Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Εντυπωσιακά καβούρια εκτός... πιάτου

Καβούρι- φάντασμα (Ocypode quadrata).
Αντί για καλημέρα, είπαμε να σας εντυπωσιάσουμε με μερικές πληροφορίες και εικόνες με καβούρια. Αυτά τα πλάσματα που τόσο εύκολα οι άνθρωποι εξοντώνουμε. 
Λοιπόν, ο κάβουρας είναι καρκινοειδές μαλακόστρακο της τάξης των Δεκαπόδων και της υποτάξεως των βραχύουρων, τα οποία έχουν τυπικά κοντή (βραχεία ουρά),
εξ ου και το όνομα της υποτάξεως. Ανήκει στην οικογένεια Καρκινίδες και ζει κυρίως στη θάλασσα, σε ποτάμια και λίμνες. Το σώμα του καλύπτεται γενικά από έναν σκληρό εξωσκελετό (με σχήμα πολυγωνικό ή στρογγυλό) και είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι δαγκάνες. Είναι γνωστά 6.793 είδη καβουριών. Όλα τα θαλασσινά είδη είναι βαθύβια, ζουν δηλαδή σε βυθούς, ανάλογα και με το είδος τους. Επίσης υπάρχουν και κάβουρες που ζουν στην ξηρά, ιδίως σε τροπικές περιοχές. Το μέγεθός τους διαφέρει από τον κάβουρα-μπιζέλι, του οποίου το πλάτος είναι σε χιλιοστά ως τον κάβουρα-αράχνη της Ιαπωνίας, ο οποίος έχει μήκος μέχρι 4 μέτρα με τα πόδια ανοικτά. Μερικά είδη κολυμπούν καλά.
Τα καβούρια είναι παμφάγα ζώα και την ημέρα κρύβονται. Η αναζήτηση της τροφής γίνεται συνήθως τη νύχτα. Πολλά είδη τρέφονται αποκλειστικά με φύκια, ενώ άλλα τρώνε μαλάκια, σκουλήκια, άλλα αρθρόποδα, βακτήρια, μύκητες και αυγά μικρών ζώων. Με τις λαβίδες τους τεμαχίζουν την τροφή και ύστερα τη φέρνουν στο στόμα.
Τα αρχαιότερα απολιθώματα από κάβουρα χρονολογούνται από την Ιουρασική Περίοδο.


Στα περισσότερα δεκάποδα τα σεξουαλικά όργανα υπάρχουν στα πόδια, σε αντίθεση με τα καβούρια. Ζώα γονοχωριστικά, τα καβούρια ζευγαρώνουν όταν αλλάξει όστρακο το θηλυκό. Το τελευταίο γεννά εκατομμύρια αυγά που τα θηλυκά ,σε πολλά είδη, τα μεταφέρουν συγκρατημένα από τη διπλωμένη γάστρα τους. Τα μικρά που βγαίνουν από τα αυγά περνούν δύο μεταβατικά στάδια (αρχικά προνύμφες, που επιπλέουν στο νερό) μέχρι να γίνουν τέλεια ζώα. Αυτό γίνεται με συνεχή αλλαγή κελύφους (διαδοχικές εκδύσεις) σε διάστημα δύο μηνών. Όταν ενηλικιωθούν, κατεβαίνουν οριστικά στο βυθό.


Καβούρι Αρλεκίνος (Gecarcinus quatradus)
Τα παρδαλά χρώματά του το κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό και όντως μοιάζει με αρλεκίνο. Συναντάται συνήθως στις παραλίες της Κεντρικής Αμερικής.


Ελαφρόποδος Κάβουρας (Grapsus grapsus)
Το πιο συνηθισμένο είδος κάβουρα της άμμου, ταχύτατος και μεθοδικός, αντιλαμβάνεται εύκολα τις κινήσεις όσων ζώων τον πλησιάζουν και εξαφανίζεται. Βρίσκεται στη Νότια Καλιφόρνια, στο Περού, καθώς και στα Γκαλάπαγκος.


Καβούρι - Καρύδα (Birgus latro)
Ζυγίζει σχεδόν 4,5 κιλά και ζει αποκλειστικά στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Τρώει καρύδια, ρίζες και ενίοτε καρύδες τις οποίες σπάει με τις δαγκάνες του.


Αγκαθωτός Βασιλικός Κάβουρας (Paralithodes rathbuni)
Ζει στα βάθη της θάλασσας, έχει εντυπωσιακό κίτρινο χρώμα και είναι ολόκληρος καλυμμένος με αγκάθια για να κρύβεται εύκολα ανάμεσα στα κοράλια και φυσικά για να μην μπορούν να τον πλησιάζουν.


Κάβουρας - Ουρακοτάγκος (Achaeus japonicus)
Είναι αραχνοειδές διακοσμητικό καβούρι, μικροσκοπικό και πορτοκαλί! Έχει δύο τεράστια μακριά μπροστινά πόδια, όπως ακριβώς των ουρακοτάγκων, για να πιάνει το πλαγκτόν.


Πορσελάνινο Καβούρι (Neopetrolisthes maculatus)
Είναι ένα σπάνιο είδος αστακού, που σταδιακά εξελίχθηκε σε καβούρι. Είναι πολύ όμορφο και εύθραυστο - συχνά χάνει τα ποδαράκια του, όμως ξαναφυτρώνουν γρήγορα. Ζουν μέσα στις θαλάσσιες ανεμώνες, οι οποίες τα κρατάνε ασφαλή, κρύβοντάς τα από τα αρπακτικά ζώα.


 
Κυκλικός κάβουρας (Atelecyclus rotundatus).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου