εὐχαριστίας, εὐγνωμοσύνης καὶ λατρείας ἐπ᾿ ὀνόματι τοῦ Ἐλευθερωτοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ καὶ αὐτὸ τὸ μνημεῖο ἐπ᾿ οὐδενὶ λόγῳ ἐπιτρέπεται νὰ τοποθετηθῇ στὶς λακοῦβες, ἀλλὰ ὅτι πρέπει νὰ εἶναι λίαν περίοπτο…". 
Φαίνεται ότι το θέμα έχει ζεσταθεί αρκετά αν υπολογίσουμε τα γραπτά μηνύματα που εστάλησαν στη συνέλευση. Μεταξύ αυτών του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εἰρηναίου, των  μητροπολιτών Καλαβρύτων καὶ Αἰγιαλείας κ. Αμβροσίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, του ηγουμένου της Μονῆς Καρακάλλου Φιλοθέου κ.ά.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου