Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το «πλυντήριο» του Μάκη Ψωμιάδη

«Οχυρωμένος» πίσω από ένα δίκτυο συγγενικών του προσώπων και φίλων ο Μάκης Ψωμιάδης είχε καταφέρει, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, να στήσει μια άρτια δομημένη εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 
Χωρίς ο ίδιος να φαίνεται πουθενά, ο Μ. Ψωμιάδης επέλεγε πάντα να χρησιμοποιεί τους συγγενείς και τους φίλους του οι οποίοι άλλωστε θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τη… σιωπή που χρειαζόταν, για να συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια τη δράση του. Τα πρόσωπα αυτά, όπως τονίζει εισαγγελικό πόρισμα, «είχαν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από τον Μ. Ψωμιάδη ως “κλειδιά ασφαλείας” προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρείες συμφερόντων του». Ήταν τα παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν από το 2000 μέχρι σήμερα. Άγνωστο είναι, όμως, ακόμη και τώρα, για τις αρχές εάν υπάρχουν και άλλα χρηματικά ποσά της οικογένειας Ψωμιάδη και πού ή με ποια μορφή αυτά βρίσκονται. 

Μια μικρή γεύση πάντως, φαίνεται ότι δίνουν τα 11 πολυτελή αυτοκίνητα (όπως Πόρσε, Κάντιλακ, Άουντι κ.λπ.) που διαθέτει ο 28χρονος σήμερα Σταύρος Ψωμιάδης από τα 19 του χρόνια. Παράλληλα, βέβαια, ο γιος του Μ. Ψωμιάδη κατέχει και σημαντική ακίνητη περιουσία, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια είχε καταφέρει να κρύψει… από την Εφορία εισοδήματα 5,1 εκατομμυρίων ευρώ, γλυτώνοντας φόρους, άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. 

Την ίδια ώρα όμως, ο Μ. Ψωμιάδης εμφανιζόταν να μην έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του. Επίσης, προτιμούσε να πληρώνει πάντα σε… μετρητά. Για αυτό και η εισαγγελική έρευνα συναντούσε πολλές δυσκολίες με δεδομένο μάλιστα ότι τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους, ενδεχομένως από φόβο, κρατούσαν το στόμα τους κλειστό αρνούμενα να συνεργαστούν. 

«Επιλέγοντας ως πάγια τακτική να παραμένει στο παρασκήνιο των δραστηριοτήτων του, φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρείες, οι οποίες συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του και του ανήκουν στα χαρτιά… Τα πρόσωπα- συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρείες συμφερόντων του. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την φήμη που έχει δημιουργήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον, καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι επτά κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ως «πλυντήριο» τρεις εταιρείες. Η μία δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού, η δεύτερη σε REAL ESTATE και η τρίτη ήταν η εταιρείες με το εκτροφείο αλόγων.

Σε αυτές τις εταιρείες, με τη μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, έμπαιναν τα χρήματα που φέρονται να προέρχονταν από την κακουργηματική υπεξαίρεση της ΠΑΕ ΑΕΚ και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση: 

«Οι κατηγορούμενοι διαπιστώθηκε ότι διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από τα εγκλήματα τουλάχιστον της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, ενώ η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα, για μία δεκαετία- πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων και την συγκάλυψη της δράσης της. Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταιριών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών που με μεθοδικότητα “έστησαν” οι κατηγορούμενοι διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά, ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία προφανώς έχουν στην διάθεσή τους, σε τόπο και σε μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά.

»Τα πρόσωπα- συγγενείς του Χρυσόστομου Ψωμιάδη και μη, έχουν επιδέξια χρησιμοποιηθεί από αυτόν ως κλειδιά ασφαλείας, προκειμένου να αποκρύπτει ή έστω να συγκαλύπτει και να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στις εταιρείες συμφερόντων του. 

»Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την φήμη που έχει δημιουργήσει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και ότι προτιμά να κάνει τις πληρωμές του σε μετρητά, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την διεξαγωγή ερευνών στο στενό του περιβάλλον, καθόσον πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν λεπτομέρειες για την δράση του διακατέχονται από αίσθημα φόβου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές».

Ο Σταύρος Ψωμιάδης
Ο Σταύρος Ψωμιάδης
Στην απολογία του ο Σταύρος Ψωμιάδης επικαλέστηκε το γεγονός πως δεν έχει εκδοθεί ακόμη δικαστική απόφαση στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των 21 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΚ υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως όλα ήταν απολύτως νόμιμα. 

Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Ψωμιάδης υποστηρίζει: «Αρνούμαι την κατηγορία που μου αποδίδετε. Όλα ξεκινάνε από μία υποτιθέμενη υπεξαίρεση που έγιναν από κάποια πρόσωπα από την ΠΑΕ ΑΕΚ για τις οποίες δεν έχει ακόμη εκδοθεί καμία δικαστική απόφαση. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεξαίρεση ή νομιμοποίηση εσόδων σε κανέναν βαθμό γι αυτά τα ποσά. Έχω προσέλθει στα όργανα ελέγχου πάνω από δέκα φορές και πάντοτε ήμουν πρόθυμος και βοήθησα την έρευνά τους , άσχετα αν αυτοί δεν το επιθυμούσαν». 

Ενώπιον της ανακρίτριας, πάντως, ο Σταύρος Ψωμιάδης ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ξεκίνησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες… με οικονομική πίστωση.

«Ασχολούμαι με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες από την ενηλικίωσή μου. Το 2002 που σπούδαζα στην Αγγλία ήρθα σε επαφή με τον διευθυντή ενός οίκου δημοπρασιών δρομωνών ίππων . Αυτός μου έδωσε μία οικονομική πίστωση και αγόρασα τα πρώτα μου άλογα που έφερα στην Ελλάδα για να συμμετέχουν σε κούρσες του ΟΔΙΕ. Είχα πληρώσει όλους τους φόρους, αλλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι πρέπει να κάνω έναρξη επιτηδεύματος με ατομική μου εταιρεία, διότι όλα τα έσοδα ήταν φορολογημένα από την πηγή στον ΟΔΙΕ… Με νόμιμο τρόπο απέκτησα όλα τα ακίνητα που ήρθαν στην κυριότητά μου από κληρονομιές ή δωρεές ή αγορές που ξεκινούν από το 2001… Τα αυτοκίνητα διατίθεντο για χρήση στις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του τουρισμού... Για όλες τις εταιρείες που είμαι μέτοχος έχει γίνει φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες ΔΟΥ και όπως με ενημέρωσαν προφορικά δεν έχει βρεθεί κανένα φορολογικό παράπτωμα και για το λόγο αυτό δεν έχει εκδοθεί κάποιο πρόστιμο».

Χριστίνα και Σταύρος Ψωμιάδης
Χριστίνα και Σταύρος Ψωμιάδης
Με δήλωσή του, ο συνήγορος της κόρης του Μάκη Ψωμιάδη, Χριστίνας που απολογήθηκε χθες και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους κάνει λόγο για την έννοια της οικογενειακής ευθύνης που εφαρμόζεται στην υπόθεση. Ο συνήγορος της Χριστίνας Ψωμιάδη, Χρήστος Στάθης αναφέρει: «Η οικογενειακή ευθύνη δεν προβλέπεται στο δικό μας δικαιϊκό σύστημα, όπως άλλωστε και σε καμία δημοκρατική χώρα. Πολύ περισσότερο δε, όταν από το πόρισμα που απασχόλησε τις τελευταίες ώρες την δικαιοσύνη μας δεν προκύπτει καν ευθύνη για κανένα από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται. Θεωρώ ότι όσο εμπλουτίζεται η δικογραφία στο στάδιο της ανάκρισης, οι κατηγορίες θα απομυθοποιούνται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου